NRK Meny
Normal

Derfor er Spania markant dårligere

Ydmyket og rundspilt. Regjerende verdensmester Spania ble knust av Nederland fredag kveld. Overraskende, men ikke tilfeldig, mener fotballekspertene Lars Tjærnås og Petter Veland.

Casillas

Iker Casillas hadde ingen god dag mellom stengene i Spanias mål. Han er kanskje symbolet på Spanias fall. Lars Tjærnås mener Spanias «ryggrad» er kraftig svekket.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

van Persie

Gerard Pique var på etterskudd i store deler av kampen. Her er han i duell med Robin van Persie.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Vi har sett det i La Liga denne sesongen. Flere av deres viktigste spillere har ikke vært like dominerende som tidligere, sier fotballekspert Lars Tjærnås, i NRKs VM-studio.

Regjerende verdensmester Spania tok ledelsen mot Nederland etter straffescoring av Xabi Alonso. Men etter målet, handlet alt – og absolutt alt – om de oransje fra Nederland:

Duoen Arjen Robben og Robin van Persie brukte La Liga-stjerner som Gerard Pique, Iker Casillas og Sergio Ramos som rundingsbøyer, og scoret to mål hver i den elleville 5-1-kampen.

Svakere stjerne-trio

«Sjokkerende», «sykt» og «utrolig» er ord som brukes for å beskrive kampen. Men hva har egentlig skjedd med Spania?

Flere spådde før VM at rødtrøyene kom til å få det tøft i mesterskapet, at de rett og slett har sett mettet ut etter å ha vunnet EM, VM og EM – igjen – de siste seks årene. Tjærnås mener lagets «ryggrad» har fått seg en solid smell.

– Casillas har blitt degradert til andrekeeper i Real Madrid. Pique har sett skranglete ut i store deler av Barcelonas sesong. Og Xavi begynner å se gammel ut. Det er de tre som har utgjort mye av ryggraden til Spania og er alle markant dårligere nå enn hva de var i EM og VM, sier Tjærnås.

Petter Veland, C More-kommentator og ekspert på spansk fotball, mener 5-1-resultatet kan bli stående som et av VM-historiens sykeste resultater.

– Jeg har akkurat fått haken opp fra asfalten. Forsvarsspillet til Spania er under enhver kritikk, det fungerte ikke i det hele tatt, sier Veland.

– Er Spanias «ryggrad» svekket?

– De har vært under standarden denne sesongen, ikke like gode som tidligere. Casillas er ikke lenger førstekeeper. Er det da lurt å bruke han på landslaget? Pique har vært under pari i kamper mot enkel motstand for Barcelona, og Xavi har vist seg å være langt bedre i den fremskutte rollen, svarer Veland.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

ALLE MÅLENE: Se høydepunktene fra den herlige kampen mellom Spania og Nederland.

– Spania ryker ut

Spørsmålet er nå om Vicente del Bosque tør å benke trioen inn mot den svært viktige Chile-kampen 18. juni.

– Skal han benke de tre og satse på krefter som har vist seg som «dugende» i La Liga denne sesongen, eller skal han stole på ryggraden? Dette blir svært interessant, sier Tjærnås.

Petter Veland tror tapet for Nederland betyr «game over» for den regjerende verdensmesteren.

– Jeg tror ikke de går videre. Rakningen her betyr fort at Spania er ute selv med seier i de to siste. Chile møter Nederland i siste runde, og Spania ryker på målforskjell, spår C More-kommentatoren.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.