NRK Meny
Normal

Fem grunner: Derfor tror jeg på Argentina

BLOGG: De har på ingen måte overbevist, Lionel Messi og gjengen hans. Likevel har jeg fortsatt en sterk følelse av at dette blir Argentinas VM.

Messi

HÅPET: Lionel Messi har båret Argentina frem til to seire i gruppespillet. I kveld møter de Nigeria.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

Argentina står med to ettmålsseire så langt i turneringen. Mot henholdsvis Bosnia-Hercegovina (2-1) og Iran (1-0).

Begge kamper har vært bekymringsverdig jevne, vil mange si.

Begge kampene kunne tippet andre veien.

Men én mann har reddet de hvite og lyseblå ved begge anledninger: trollmannen Lionel Messi.

1. Dasser rundt - gjør som han skal

Stort sett har han vært usynlig. Faktisk er det få spillere som løper mindre enn nettopp Messi. 8.618 meter mot Bosnia og 7.773 meter mot Iran er sjeldent kort. Selv mange midtstoppere løper lengre enn det.

Som regel tusler den 169-centimeter høye driblefanten rundt på et lite område like overfor midtbanestreken - totalt uinteressert i motstanderens balltrilling.

Messi mot Bosnia

Slik beveger Messi seg i løpet av en fotballkamp. Han oppholder seg stort sett like foran midtbanen. Dette varmekartet er hentet fra kampen mot Bosnia-Hercegovina.

Foto: Faksimile/FIFA

Messi er ingen jagende spiss. Om ballen spilles på tvers mellom motstanderlagets bakerste spillere, er Messi alt annet enn tett på.

Messi titter i gresset, drar seg litt i kapteinsbindet, og går mye rundt.

Messi går mye på en fotballbane - bare se mot Nigeria i kveld.

Men så eksploderer han når han først får ballen.

Der ligger mye av hans genialitet. Messi er gjerne best i andreomganger - når motspillerne er trøtte og slitne. Messi sparer krefter gjennom hele kampen - for å ha 100 prosent batteri det øyeblikket han ser muligheten til å score.

Dette vet lagets trener Alejandro Sabella. Og derfor godtar han Messis minimale bidrag ellers på banen. Lionel har én eneste jobb – å skape målsjanser og score mål.

Kall det gjerne to jobber, da.

2. Mascherano og Gago

Bak Messi styrer Javier Mascherano med jernhånd. På Argentina får han spille i rollen han kler best - nemlig defensivt midtbaneanker.

Mascherano har kanskje ikke vært spesielt synlig i VM-åpningen - men det er heller ikke meningen. Uten å skape overskrifter har han VMs nest høyeste treffprosent på pasninger (93 prosent) og har slått nest flest pasninger av dem som fortsatt bare har spilt to kamper (214 pasninger).

Sammen med Fernando Gago er han en kløpper i å holde ballen i laget - en faktor som gjerne er viktigere mot antatt bedre motstand senere i mesterskapet. Det er som kjent tyngre å løpe etter ballen enn å besitte den.

Og hva skjer når motstanderne blir slitne mot slutten av kamper? Hello, Messi.

Et poeng verdt å merke seg, og som fort kan bli avgjørende i en åttedelsfinale og eventuell kvartfinale.

Her er tre andre grunner til at jeg tror Argentina går langt:

3. På tribunen har de nesten like stor støtte som hjemmelaget Brasil. Messi og co. spiller på «hjemmebane» - en kjent og bevist fordel i fotball.

4. Sergio Agüero og Gonzalo Higuain har ennå ikke scoret. Begge hungrer etter å bryte smultringen, og vil jage mål i fortsettelsen. De har fantastiske tilretteleggere i Messi og Ángel Di Maria.

5. Lagets keeper, Sergio Romero, stod en glitrende andreomgang mot Iran. En sisteskanse med selvtillit sprer trygghet også fremover på banen.

Gjør de som Frankrike?

Det er i det hele tatt noe Frankrike 2006 over Argentinas VM-spill til nå. Med Lionel Messi i Zinedine Zidanes rolle som matchvinner og tunge på vektskålen.

Hvor mange ganger har vi ikke sett det før? At et lag hangler seg gjennom gruppespillet for så å storspille i sluttspillet?

I 2006 slet Frankrike seg gjennom gruppa si med to uavgjort og én seier. «Les Bleus» var levnet små sjanser mot tøffere motstand i cupspillet.

Men Zidane og co. overbeviste. Først slo de Spania da «Zizou» scoret ett av målene i åttedelsfinalen. Så tuktet de Brasil i kvarten etter scoring av Thierry Henry (etter innlegg fra Zidane), og i semien mot Portugal scoret Zidane kampens eneste mål på straffespark.

Vips var Frankrike i en ny finale.

Vil det samme skje med Argentina? Selv om Argentina skulle spille uavgjort mot Nigeria i dag, tror jeg svaret er ja.

Messi og Zidane

SE, SÅ LIKE: Begge med kapteinsbind. Begge er lagets nummer 10. Så gjenstår det å se om også Messi fører laget sitt til en VM-finale.

Foto: NTBscanpix
  • Hva tror du om Argentinas sjanser i VM? Del din mening i kommentarfeltet.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia