Spår nok en knust mesterligadrøm for Molde

Ole Gunnar Solskjær har et mål om å ta Molde til mesterligaen, men manageren har ikke klart å forsterke laget godt nok, mener ekspertene.

Chima

Her er Daniel Chima Chukwu (t.h.) i duell med Aleksandar Dragovic under Moldes 0-1-tap for Basel i 3. runde i mesterligakvalifiseringen i 2012. Returkampen endte 1-1, og dermed var mesterligaeventyret over for moldenserne.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Forren

Vegard Forren har kommet tilbake til Molde etter et mislykket opphold i Premier League-klubben Southampton.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Stallen er veldig bred, men den er ikke mer rutinert enn i fjor. Han har kjøpt inn flere spennende spillere, og Molde har mange som ligger i vannskorpa til å slå igjennom. Bortsett fra Forren, er det langsiktige kjøp og ikke spillere som kan gå rett inn på laget og styrke Molde i Europa, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Onsdag kveld møter Molde første hinder på veien til mesterligaen i Sligo Rovers på bortebane.

For ett år siden røk moldenserne hårfint ut i 3. kvalikrunde da Magne Hoseth brant et straffespark på overtid mot Basel.

 • Hva tror du om Moldes sjanser i mesterligaen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Mangler målscoreren

Siden da har Molde og Ole Gunnar Solskjær hatt to overgangsvindu til å forsterke troppen (se faktaboks). Molde kan imidlertid bare bruke ett av sommerkjøpene i kvalifiseringen, og valget falt på midtstopper Vegard Forren.

Trond Hustad er sportsleder i lokalavisen Romsdals Budstikke. Han mener Molde fortsatt mangler en målscorer som kunne økt Moldes mesterliga-sjanser.

– De har ikke kjøpt den opplagte målscoreren vi har etterlyst. En som kunne ha skutt Molde ut til Europa. Molde har leitet etter en etablert goalgetter i flere år. Årsaken til at Høiland og Gulbrandsen kommer inn nå, er antakeligvis fordi de ikke har funnet den spilleren til riktig pris, sier Hustad til NRK.no.

Etter en laber målfangst i eliteseriestarten, har Solskjærs førstevalg Daniel Chima Chukwu begynt å finne nettmaskene.

På 15 kamper har han 6 mål - 5 av dem på de 4 siste kampene. Tom Nordlie er imidlertid enig med Hustad at spissplassen er det største ankerpunktet mot Molde.

– De mangler en målscorer, og de har ikke skapt så mye som i fjor heller. Davy Claude Angan scoret en del, men han brukte jo sine sjanser, sier Nordlie.

Solskjær har hentet inn både Fredrik Gulbrandsen (20) og Tommy Høiland (24) på spissplassen, men begge er altså uaktuelle i kvalifiseringen.

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror ikke Molde er sterke nok til å nå mesterligaen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ved siden av tapet av Angan, er også Molde uten midtbanedirigent Magnus Wolff Eikrem, som dro til Heerenveen i sommer.

– Ikke samme selvtillit

Tidligere Molde-spiss og -trener Arild Stavrum mener det er knyttet stor usikkerhet til de to nye angriperne.

– Spissene er ubeskrevet. Jeg har stor tro på at Gulbrandsen kan bli en skikkelig forsterkning. Høiland er jeg usikker på, fordi han har spilt for et Sandnes Ulf-lag som har kjempet i bunn av tabellen, sier Stavrum, og legger til:

– Jeg synes tankegangen om å kjøpe spillere for fremtiden er positiv. Om det tar det et par ekstra år å komme til mesterligaen, får det bare være. Jeg synes handelen er veldig prisverdig og tøff, sier Stavrum.

Stavrum peker også på at Molde er i en helt annen situasjon før årets kvalifisering enn i 2012.

Det øker neppe sjansene at Molde har brukt store deler av sesongen på å kjempe seg ut av trøbbel, tror Stavrum.

– De har hatt en forferdelig dårlig sesong til nå. De har ligget og kjempet i bunn av serien, og det er ikke akkurat det som gjør at du tror mest på mesterliga. Jeg tror dessverre det blir for tøft, sier Stavrum.

Iversen

Det begynner å bli lenge siden det var norsk jubel i mesterligaen. Her feirer Steffen Iversen (t.v.) sitt andre mål mot Valencia i på Lerkendal i 2007. Marek Sapara (t.h.) og Abdou Razack Traore jubler med den tidligere målgarantisten.

Foto: VICTOR FRAILE / REUTERS

– Det er et lag som ikke har hatt den flyten og den selvtilliten de hadde i 2012. Da var det en lang periode der alt fungerte, legger sportsleder Hustad til.

Lang vei til mesterligadrømmen

Rosenborg er foreløpig det siste norske laget som spilte i mesterligaen. I 2007-08-sesongen slo trønderne Valencia 2-0 på både hjemme- og bortebane, men 2.-plass og avansement glapp med ett poeng til Schalke 04.

Hvis Molde slår ut Sligo Rovers i 1. runde, er moldenserne også seedet i runde 2.

Men i 3. runde blir det verre: Da havner Molde i den useedede gruppen av seriemestere, som betyr at de kan møte lag som Celtic, Basel og Legia Warsawa.

I den 4. runden venter nok en internasjonal seriemester, og Molde vil nok en gang ligge i bollen med useedede lag.

«Den norske fordelen»

NRKs fotballekspert og tidligere Rosenborg-spiss Karl-Petter Løken er ikke optimistisk på Moldes vegne.

Han mener Solskjær ikke har forsterket stallen godt nok i forhold til fjorårsutgaven, men han peker likevel på et halmstrå for moldenserne:

– Molde har fortsatt den store fordelen sammen med andre norske lag: De er i kampform og godt forberedt på denne tiden av sesongen. Du vil ha mulighet til å matche gode lag bedre enn du ville gjort senere på høsten, sier Løken, som likevel tror mesterligaen ryker:

– De har forsterket stallen og bredden, men i forhold til Europa er det ikke godt nok. Nå har ikke Forren spilt kamper på en stund heller, så det blir ikke en voldsom forsterkning umiddelbart.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Vil arrangere fotball-EM i 2025

  Norge, Sverige, Danmark og Finland går sammen om å søke om å få arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.

  Det opplyser Danmarks fotballpresident Jesper Møller, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Danmark har tidligere undersøkt mulighetene for å holde mesterskapet alene, men kvinnefotballens vekst og kravet til EM-arenaene har gjort den planen urealistisk.

  EM-verten for 2025 blir trolig utpekt i desember neste år. Også Polen har meldt seg på i kampen om mesterskapet.

  Sjögren
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Polititopp kritiserer PL-klubbene

  Bare tre av klubbene i engelske Premier League har akseptert politiets invitasjon til et samarbeid for å bekjempe rasisme i sosiale medier, melder Sky Sports.

  Mark Roberts, politidirektør med ansvar for fotballfeltet i England, er skuffet over den dårlige responsen. Politiet har i alt fått positivt svar fra 49 av 92 klubber i de fire øverste ligaene.

  Rasisme mot spillere i sosiale medier er blitt et økende problem de siste årene. Det toppet seg under sommerens fotball-EM, der England-spillerne Bukayo Saka, Marcus Rashford og Jadon Sancho bommet i straffesparkkonkurransen i finalen mot Italia.

  Roberts forteller at han sendte brev til alle de 92 proffklubbene i juli. 49 av dem vil samarbeide med politiet, men bare åtte har tatt kontakt med ønske om at politiet, spillerforeningen eller andre støttespillere snakker med spillerne.

  Andorra England WCup 2022 Soccer
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Norsk Toppfotball vil innføre VAR

  Styret i Norsk Toppfotball (NTF) har sagt ja til å implementere videodømming (VAR) i norsk toppfotball fra 2023, sier Cato Haug, styreleder i NTF til BA. NTF representerer interessene til 32 klubber i Eliteserien og 1. divisjon på herresiden. Klubbene har gitt sine innspill til organisasjonen, som på et styremøte i dag altså vedtok at de er positive til VAR.

  Det er Norges fotballforbund som bestemmer om videodømming skal komme til Norge. I en e-post til BA sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF at forbundsstyret skal ta stilling til spørsmålet i månedsskiftet oktober/november.

 • Ingen nordisk søknad om fotball-EM

  Aktuelle søkere om å arrangere fotball-EM for menn i 2028 har fått frist til mars med å melde sin interesse. Planen om et nordisk EM er allerede skrinlagt.

  Det opplyser kommunikasjonssjef Jakob Høyer i Danmarks fotballforbund (DBU) til nyhetsbyrået Ritzau. Han forklarer at planen om en fellessøknad fra Norge, Danmark, Finland og Sverige ble droppet allerede for flere år siden.

  Det var i 2016 at de fire nordiske landene opplyste at de ville gå for å bli vertskap for EM i 2024 eller 2028. Senere er 2024-mesterskapet tildelt Tyskland, og heller ikke det påfølgende mesterskapet vil havne i Norden.

  Det er i hovedsak stadionbegrensninger som gjør at vi ikke vil få se et mesterskap på nordisk jord.

  jZ33--L-k1U
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Solskjær-elev utsatt for rasisme

  Manchester United-talentet Anthony Elanga hevder han ble utsatt for rasisme av en spiller på Italias U21-landslag i oppgjøret mellom Sverige og Italia tirsdag.

  19 år gamle Elanga, som debuterte for Ole Gunnar Solskjærs United sist sesong, er en viktig spiller for Sveriges U21-landslag. Tirsdag kveld spilte han hele kampen da Sverige sikret 1-1 med et mål på overtid.

  Kampen ble svært amper etter utligningen, og Elanga fikk gult kort. Nå melder den svenske landslagsledelsen på forbundets nettsted at kantspilleren ble utsatt for rasisme.

  Solskjær
  Foto: JASON CAIRNDUFF

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England