– Det er ikke mulig å forestille seg presset

Han er hovedgrunnen til at Brasil både kan vinne og floppe på hjemmebane. Neymar (22) er nødt til å beherske presset fra 200 millioner fotballelskende brasilianere.

Neymar

SVEVER HØYT: Men vil presset tvinge ham ned? En hel nasjon forventer at Neymar leder Brasil til VM-gull på hjemmebane. Her har 22-åringen nettopp scoret i en treningskamp mot Portugal i fjor.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Neymar

KUNST: Neymar pryder så mangt i fotballgale Brasil. Her har en kokk skjært ut et portrett av ham på en vannmelon i Sao Paulo.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Neymar; Fred

VIKTIG DUO: Her kysser Neymar Fred på kinnet etter 3-0-målet mot Spania under finalen i prøve-VM i fjor.

Foto: Andre Penner / Ap
– Jeg tror ikke jeg hadde det ansvaret Neymar har i dag. Det er for mye for ham.

Ordene kommer fra Pelé – den eneste fotballspilleren som har vunnet tre VM.

Den brasilianske legenden har nemlig advart sitt folk mot å legge for stort press på Barcelona-spilleren.

Pelé, som begynte sitt VM-eventyr som 17-åring i 1958, følte på forventningspresset i en enda tidligere alder. Men som han selv påpeker, var han ikke stjernen på laget da Brasil vant VM i Sverige.

Presset på Brasil og Pelé var riktig nok større under triumfene i 1962 og 1970, men da hadde Brasil også flust av verdensklasseangripere. 1970-laget er av mange vurdert som et av tidenes sterkeste landslag.

Nå er Neymar i særklasse den største stjernen i gulltørste Brasil.

– Vi trenger bedre spillere til å spille sammen med ham (Neymar). Det er den store forskjellen for meg, sa Pelé i et intervju med Fourfourtwo.com.

Legenden mener Brasil er bedre i forsvar enn i angrep for første gang i historien.

Best i prøve-VM

Du trenger bare å skru klokken tilbake et drøyt år for å finne en nasjon som nesten hadde mistet troen på sitt eget landslag. Prestasjonene svingte voldsomt, stjernene sviktet og resultatene uteble.

Men Luiz Felipe Scolaris hjemkomst, et forrykende prøve-VM og ni strake seire i oppkjøringskampene, har igjen satt fyr på fotballnasjonen.

Og den aller sterkeste tennvæsken: Neymar.

22-åringen danner trolig en angrepskvartett med kraftvingen Hulk (Zenit Saint Petersburg), måltyven Fred (Fluminense) og ballfordeleren Oscar (Chelsea).

Det var dette angrepet som feide unna all motstand da Brasil vant Confederations cup (prøve-VM) i fjor. Regjerende verdensmester Spania ble slått 3-0 i finalen.

Selv om Fred ble toppscorer med fem mål, var det firemålsscorer Neymar som skilte seg ut.

22-åringen ble kåret til turneringens beste spiller.

– Skadeforfulgte Fred har så vidt spilt for Brasil siden prøve-VM (fem mål). Andrevalget Jô er brukbar, men ikke mer. Oscar bleknet litt mot slutten av sesongen. Hulk er i form, men spiller i Russland. Mye av ansvaret vil ligge på Neymars unge skuldre, skriver NRKs ekspert Thore Haugstad i sin VM-analyse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Neymar på veggen

PROTEST: Her har VM-motstandere klusset med en grafitti av Neymar i Rio de Janeiro. Som Brasils største stjerne, har Neymar også måtte tåle å bli ett av symbolene for det VM-motstanderne mener er pengesløsing.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Skyhøye forventninger

Stjernestatusen er langt ifra den eneste grunnen til de store forventningene. Her er noe av bakteppet for det voldsomme presset:

 • Det kjente spøkelse fra 1950: Brasil tapte VM-finalen på hjemmebane mot naboen Uruguay. Nå skal en hel nasjon få sin revansje.
 • Brasil kommer fra to mislykkede VM i 2006 (kvartfinale) og i 2010 (kvartfinale). Ronaldinho ble den store skuffelsen i 2006, og han fikk ikke tillit i 2010 eller i 2014. Kaká var det store håpet i 2010, og den målløse Real Madrid-spilleren ble også vraket i etterkant.
 • Neymar er blant verdens best betalte spillere, og 22-åringen ble utpekt som Brasils fremtidige VM-konge allerede etter fiaskoen i 2010. Siden har han scoret 31 mål på 49 landskamper. Nå er det store mesterskapet kommet.
 • Neymar er blitt brukt som et symbol av mange VM-demonstranter. «Utdannelse er verdt mer enn Neymar», er bare ett av slagordene. Disse ropene vil neppe avta hvis Brasil og Neymar svikter.
 • Neymar vil bære draktnummer 10, som er nærmest hellig i fotballgale Brasil. VM-helter som Pelé, Rivelino, Zico og Rivaldo var alle nummer 10.

– Må helbrede såret

– VM-finalen i 1950 er blitt metaforisk sammenlignet med Hiroshima. Og Neymar har jo hovedansvaret for å helbrede såret som ble påført nasjonen den gang. Og da kan man jo bare forestille seg hvor kraftig det presset er, sier journalist og forfatter Marius Lien, som ga ut boken «Brasiliansk fotball 1894-2014: 120 år med driblinger» denne våren.

«Vår katastrofe, vårt Hiroshima, var tapet for Uruguay i 1950», skrev den brasilianske forfatteren og dramatikeren Nelson Rodrigues.

Lien mener det faktisk ikke er mulig å forestille seg presset som hviler på den utpekte redningsmannen Neymar.

– Men jeg tror han er kar om å takle det. Han har jo vært under vingene til folk fra han var liten, men samtidig tror jeg han har hatt godt av å spille i Brasil relativt lenge (til han var 21 år). Han kunne dratt da han var 17. Det er mange på landslaget som knapt har spilt seriefotball i Brasil på øverst nivå. Jeg tror han er i angrepsposisjon, sier Lien.

Artikkelen fortsetter under artikkelen.

Neymar

FINSTILLER SIKTET: Brasil og Neymar (t.h.) har ladet opp i Teresopolis ved Rio de Janeiro. Her fra tirsdagens trening.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Det er imidlertid delte meninger om Neymar har den mentale styrken som kreves for oppgaven.

VM-vinner fra 1994, Ricardo Rocha, er blant dem som tror 22-åringen kan svikte.

– Han er ikke forberedt på å være en så stor spiller som vi forventer, etter min mening. Vi kan ikke legge dette presset på Neymar. Spillerne må støtte ham, sa Rocha i et intervju med SporTV i mai.

Rocha mener Neymar trenger et VM under beltet før han virkelig kan prestere, og den tidligere forsvarsspilleren peker på at Romario, Ronaldo, Zico og Michel Platini først blomstret i sitt andre forsøk.

Offensiv Neymar

Men selv om en hel fotballverden er spent på om Brasil – og aller mest Neymar – klarer å levere på hjemmebane, har 22-åringen selv vært tilsynelatende avslappet til det hele.

Neymar har måtte tåle det samme spørsmålet utallige ganger de siste årene, og brasilianeren har til nå svart det samme hver gang.

– Jeg er veldig rolig. Presset er der, men når det handler om en drøm du har hatt siden du var liten, snakker du ikke om presset, sa Neymar nylig i et intervju med Globo.

22-åringen ønsker å nyte øyeblikket, og han er overbevist om at hjemmefansens engasjement kun vil være til lagets fordel.

– Da vi hørte nasjonalsangen under prøve-VM, ble styrken vår tredoblet. Det er vanskelig å forklare. Det ga en enorm energi, sier Neymar.

Nå får vi snart noen svar på hvor godt forberedt Brasil og Neymar faktisk er.

Vertsnasjonen møter Kroatia i åpningskampen klokken 22.00 torsdag.

Neymar

ET IKON: Det er ingen tvil om hvem brasilianerne har størst forventninger til.

Foto: Bikas Das / Ap

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Ronaldo er koronafri

  Cristiano Ronaldo er ute av sjølvisolasjon etter å ha blitt testa negativt for korona, det opplyser Juventus. Den italienske storklubben skriv på sine nettsider at Ronaldo etter 19 dager er ute av karantene. Han fekk påvist koronasmitte under ein landslagssamling tidlegare i månaden.

  UEFA Nations League - League A - Group 3 - Sweden v Portugal
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Kastrati får 4 kampars karantene

  Norges Fotballforbund har i dag kome fram til at Flamur Kastrati får 4 kampars karantene etter at han kalla Dag-Eilev Fagermo «jævla soper» i kampen mellom Vålerenga og Kristiansund på sundag. Det kjem fram i ei pressemelding forbundet har lagt ut. Kristiansund hadde allereie bestemt at han ikkje skulle delta på kamp eller trening så lenge saka var til behandling. Kastrati gjekk i etterkant ut og sa at han ikkje visste kva ordet betydde.

  Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Molde (2-2)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ingebrigtsen testet negativt

  Brann-trener Kåre Ingebrigtsen testet negativt på koronaviruset og kan dermed lede laget mot Sandefjord søndag.

  Det opplyser Brann på sitt nettsted.

  Ingebrigtsen hadde tidligere i uken milde symptomer på forkjølelse og valgte dermed å teste seg for korona onsdag morgen. Fredag ettermiddag ble han klarert for aktivitet sammen med spillerne igjen.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Fire cupfinaler på Ullevaal i 2021

  Styret i Norges Fotballforbund har bestemt at fotball-NM i 2021 gjennomføres som i tidligere år, og at hele fire finaler skal spilles på Ullevaal stadion.

  I år ble NM for menn, samt for begge kjønn i junior- og 16-årsklassen, avlyst på grunn av koronapandemien. Derfor ble det satt ned et utvalg som skulle vurdere gjennomføringen av NM i 2021.

  Det planlegges for et «vanlig NM», med noen foreslåtte endringer. Det legges blant annet opp til at finalene for G19 og J19 skal spilles på Ullevaal stadion. Dermed ligger det an til at begge senior- og juniorfinalene spilles på nasjonalarenaen.

  NM fotball, menn (finale): Haugesund - Viking (0-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB