NRK Meny
Normal

Ekspertene forklarer: Derfor får Solskjær en sjanse til

Ole Gunnar Solskjærs (41) «Prosjekt Cardiff» endte med nedrykk og sisteplass. Likevel ser nordmannen ut til å få fortsette i managerstolen – stikk i strid med all statistikk.

Solskjær og meningsbærere 2

TROR SOLSKJÆR RYKKER OPP IGJEN: Lars Tjærnås (øv.t.h.), Kjetil Rekdal og Nils Johan Semb mener Cardiff gjør rett i å beholde Ole Gunnar Solskjær som lagets manager tross nedrykket fra Premier League.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Ti managere har fått sparken i Premier League i år. Kun en av dem har levert svakere resultater enn Ole Gunnar Solskjær i Cardiff (se fakta nederst i saken).

Likevel, til tross for direkte nedrykk og svake 13 poeng på 20 seriekamper, ser nordmannen ut til å få fortsette i sjefsstolen.

– Det kan være mange grunner (til at Solskjær beholder jobben journ.anm.). De viktigste er at han (Ole Gunnar Solskjær journ.anm.) trolig kan ha hatt klare premisser før han gikk inn i dette, at det er et langtidsprosjekt der han er ansatt for å bygge klubb og lag parallelt, og at klubben i verste fall tåler et steg tilbake uten at det får konsekvenser, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

 • Solskjær og Vincent Tan

  TROR PÅ SOLSKJÆR: Tjærnås mener Vincent Tan beholder Solskjær som Cardiff-manager på grunn av nordmannens evne til å skape tro blant spillerne.

  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
  Tror du Solskjær kan ta Cardiff tilbake til Premier League? Del din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Cardiff-eier med jobbgaranti

Cardiff tapte 1-2 for Chelsea søndag og endte helt sist i Premier League.

Etter kampen fortalte Cardiff-eier Vincent Tan at Solskjær fortsatt har hans tillit.

– Hvis jeg ikke hadde vært sikker på at han vil klare å få oss opp igjen (til Premier League journ.anm.), hadde jeg latt ham gå, sa Cardiff-eier Vincent Tan i et intervju med VG søndag.

– Jeg er fornøyd. Jeg tror Ole Gunnar Solskjær er en god manager for denne klubben. Han fikk bare ikke god nok tid, sier Tan.

– Han evner å skape tro

Tjærnås tror tilliten til Solskjær skyldes nordmannens evne til å opprettholde troen i spillergruppa til tross for mange nedturer.

– Vincent Tan, som er en kynisk forretningsmann, hadde neppe gått videre med dette prosjektet uten at han så muligheter for framgang, og troen på at Solskjær er mannen som kan lede dem tilbake, sier fotballeksperten.

– Jeg synes det er positivt at klubber tenker langsiktig og på kontinuitet. Strømsgodset gjorde noe lignende for noen år siden da de slet i bunnen av tabellen. Istedenfor å sparke Ronny Deila ga de ham en langtidskontrakt, eksemplifiserer toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– Vi som ikke ser hva han gjør i det daglige, vet ikke nok om de tilbakemeldingene spillere og apparat gir videre opp i systemet. Det er mulig for en manager å skape tro selv i perioder der de ikke skaper resultater, og på en eller annen måte har sannsynligvis Ole Gunnar greid dette i hverdagen, analyserer Tjærnås.

Rekdal: – Rykker opp neste sesong

Betenkt Solskjær

FÅR PRESS: Kjetil Rekdal tror Cardiff forventer at Ole Gunnar Solskjær leder laget til opprykk neste sesong.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener det er «naturlig» at Solskjær får fortsette.

– Jeg synes det er naturlig at han får tillit. Han kom inn i en klubb som slet fælt, ønsket å gjøre en del forandringer og har gjort noe. Han visste vel at sjansen for å redde plassen i Premier League var sånn cirka 50/50. Han har egentlig ikke fått muligheten til å sette sitt stempel på Cardiff som klubb, sier Rekdal.

– Nå får han sikkert press på seg om at Cardiff må rykke opp. Samtidig får han tid til å sette sitt preg på laget, og da er jeg ganske sikker på at Cardiff rykker opp igjen, sier Rekdal.

– Jeg håper Cardiff og Leeds rykker opp neste år, det hadde vært fint, smiler den svorne Leeds-tilhengeren Rekdal.

Ryker han til høsten?

Det er imidlertid ikke uvanlig at managere som rykker ned får fortsette over sommeren. Det har skjedd ved flere anledninger de siste årene.

Men: managerne som har rykket ned, og deretter slitt med å levere resultater i Championship, har gjerne fått sparken svært raskt.

Det skjedde med Boltons Owen Coyle og Blackburns Steve Kean i 2011/2012-sesongen. Begge to ble byttet ut da de umiddelbare resultatene uteble.

Disse fikk sparken i årets PL:

 • Paolo Di Canio, Sunderland (sparket 22. september 2013)
  Ett poeng på fem kamper: 0,2 poeng i snitt
 • Martin Jol, Fulham (sparket 1. desember 2013)
  Ti poeng på 13 kamper: 0,77 poeng i snitt
 • Steve Clarke, West Bromwich (sparket 14. desember 2013)
  15 poeng på 16 kamper: 0,94 poeng i snitt
 • André Villas-Boas, Tottenham (sparket 16. desember 2013)
  27 poeng på 16 kamper: 1,69 poeng i snitt
 • Malky Mackay, Cardiff (sparket 27. desember 2013)
  17 poeng på 18 kamper: 0,94 poeng i snitt
 • Michael Laudrup, Swansea (sparket 4. februar 2014)
  24 poeng på 24 kamper: 1 poeng i snitt
 • René Meulensteen, Fulham (sparket 14. februar 2014)
  14 poeng på 17 kamper: 0,82 poeng i snitt
 • Chris Hughton, Norwich (sparket 6. april 2014)
  32 poeng på 33 kamper: 0,97 poeng i snitt
 • David Moyes, Manchester United (sparket 22. april 2014)
  57 poeng på 34 kamper: 1,68 poeng i snitt
 • Pepe Mel, West Bromwich, (sparket 12. mai 2014)
  15 poeng på 17 kamper: 0,88 poeng i snitt

* Ole Gunnar Solskjær, Cardiff: 13 poeng på 20 kamper: 0,65 poeng i snitt.

Fotballnyheter