NRK Meny
Normal

Stjernetrenerene har brukt fire milliarder på tre år

I kveld møtes Roberto Mancini og José Mourinho til det som omtales som «tidenes dyreste fotballkamp».

Tirsdag kveld sparkes mesterligaen i gang med en ordentlig godbit: De spanske mestrene Real Madrid tar i mot Premier League-vinner Manchester City.

José Mourinho brukte to sesonger på å vippe Barcelona av tronen, mens Roberto Mancini brukte to og en halv sesong på å bli best i England.

Og bak suksessen ligger en vanvittig pengebruk: Roberto Mancini har til sammen hentet 22 spillere til en verdi av 2,7 milliarder kroner.

Mourinho har på sin side kjøpt 12 spillere for til sammen 1,4 milliarder kroner.

– Mer langsiktig

Klubbene hadde hvert sitt heftige stjernegalleri allerede før stjernemanagerenes kjøpefest, så totalt kan Mancini og Mourinho mønstre startoppstillinger til en verdi av én milliard euro - syv milliarder kroner.

Det skriver den spanske sportsavisa Marca under stikktittelen «tidenes dyreste fotballkamp».

Har kjøpt færre og bedre spillere

Tidligere Manchester City-spiller Kåre Ingebrigtsen tror Mourinho har et sterkere lag nettopp fordi han har brukt mye penger på færre spillere.

– Mourinho har bladd opp mye for enkeltspillere, mens Mancini har brukt vanvittige summer for å ha en bred tropp. Man vinner ikke mesterligaen med mange stjerner, man vinner med et lag, sier Ingebrigtsen til NRK.no.

Viking-assistenten synes det er klasseforskjell på Mancini og Mourinho som managere.

– Mourinho har en helt annen erfaring og merittliste å vise til. Det er mer struktur i det Mourinho gjør. Jeg må si jeg savner en helhetlig plan fra Mancini, sier Ingebrigtsen.

I år hentet Roberto Mancini fem spillere for til sammen 362 millioner kroner i overgangsvinduets siste dag. Fra før var Jack Rodwell kjøpt fra Everton for 140 millioner kroner.

Til sammenligning hentet Mourinho kun én spiller: Luka Modric fra Tottenham for cirka 300 millioner kroner.

– Jeg tror Mourinho er langt mer gjennomtenkt når han handler. Og det betaler seg på sikt, sier Ingebrigtsen.

Real Madrid sliter

Manchester City har ikke tapt én kamp i Premier League siden Arsenal vant 1-0 på Emirates Stadium 8. april.

Real Madrid har på sin side hatt en uvanlig svak sesongåpning: To tap på fire kamper har skapt en luke på åtte poeng opp til Barcelona.

– Real Madrid har hatt en trøblete start, men jeg tror de vil reise seg i kveld. Mourinho har nå kritisert spillerne offentlig, og det pleier han ikke å gjøre. Det er nok for å trykke på de riktige knappene, sier La Liga-ekspert og C-more-kommentator Petter Veland.

Etter lørdagens tap for Sevilla var Mourinho tydelig oppgitt og slaktet egne spillere.

– Jeg har ikke et lag akkurat nå. Det er ikke mange av spillerne mine som har fotball som den største prioritet i hodet for tiden, sa portugiseren.

Jakter ny mesterliga-tittel

Det er gått ti år siden sist Real Madrid vant verdens gjeveste klubbturnering. Klubben og dens supportere er sultefôret etter å vinne sitt tiende mesterligatrofé.

Veland holder Real Madrid som favoritt uansett motstander når de spiller på Santiago Bernabéu. I likhet med Ingebrigtsen tror han også Real Madrids erfaring vil spille en avgjørende rolle.

– De har ikke voldsomt med resultater i Mesterligaen de siste sesongene, men de har likevel langt mer erfaring fra turneringen enn City, sier Veland, og legger til:

– Men de er avhengig av å få nøkkelspillerne i gang igjen. Hverken Cristiano Ronaldo eller Xabi Alonso har funnet formen ennå. Modric har heller ikke klart å vise seg frem.

Foruten Real Madrid og City, er også Ajax og Borussia Dortmund med i kvartetten som gir et nostalgisk sus tilbake til serievinnercupen. Alle fire er nemlig regjerende seriemestere.

Kåre Ingebrigtsen tror Manchester City møter Real Madrid på et gunstig tidspunkt.

– De har ikke fungert skikkelig i sesongåpningen, og det er naturligvis en fordel for City. Men mesterligaen er et stort mål for spanierne, og jeg blir overrasket hvis City klarer å reise hjem med poeng, sier 46-åringen.

Roberto Mancini håper å kunne ta blåtrøyene lenger enn forrige sesong da de akkurat røk ut av gruppespillet.

– Real Madrid er en av verdens aller beste lag. Det blir veldig tøft å spille den første gruppekampen borte mot dem. Men det vil nok bli en fantastisk kamp for alle, sier Mancini.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.