NRK Meny
Normal

Derfor tror Høgmo Rosenborg tar gull

Morten Gamst Pedersen blir ikke bare viktig for Rosenborg. Han blir avgjørende for utfallet av eliteserien, mener landslagstrener Per-Mathias Høgmo.

Gamst og Høgmo

Morten Gamst Pedersen har fått en ny vår på landslaget under Per-Mathias Høgmo. Nå håper han også på en ny vår som klubbspiller i Rosenborg.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Jeg tror faktisk det kan være tunga på vektskåla. Han kommer til å stå for den effektiviteten Rosenborg slet med i fjor.

Slik kommenterer landslagssjef Per-Mathias Høgmo Morten Gamst Pedersens overgang til Rosenborg. Høgmo mener hans tidligere elev i Tromsø har ferdigheter som går utenpå det meste i den nasjonale fotballigaen.

– Han er en spiller som har vært mest poenggivende for Blackburn i mange år i Premier League. Det er først og fremst målpoeng – scoringer og assists – han kan bidra med. Og så er han en person som går foran på hver trening og er veldig glad i sporten han utøver, roser landslagssjefen.

– Klar favoritt

Derfor tipper han toppen av eliteserien slik i 2014-sesongen, som innledes om ei drøy uke:

– Rosenborg er en klar favoritt. Så tror jeg det blir jevnt bak der med klubber som Strømsgodset og Molde. Og så får vi se om gamle storheter som Brann, Viking og Vålerenga kan melde seg på i toppstriden, sier Høgmo til NRK.no.

At landslagssjefen legger presset både på Rosenborg som klubb og på Morten Gamst Pedersen personlig, har ikke 32-åringen fra Vadsø noen problemer med å akseptere.

Mannen med 288 kamper for Blackburn Rovers kommer til Rosenborg etter en mislykket mellomlandling i tyrkiske Karabükspor. Og det er verken pengene eller været som har lokket ham til Trondheim, i den grad noen skulle leve i den villfarelse.

Vil vinne – og bidra

– Jeg har lyst til å vinne noe. Når du kommer til Rosenborg, er det en stor sjanse for at du får være med på det. De er alltid med i toppen og kjemper om gull. Det er derfor de er mestvinnende i Norge, påpeker Pedersen.

Han har heller ingen planer om å bli servert gull på sølvfat. Ambisjonen er å sørge for at gullet igjen havner på Lerkendal, etter noe så uvant som tre strake år uten seriemesterskap for trønderne.

– Målet er å tilføre Rosenborg noe som gjør at vi kan løfte oss et par prosent, slik at vi kan ta seriegullet. Selvfølgelig har jeg lyst til å score mål, men jeg tror ikke jeg blir toppscorer når jeg ikke spiller spiss. Men kan jeg kjempe om flest målgivende, så er jeg fornøyd, sier han.

I likhet med Høgmo, ser Morten Gamst Pedersen på Rosenborg som den største seriefavoritten – selv om spill og resultater har variert i sesongoppkjøringen.

– Blir tøffe tak

Men han er klokkeklar på at det ikke blir lett.

– Vi har det beste laget, og når vi får ting til å fungere, tror jeg at vi er bedre enn de andre. Men det blir tøffe tak. Det har vi sett år på år nå, du ser hvor tett det er. I fjor skilte det ett poeng, det kommer til å være knalltøft i år og vi må være villig til å ofre det vi må, sier Pedersen, som advarer om at det ikke alltid vil være vakkert å se på Rosenborg.

– Av og til må vi være kyniske. Når du ikke har dagen, må du tørre å være kynisk, ta med deg 1-0-seieren, pakke bagen og dra hjem – og være fornøyd selv om ikke alt fungerte. Men selvfølgelig er ingenting morsommere enn å ha flyt i spillet, gjøre det bra og underholde, i hvert fall hjemme på Lerkendal.

– Hvem blir de tøffeste utfordrerne?

– Det blir spennende å se. Godset var fantastiske i fjor, men nå har de mistet to veldig sentrale spillere med Stefan Johansen som kanskje var ligaens beste spiller og Ola Kamara som komm inn og scoret 14 mål. Så har du Molde, som blir veldig spennende, sier Pedersen.

Rosenborg møter Stabæk til vårens siste treningskamp søndag.

Lørdag 29. mars starter jakten på klubbens første seriegull siden 2010, da Viking kommer på Lerkendal-besøk.

Fotballnyheter