Hopp til innhold

Spår nok en knust mesterligadrøm for Molde

Ole Gunnar Solskjær har et mål om å ta Molde til mesterligaen, men manageren har ikke klart å forsterke laget godt nok, mener ekspertene.

Chima

Her er Daniel Chima Chukwu (t.h.) i duell med Aleksandar Dragovic under Moldes 0-1-tap for Basel i 3. runde i mesterligakvalifiseringen i 2012. Returkampen endte 1-1, og dermed var mesterligaeventyret over for moldenserne.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Forren

Vegard Forren har kommet tilbake til Molde etter et mislykket opphold i Premier League-klubben Southampton.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Stallen er veldig bred, men den er ikke mer rutinert enn i fjor. Han har kjøpt inn flere spennende spillere, og Molde har mange som ligger i vannskorpa til å slå igjennom. Bortsett fra Forren, er det langsiktige kjøp og ikke spillere som kan gå rett inn på laget og styrke Molde i Europa, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Onsdag kveld møter Molde første hinder på veien til mesterligaen i Sligo Rovers på bortebane.

For ett år siden røk moldenserne hårfint ut i 3. kvalikrunde da Magne Hoseth brant et straffespark på overtid mot Basel.

  • Hva tror du om Moldes sjanser i mesterligaen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Mangler målscoreren

Siden da har Molde og Ole Gunnar Solskjær hatt to overgangsvindu til å forsterke troppen (se faktaboks). Molde kan imidlertid bare bruke ett av sommerkjøpene i kvalifiseringen, og valget falt på midtstopper Vegard Forren.

Trond Hustad er sportsleder i lokalavisen Romsdals Budstikke. Han mener Molde fortsatt mangler en målscorer som kunne økt Moldes mesterliga-sjanser.

– De har ikke kjøpt den opplagte målscoreren vi har etterlyst. En som kunne ha skutt Molde ut til Europa. Molde har leitet etter en etablert goalgetter i flere år. Årsaken til at Høiland og Gulbrandsen kommer inn nå, er antakeligvis fordi de ikke har funnet den spilleren til riktig pris, sier Hustad til NRK.no.

Etter en laber målfangst i eliteseriestarten, har Solskjærs førstevalg Daniel Chima Chukwu begynt å finne nettmaskene.

På 15 kamper har han 6 mål - 5 av dem på de 4 siste kampene. Tom Nordlie er imidlertid enig med Hustad at spissplassen er det største ankerpunktet mot Molde.

– De mangler en målscorer, og de har ikke skapt så mye som i fjor heller. Davy Claude Angan scoret en del, men han brukte jo sine sjanser, sier Nordlie.

Solskjær har hentet inn både Fredrik Gulbrandsen (20) og Tommy Høiland (24) på spissplassen, men begge er altså uaktuelle i kvalifiseringen.

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror ikke Molde er sterke nok til å nå mesterligaen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ved siden av tapet av Angan, er også Molde uten midtbanedirigent Magnus Wolff Eikrem, som dro til Heerenveen i sommer.

– Ikke samme selvtillit

Tidligere Molde-spiss og -trener Arild Stavrum mener det er knyttet stor usikkerhet til de to nye angriperne.

– Spissene er ubeskrevet. Jeg har stor tro på at Gulbrandsen kan bli en skikkelig forsterkning. Høiland er jeg usikker på, fordi han har spilt for et Sandnes Ulf-lag som har kjempet i bunn av tabellen, sier Stavrum, og legger til:

– Jeg synes tankegangen om å kjøpe spillere for fremtiden er positiv. Om det tar det et par ekstra år å komme til mesterligaen, får det bare være. Jeg synes handelen er veldig prisverdig og tøff, sier Stavrum.

Stavrum peker også på at Molde er i en helt annen situasjon før årets kvalifisering enn i 2012.

Det øker neppe sjansene at Molde har brukt store deler av sesongen på å kjempe seg ut av trøbbel, tror Stavrum.

– De har hatt en forferdelig dårlig sesong til nå. De har ligget og kjempet i bunn av serien, og det er ikke akkurat det som gjør at du tror mest på mesterliga. Jeg tror dessverre det blir for tøft, sier Stavrum.

Iversen

Det begynner å bli lenge siden det var norsk jubel i mesterligaen. Her feirer Steffen Iversen (t.v.) sitt andre mål mot Valencia i på Lerkendal i 2007. Marek Sapara (t.h.) og Abdou Razack Traore jubler med den tidligere målgarantisten.

Foto: VICTOR FRAILE / REUTERS

– Det er et lag som ikke har hatt den flyten og den selvtilliten de hadde i 2012. Da var det en lang periode der alt fungerte, legger sportsleder Hustad til.

Lang vei til mesterligadrømmen

Rosenborg er foreløpig det siste norske laget som spilte i mesterligaen. I 2007-08-sesongen slo trønderne Valencia 2-0 på både hjemme- og bortebane, men 2.-plass og avansement glapp med ett poeng til Schalke 04.

Hvis Molde slår ut Sligo Rovers i 1. runde, er moldenserne også seedet i runde 2.

Men i 3. runde blir det verre: Da havner Molde i den useedede gruppen av seriemestere, som betyr at de kan møte lag som Celtic, Basel og Legia Warsawa.

I den 4. runden venter nok en internasjonal seriemester, og Molde vil nok en gang ligge i bollen med useedede lag.

«Den norske fordelen»

NRKs fotballekspert og tidligere Rosenborg-spiss Karl-Petter Løken er ikke optimistisk på Moldes vegne.

Han mener Solskjær ikke har forsterket stallen godt nok i forhold til fjorårsutgaven, men han peker likevel på et halmstrå for moldenserne:

– Molde har fortsatt den store fordelen sammen med andre norske lag: De er i kampform og godt forberedt på denne tiden av sesongen. Du vil ha mulighet til å matche gode lag bedre enn du ville gjort senere på høsten, sier Løken, som likevel tror mesterligaen ryker:

– De har forsterket stallen og bredden, men i forhold til Europa er det ikke godt nok. Nå har ikke Forren spilt kamper på en stund heller, så det blir ikke en voldsom forsterkning umiddelbart.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden