NRK Meny
Normal

Nordlie om Löw: – Mange kaller ham en kopi-trener, men han er smart

Tom Nordlie mener Jupp Heynckes og Pep Guardiola er arkitektene bak Tysklands festfotball – og at Joachim Löw gjør lurt i å ta med seg det beste fra et av verdens beste klubblag.

Germany Soccer Cup Final Pep Guardiola

Joachim Löw har hatt suksess med det tyske landslaget. Hovedårsaken er at han har kopiert spillestilen til Bayern München og kombinert stilen til Pep Guardila (bildet) og Jupp Heynckes.

Foto: Gero Breloer / Ap

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener Joachim Löw har vært smart som har lært av Bayern München.

Foto: NRK

Tom Nordlie er mektig imponert over det tyske landslaget etter tirsdagens semifinale-slakt av Brasil.

– Den første halvtimen med Tyskland er noe av det bedre jeg har sett, sier NRKs fotballekspert, som også sidekommenterte kampen for NRK P1.

– Det er få svakheter ved det laget. De har en klar idé om hvordan de skal spille, sier han.

Tysklands 7-1-seier ble en ren maktdemonstrasjon etter en litt ujevn start på mesterskapet for tyskerne. Tirsdag var imidlertid alle svakhetstegn borte.

– Et komplett lag

Den tyske landslagssjefen Joachim Löw overtok Tyskland etter Jürgen Klinsmann i 2006. Han jakter fremdeles sin første tittel, men det har vært nære på ved flere anledninger.

I EM i 2008 tok han laget til finalen, der laget tapte mot Spania. I VM 2010 røk laget ut i semifinalen, nok en gang etter tap for Spania.

Andre Schuerrle

Andre Schürrle og resten av Tyskland er klar for VM-finale på søndag. Tysklands første på 12 år.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Nå står Löw og Tyskland foran sin første VM-finale på 12 år, og Nordlie mener at hovedårsaken til suksessen har vært trenerens tilnærming til Bayern-lagets spillestil.

– Jeg synes Löw har vært både fleksibel og pragmatisk. Tidligere spilte det tyske landslaget veldig likt Jupp Heynckes' Bayern Münchern, og nå spiller de mer opp mot Guardiola-versjonen. I går kombinerte laget litt av begge (Jupp Heynckes trente Bayern München i flere perioder, blant annet før Guardiola tok over, red. anm.).

– Før gikk det veldig mye rett frem, nå har det gått veldig mye på tvers. I går var de komplette i alle faser av spillet: Ballbesittelse, gjennombrudd, dødball, etablert forsvar, kontringer – alt, egentlig, sier Nordlie.

– Löw har vært lur

Med et landslag fullspekket med Bayern München-spillere har landslagssjefen gjort et riktig valg, tror NRK-eksperten.

– Spillerne gjenkjenner en spillestil som de har fra klubblaget, og det tror jeg har vært smart. Det er tross alt begrenset med landslagssamlinger i løpet av et år.

– Så kan man kalle ham en kopi-trener, men han har vært lur, sier Nordlie.

Brasil manglet en av sine største profiler, Neymar, mot Tyskland. Barcelona-proffen ble skadet i oppgjøret mot Colombia, og fraværet av spilleren gjorde tydelig inntrykk på laget.

Tyske supportere

Vill jubel i Berlin da Tyskland slo Brasil.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Spillerne hadde luer med hans navn på da de ankom stadion, og David Luiz holdt opp Neymars trøye da nasjonalsangen ble spilt.

Sterkt kollektiv

Nordlie mener det er klar styrke med det tyske laget at det ikke er avhengig av slike profiler.

– Tyskland har ikke en typisk Messi, Neymar eller Ronaldo. Altså en profil som det blir bygget et lag rundt. Tyskland har mange gode fotballspillere og er satt sammen til et veldig godt kollektiv. Det er veldig godt organisert både offensivt og defensivt. Dessuten er de gode på kontringer og dødballer i tillegg til at de har en av verdens beste keepere (Manuel Neuer).

– Det er mindre jåleri på det tyske laget. Det er ikke så mye hårsveiser og tatoveringer og laget kommer foran individuelle behover. Det er kollektivet som teller, sier han.

Tror Tyskland vinner VM

Tyske journalister har naturlig nok vært i jubelrus etter seieren.

– Denne seieren er for evigheten, skriver Bild og legger til: Utrolig! Gigantisk! Fantastisk! Takk, vi elsker dere.

– Mirakelet i Belo Horizonte er allerede legendarisk, mener Die Welt, som er skråsikker på seier i finalen: – Argentina? Nederland? Det har ingenting å si. Tyskland er favoritter.

Magasinet Stern mener kampen er den mest spektakulære prestasjonen av Tyskland i et VM noensinne.

Søndag spiller Tyskland VM-finale enten mot Argentina eller Nederland. Da kan tyskerne få en ny grunn til å juble. Om motstanderen heter Argentina eller Nederland, behøver ikke bety all verden.

– Jeg tror Tyskland vinner VM hvis de mentalt greier å nullstille seg. Og er det noe de er kjent for, så er det akkurat det. Det er kanskje det eneste laget som ikke tar av når de vinner 7-1 i en semifinale i VM, legger han til.

tyske aviser

Tyske aviser er full av lovord etter seieren tirsdag.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp
Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.