Tallene bak avskjeden: Derfor får han sparken

United-tilhengere over hele verden har vært skeptiske til David Moyes helt siden han ble ansatt som Sir Alex Fergusons erstatter 9. mai i fjor. Tallenes tale er klar: Skotten har feilet miserabelt i Manchester United.

David Moyes

HAR IKKE LYKKES: David Moyes har hatt en svært variabel første-sesong i Manchester United. Nå er skottens tid på Old Trafford over.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

– Vi skal gjøre det på min måte, uttalte David Moyes da han ble presentert som Uniteds nye manager i fjor sommer.

Skotten visste nok at han ikke hadde noen enkel jobb foran seg - å erstatte tidenes britiske manager Sir Alex Ferguson som i sin aller siste sesong ledet Manchester United til et suverent seriegull.

David Moyes

DYSTRE TALL: David Moyes har slått en rekke negative rekorder i sin første sesong som Manchester United-manager.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Men David Moyes og «hans måte» har likevel neppe gitt de resultatene United-ledelsen hadde sett for seg.

Tirsdag fikk Moyes beskjeden han fryktet: Han er sparket som manager for Manchester United.

«Alt» har gått galt

Det er nemlig ingen statistikker som tilsier at David Moyes har fått til noe som helst i sin første (og trolig siste) sesong som leder for en av verdens største fotballklubber.

Her er tallene som bekrefter at Moyes-avskjedigelsen ikke er spesielt overraskende:

  • Trøbbel i ligaen: Manchester United har kun tatt 1,68 poeng i snitt i Premier League denne sesongen. Det er lagets svakeste poengsnitt siden 1991, altså på 23 år. Aldri har laget tatt færre poeng siden Premier League ble startet opp i 1992. Klubben ser ut til å ende på 7.-plass denne sesongen. Det er lagets svakeste ligaplassering siden United endte på 13.-plass i 1989-90. Det er 24 år siden.
  • Få mål: Manchester United har scoret 56 mål på 34 seriekamper denne sesongen. Det tilsvarer 1,65 mål per kamp. Sist sesong scoret laget 2,26 mål i snitt. Da ble det seriegull. Robin van Persie gjorde 26 seriemål sist sesong. I år har nederlenderen «bare» scoret 11 mål i Premier League. Wayne Rooney er lagets toppscorer med 15 seriemål i år.
  • Tidlig FA-cup-exit: Manchester United ble slått ut av FA-cupen mot Swansea i tredje runde. Det er andre gang på 30 år at laget ryker ut av FA-cupen før kvartfinalen. Sist sesong kom laget til kvartfinalen i den samme cupen.
  • Røk på straffer i ligacupen: Manchester United ble slått ut av ligacupen i semifinalen, etter å ha tapt 1-2 på straffer mot Sunderland – laget som ligger sist i Premier League. United røk ut i kvartfinalen av ligacupen sist sesong.
  • På hodet ut av mesterligaen: Manchester United røk ut av mesterligaen i kvartfinalen, etter å ha tapt 4-2 for Bayern München over to kamper. Lagets svake serieplassering gjør at United ikke blir å se i mesterligaen neste år. Det har ikke skjedd siden 1995. Sist sesong røk United ut av mesterligaen i åttedelsfinalen mot Real Madrid.
  • Tap på tap på Old Trafford: Moyes har tapt seks seriekamper på hjemmebane i år. Det er lagets svakeste hjemmestatistikk siden 2001/2002-sesongen. West Bromwich (1-2), Everton (0-1), Newcastle (0-1), Tottenham (1-2), Liverpool (0-3) og Manchester City (0-3) har alle vunnet på Uniteds hjemmebane i år.
  • Flere negative «rekorder»: Manchester United har gått på en rekke historiske nederlag under David Moyes. Hjemmetapet for West Bromwich var lagets første hjemmetap for WBA siden 1978. Hjemmetapet for Newcastle var lagets første nederlag på Old Trafford mot «Magpies» siden 1972. Lagets hjemmetap for Swansea i FA-cupen var Uniteds første tap for waliserne noensinne. Laget gikk også på tidenes første nederlag for Stoke da de tapte 2-1 på Britannia Stadium 1. februar.
  • Få overganger: United mislyktes med å hente de virkelig store stjernene i sommerens overgangsvindu. Marouane Fellaini ble lagets eneste store signering sist sommer. Belgieren har ikke slått til. I vintervinduet ble Juan Mata hentet fra Chelsea for 370 millioner kroner. Spanjolen har heller ikke innfridd helt som forventet.
Moyes, Mata og Fellaini

HAR IKKE SLÅTT TIL: David Moyes hentet Everton-stjernen Marouane Fellaini før sesongen. Belgieren har ikke scoret et eneste seriemål i debutsesongen for United. Juan Mata har vært et friskt pust siden overgangen fra Chelsea i januar, men spanjolen har neppe vært like synlig som United-supporterne hadde håpet.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

Fotballnyheter