Hopp til innhold

Slik har Riise slått tilbake etter skandalene

Her er oversikten som tilsier at medieomsuste John Arne Riise (31) vil gjøre en kanonkamp mot Slovenia i kveld.

John Arne Riise

John Arne Riise spilte glitrende kamper både mot Portugal, Skottland og Island. Alle tre etter skriverier i pressen.

Foto: Bildemontasje NRK / NTBscanpix

Følg Norge - Slovenia direkte fra 19.00 her!

De siste dagene har John Arne Riises sleivspark nok en gang prydet norsk presse. Kvelden før Island-kampen kom landslagsbacken med kritiske Twitter-meldinger mot Ålesund, som VGs Truls Dæhli senere tok et kraftig oppgjør med.

Sportskommentatoren stilte spørsmålstegn ved Riises fokus før en viktig landskamp, og kalte fotballproffen blant annet for «en selvforherligende tufs».

NRK.no har gjort et tilbakeblikk på fem andre utenomsportslige saker om John Arne Riise. 31-åringen selv mener at nettopp fokuset er en av hans største styrker, og gjennomgangen viser at Riise gang på gang har reist seg etter motgang.

2003: Slåss med John Carew

riise

De siste årene har det virket som tonen er langt bedre mellom Riise og Carew, her sammen på landslagstrening i fjor.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

10. september 2003: John Carew slår John Arne Riise i spillerbussen etter at Riise spyttet mot Carew på landslagstreningen.

Samme dag spiller Riise hele kampen når Norge slår Portugal 1-0. Han blir kåret til banens beste i VG, karakter 6 (1 til 10).

Landslagssjef Nils Johan Semb sier: – Jeg er imponert over hvordan John Arne gjennomførte denne kampen. Han fulgte opplegget til punkt og prikke og lot seg ikke affisere av alt oppstyret de siste dagene. Nesten over all forventning, sier Semb.

2005: Sender sjekke-SMS til kjendiser»

13. oktober 2005. Flere norske kjendiskvinner forteller hvordan Riise har forsøkt å sjekke dem opp med den samme SMS-en.

Rett under en måned senere spiller Riise hele kampen når Norge taper 0-1 for Tsjekkia. Han får 5 på VG-børsen: «Aggressiv. Vil vanvittig mye, og får en del til. Meget bra skudd før pause. Voldsomt aktiv, men det blir noe masete over hans offensiver».

Craig Bellamy og John Arne Riise jublet sammen etter kampen.

Riise og Bellamy takker hverandre for innsatsen etter kampen mot Barcelona, kort tid etter at

Foto: PHIL NOBLE / REUTERS
2007: Slått med golfkølle av Craig Bellamy

19. februar 2007. Lagkamerat og notorisk bråkmaker Bellamy sparker inn hotelldøren til Liverpool-Riise og slår ham flere ganger med en golfkølle.

Bellamy blir straffet av treneren og må senere betale en bot for angrepet.

Like etterpå scorer både Riise og Bellamy mot Barcelona på Nou Camp i en mesterligakamp, før nordmannen spiller ny landskamp mot Bosnia-Herzegovina noen uker senere.

Norge taper 1-2, og Riise spiller hele kampen. Får 5 på VG-børsen: «Et frispark som nesten ga scoring. Middels kamp, markerte seg ikke spesielt, og tok ikke det ansvaret Hareide hadde pålagt ham før kampen».

2009: Rettssak mot tidligere agent Einar Baardsen

August/september 2009: Baardsen var tiltalt for grovt bedrageri av John Arne Riise, og grovt underslag på til sammen 22 millioner kroner. 4. september ble Baardsen frikjent på alle punkter. I kjølvannet av denne saken storspiller Riise i en rekke kamper:

  • Norge – Skottland 4-0, 12. august: Riise spiller hele kampen og scorer det første målet. 6 på VG-børsen. «Det har vært mye følelser, men nå ga jeg svar på tiltale. Det var det jeg ville», sa Riise etter kampen.
  • Island – Norge 1-1, 5. september: Dagen etter at Baardsen ble frikjent. Riise spiller hele kampen og sender Norge i ledelsen med et vakkert frispark.
  • Norge – Makedonia 2-1, 9. september: Riise spiller hele kampen og scorer nok en gang på direkte frispark – Riises tredje frisparkmål på rad for landslaget.

2011: På byen før landskamp

Riise er en av flere fra landslagstroppen som drar på byen etter å ha slått Island – fire dager før det avgjørende tapet mot Danmark 6. september. Saken kommer fram etter Danmark-kampen, så neste kamp er oppgjøret mot Kypros en måned senere.

Norge vinner 3-1, og Riise spiller hele kampen. Han får imidlertig en 3-er på VG-børsen: «Kastet da Carew scoret på tabbe fra keeper. Ellers passiv, ikke noen stor bidragsyter og må løfte spillet sitt nå».

2012: Twitter-bråket etter Island-kampen

9. september 2012: Riise tvitrer dagen før Island-kampen at Ålesund bør sette mer pris på ham i forbindelse med sin 105.-landskamp. Han er blant annet oppgitt over at statuen utenfor Color Line Stadion ikke bærer hans navn. Uttalelsene får VGs Truls Dæhli til å ta et kraftig oppgjør med landslagsbacken.

Norge – Slovenia, 11. september: Vil Riise slå tilbake igjen?

– Jeg er utrolig gira på å gjøre en god kamp, og at Norge tar tre poeng. Det er dét som er fokuset mitt nå, sier John Arne Riise til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Arne Riise

Riise har vært en svært omsvermet mann under landslagets pressetreff de siste dagene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Elsker presset

Riise mener det er langt i fra tilfeldig at de mange negative sakene har resultert i enda flere gode landslagskamper.

– Jeg føler bare at jeg blir satt på prøve, og jeg bruker det til noe positivt. Det har jeg gjort noen ganger nå, sier landslagsbacken.

– Hvordan gjør du det?

– Jeg har en tendens til å glemme ting egentlig, bare få det ut av hodet. Jeg elsker å ha en del press på meg også, det får meg til å spille bedre, svarer Riise, og forklarer:

– Jeg har en fotballkamp å tenke på. Det er viktig at jeg er hundre prosent skjerpet og presterer mitt beste. Jeg bestemte meg for å kommentere Twitter-saken, og så glemte jeg alt da jeg forlot presserommet.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen tviler heller ikke på at Fulham-spilleren vil yte sitt beste mot Slovenia.

– Er det noe han er god til, er det å komme tilbake etter tøffe perioder. Han er vant til å takle motgang og han er sterk i hodet, så han er jeg ikke redd for, sier «Drillo» til NRK.no.

PS! Norge har møtt Slovenia fem ganger tidligere. Fasit: Fire seire og én uavgjort. 12-3 i målforskjell.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden