NRK Meny
Normal

Derfor har latinamerikanerne en VM-fordel

Temperaturer på rundt 40 grader med sol og 70 prosent luftfuktighet enkelte steder har fått det til å koke i topplokket til Italia-trener Cesare Prandelli. – Søramerikanerne har en klar fordel, sier han – og får støtte fra en norsk ekspert.

Rodriguez

James Rodríguez og Colombia har hatt mye å juble for til nå i dette mesterskapet. Det er liten tvil at de gulkledde spillerne har store ferdigheter, men flere vil nok også mene at de har en stor fordel fordi spillerne er godt vant til klimaet.

Foto: Fernando Llano / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Se Italia - Costa Rica her nå

– Været her er ikke normalt.

Cesare Prandelli

Italia-trener Cesare Prandelli er lettere frustrert over klimaet i Brasil. – Været her er ikke normalt, sier han.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Italia-trener Cesare Prandelli sitter i et svalt presserom og prater med journalister i forkant av Costa Rica-kampen. 56-åringen er lite interessert i dagens motstander. Han vil prate om været.

Igjen.

– Været her kan forandre seg totalt på ti minutter. Torsdag prøvde vi å forstå oss på klimaet: Klokken 13.20 var det rundt 25 grader. Fem minutter etter hadde temperaturen steget til 29 grader, mens luftfuktigheten lå på 57 prosent, sier han lettere frustrert og fortsetter:

– 20 minutter etter var det skyfri himmel og 40 grader – og nesten 70 prosent luftfuktighet. Vi trenger timeouts!

– De er vant til forholdene

Dette er langt fra første gang Prandelli har krevd korte pauser underveis i oppgjørene. I forrige uke var samme mann meget misfornøyd med at det ikke var avkjølingspauser i den hete VM-kampen mot England.

Mange har i løpet av VM-åpningen latt seg fascinere av søramerikanske lag som Uruguay, Colombia, og Chile. De har alle fått et godt utgangspunkt i gruppespillet og ser ut til å ha en utømmelig energikilde når de springer rundt i varmen.

Det samme kan man også si om Costa Rica – fra Mellom-Amerika – som sjokkerte nevnte Uruguay med et heftig 3-1-resultat i forrige uke.

Ikke tilfeldig, mener Prandelli.

– De latinamerikanske lagene har en fordel – de bor og spiller i disse forholdene til vanlig. Og data viser at europeiske spillere ser ut til å ha mer utholdenhet, men mindre eksplosivitet sammenlignet med latinamerikanerne, hevder Prandelli.

Konkurransefortrinn

Olympiatoppens utholdenhetsekspert, Espen Tønnesen, bekrefter at Italia-trenerens påstand.

– Når du har trent og konkurrert mye i varmen, har du et konkurransefortrinn. Det ser man også med dem som er vokst opp i høyden. De takler som regel høyde bedre enn andre, sier Tønnesen.

Han har spesielt lagt merke til hvordan chilenerne har taklet spillerforholdene i dette mesterskapet.

– Jeg ble veldig imponert da de spilte mot Spania. Det var ikke bare fordi chilenerne løp mye, men fordi de løp raskt og hadde et stort tempo gjennom hele kampen, sier utholdenhetseksperten.

– Kan du se at de europeiske lagene blir påvirket mer av klimaet?

– Det er vanskelig å si. Det kan like gjerne gå på spillestil og hvor lang sesong de har hatt og hvor mange kamper som er spilt, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Antonio Cassano

Antonio Cassano tar en pust i bakken under en Italia-trening. Det er tungt å spille fotball i 40 grader og 70 prosent luftfuktighet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Akklimatisering går begge veier

Tønnesen mener den beste måten å akklimatisere seg på er å reise tidlig til mesterskapet.

– Dét er bedre enn for eksempel å trene med varme klær på et annet sted, sier han til og viser til England som trente på den portugisiske solkysten i vinterklær.

Da Italia møtte England i regnskogbyen Manaus i forrige uke, spilte lagene i 28 varmegrader og en luftfuktighet på 60 prosent. Da var det Wayne Rooney og Co. som hadde størst grunn til å klage, skal vi tro Tønnesen.

Costa Rica's Oscar Duarte

Kan Costa Rica og Óscar Duarte utnytte varmen og overraske mot Italia? Svaret får vi i kveld.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

– Italia stiller bedre i dette mesterskapet – fordi det er mindre skille fra Italia til Brasil enn til England, sier han og legger til:

– Det er sjelden lurt å bruke mye energi på noe man ikke kan gjøre noe med. Italia – som faktisk ikke er altfor langt unna klimaet til Brasil – bør bruke tiden på noe mer nyttig enn å prate om været.

– Krevende med omstilling

Tønnesen understreker at akklimatiseringen går begge veier.

– Det vil si at spillere som kommer til Alfheim i minus tre grader vil slite med å prestere maksimalt hvis de er vant til å spille i varmen. Det er mye mentalt. Det gjelder å være forberedt på at dette blir annerledes enn jeg er vant til, sier Tønnesen.

Utholdenhetseksperten mener det er viktig at støtteapparatet er nøye på at spillerne drikker nok og ofte sånn at de fyller opp væskelagrene helt optimalt.

– Når de er i et annet klima enn vanlig må man drikke mer enn normalt. Det er ikke så lett å omstille seg til det. Det er krevende, sier han.

Kroppen tåler et væsketap på to til tre prosent, hvilket tilsvarer omtrent én liter væske for en voksen mann på rundt 80 kilo, før prestasjonsevnen synker.

Men deretter stuper det: Prestasjonsevnen reduseres med opptil ti prosent for hver prosent med væsketap etter at de to til tre første prosentene.

– Den beste måten du kan se om en fotballspiller sliter på er om han for eksempel ikke orker å gå på et løp som han normalt tar, sier Tønnessen.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.