Hopp til innhold

Ekspertene forklarer: Derfor får Solskjær en sjanse til

Ole Gunnar Solskjærs (41) «Prosjekt Cardiff» endte med nedrykk og sisteplass. Likevel ser nordmannen ut til å få fortsette i managerstolen – stikk i strid med all statistikk.

Solskjær og meningsbærere 2

TROR SOLSKJÆR RYKKER OPP IGJEN: Lars Tjærnås (øv.t.h.), Kjetil Rekdal og Nils Johan Semb mener Cardiff gjør rett i å beholde Ole Gunnar Solskjær som lagets manager tross nedrykket fra Premier League.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Ti managere har fått sparken i Premier League i år. Kun en av dem har levert svakere resultater enn Ole Gunnar Solskjær i Cardiff (se fakta nederst i saken).

Likevel, til tross for direkte nedrykk og svake 13 poeng på 20 seriekamper, ser nordmannen ut til å få fortsette i sjefsstolen.

– Det kan være mange grunner (til at Solskjær beholder jobben journ.anm.). De viktigste er at han (Ole Gunnar Solskjær journ.anm.) trolig kan ha hatt klare premisser før han gikk inn i dette, at det er et langtidsprosjekt der han er ansatt for å bygge klubb og lag parallelt, og at klubben i verste fall tåler et steg tilbake uten at det får konsekvenser, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

  • Solskjær og Vincent Tan

    TROR PÅ SOLSKJÆR: Tjærnås mener Vincent Tan beholder Solskjær som Cardiff-manager på grunn av nordmannens evne til å skape tro blant spillerne.

    Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
    Tror du Solskjær kan ta Cardiff tilbake til Premier League? Del din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Cardiff-eier med jobbgaranti

Cardiff tapte 1-2 for Chelsea søndag og endte helt sist i Premier League.

Etter kampen fortalte Cardiff-eier Vincent Tan at Solskjær fortsatt har hans tillit.

– Hvis jeg ikke hadde vært sikker på at han vil klare å få oss opp igjen (til Premier League journ.anm.), hadde jeg latt ham gå, sa Cardiff-eier Vincent Tan i et intervju med VG søndag.

– Jeg er fornøyd. Jeg tror Ole Gunnar Solskjær er en god manager for denne klubben. Han fikk bare ikke god nok tid, sier Tan.

– Han evner å skape tro

Tjærnås tror tilliten til Solskjær skyldes nordmannens evne til å opprettholde troen i spillergruppa til tross for mange nedturer.

– Vincent Tan, som er en kynisk forretningsmann, hadde neppe gått videre med dette prosjektet uten at han så muligheter for framgang, og troen på at Solskjær er mannen som kan lede dem tilbake, sier fotballeksperten.

– Jeg synes det er positivt at klubber tenker langsiktig og på kontinuitet. Strømsgodset gjorde noe lignende for noen år siden da de slet i bunnen av tabellen. Istedenfor å sparke Ronny Deila ga de ham en langtidskontrakt, eksemplifiserer toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– Vi som ikke ser hva han gjør i det daglige, vet ikke nok om de tilbakemeldingene spillere og apparat gir videre opp i systemet. Det er mulig for en manager å skape tro selv i perioder der de ikke skaper resultater, og på en eller annen måte har sannsynligvis Ole Gunnar greid dette i hverdagen, analyserer Tjærnås.

Rekdal: – Rykker opp neste sesong

Betenkt Solskjær

FÅR PRESS: Kjetil Rekdal tror Cardiff forventer at Ole Gunnar Solskjær leder laget til opprykk neste sesong.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener det er «naturlig» at Solskjær får fortsette.

– Jeg synes det er naturlig at han får tillit. Han kom inn i en klubb som slet fælt, ønsket å gjøre en del forandringer og har gjort noe. Han visste vel at sjansen for å redde plassen i Premier League var sånn cirka 50/50. Han har egentlig ikke fått muligheten til å sette sitt stempel på Cardiff som klubb, sier Rekdal.

– Nå får han sikkert press på seg om at Cardiff må rykke opp. Samtidig får han tid til å sette sitt preg på laget, og da er jeg ganske sikker på at Cardiff rykker opp igjen, sier Rekdal.

– Jeg håper Cardiff og Leeds rykker opp neste år, det hadde vært fint, smiler den svorne Leeds-tilhengeren Rekdal.

Ryker han til høsten?

Det er imidlertid ikke uvanlig at managere som rykker ned får fortsette over sommeren. Det har skjedd ved flere anledninger de siste årene.

Men: managerne som har rykket ned, og deretter slitt med å levere resultater i Championship, har gjerne fått sparken svært raskt.

Det skjedde med Boltons Owen Coyle og Blackburns Steve Kean i 2011/2012-sesongen. Begge to ble byttet ut da de umiddelbare resultatene uteble.

Disse fikk sparken i årets PL:

  • Paolo Di Canio, Sunderland (sparket 22. september 2013)
    Ett poeng på fem kamper: 0,2 poeng i snitt
  • Martin Jol, Fulham (sparket 1. desember 2013)
    Ti poeng på 13 kamper: 0,77 poeng i snitt
  • Steve Clarke, West Bromwich (sparket 14. desember 2013)
    15 poeng på 16 kamper: 0,94 poeng i snitt
  • André Villas-Boas, Tottenham (sparket 16. desember 2013)
    27 poeng på 16 kamper: 1,69 poeng i snitt
  • Malky Mackay, Cardiff (sparket 27. desember 2013)
    17 poeng på 18 kamper: 0,94 poeng i snitt
  • Michael Laudrup, Swansea (sparket 4. februar 2014)
    24 poeng på 24 kamper: 1 poeng i snitt
  • René Meulensteen, Fulham (sparket 14. februar 2014)
    14 poeng på 17 kamper: 0,82 poeng i snitt
  • Chris Hughton, Norwich (sparket 6. april 2014)
    32 poeng på 33 kamper: 0,97 poeng i snitt
  • David Moyes, Manchester United (sparket 22. april 2014)
    57 poeng på 34 kamper: 1,68 poeng i snitt
  • Pepe Mel, West Bromwich, (sparket 12. mai 2014)
    15 poeng på 17 kamper: 0,88 poeng i snitt

* Ole Gunnar Solskjær, Cardiff: 13 poeng på 20 kamper: 0,65 poeng i snitt.

Fotball

  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland