Hopp til innhold

Han er årsaken til hatet mellom Real Madrid og Barcelona

Allerede i 1951 var konflikten mellom Real Madrid og Barcelona så heftig at både FIFA og general Franco måtte gripe inn.

General Francisco Franco

Her er mannen som mer enn noen annen 'skapte' El Clasico. General Francisco Franco likte ikke at Barcelona ble symbolet på opprøret mot ham og diktaturet hans

Foto: AFP

I dag er kampene mellom Real Madrid og Barcelona så intense at det har blitt 12 røde og 119 gule kort de siste fem årene.

Det hele startet med diktatoren Francisco Franco.

Han tok makten i Spania gjennom borgerkrigen fra 1936 til 1939 og styrte landet helt til 1975. Men han møtte størst motstand i Katalonia og Spanias nest største by Barcelona.

Katalonia klarte han etterhvert å få kontrollen over, men ikke katalonerne. Gjennom hele Franco-perioden var det der opposisjonen mot regimet var størst.

Dermed ble Real Madrid symbolet på diktaturet og sentralmakten, Barcelona på opprøret og den folkelige motstanden. Slikt blir det historisk hat av.

Generalen ga beskjed i garderoben

Konflikten mellom Franco-regimets Madrid og opposisjonens Barcelona kom mer enn tydelig til syne i 1943.

Da møttes klubbene til semifinale i cupen. Barcelona vant første kamp med tilsynelatende solide 3-0 hjemme og burde med det hatt stø kurs for cupfinalen.

Men i garderoben under returkampen i Madrid fikk de besøk av en utsending fra general Franco. Han «minte» Barcelona-spillerne på at når de fikk være med i turneringen, var det bare på grunn av rein velvilje fra regimet.

Det var en diplomatisk måte å fortelle at hvis de ikke tapte med tilstrekkelig mange mål, kunne det bli ubehagelig etterpå. Real vant kampen 11-1.

Det var kanskje ikke så rart at cupen på den tid het Copa del Generalissimo.

Skulle «dele» di Stefano

Real Madrid med e-cup-pokalen 1957

Alfredo di Stefano skal deles mellom klubbene, sa FIFA i 1951. Men Francos mann i Barcelona sa nei, og argentineren ble en av tidenes største spillere - for Real

Foto: AFP

Rivaliseringen ble igjen svært så synlig i konflikten om argentineren Alfredo di Stefano tidlig på 50-tallet. Som ung og særdeles lovende spilte han for River Plate og imponerte alle talentspeidere stort.

Så brøt det ut streik i argentinsk fotball, og di Stefano spilte i mellomtiden for en klubb i Colombia. Men omstendighetene rundt overgangen var uklare, og både Barcelona og Real så sitt snitt til å kapre stortalentet. Begge hevdet de var først ute og hadde «forkjøpsrett.»

Striden kjørte seg så fast at FIFA måtte ta tak i den. De løste den med følgende salomoniske forslag: Alfredo di Stefano skulle være felles eie og spille for klubbene annenhver sesong.

Men etter at di Stefano bare hadde spilt noen få kamper for Barcelona, trakk Barca seg fra avtalen. Årsaken er noe uklar. Barcelona mener det kom seg av at klubbens president på den tid langt på vei var tvangsinnsatt av Franco, og dermed tok ordrer fra hans styre. Real Madrid hevdet at Barcelona frivillig sa fra seg di Stefano.

Alfredo di Stefano ble dermed Real-spiller på heltid. Han ble én av de aller største i klubbens historie og en sentral årsak til at Real Madrid vant de fem første europacupene etter at turneringen ble startet i 1955 - til general Francos store glede, forøvrig.

Han er også toppscorer med 18 mål i El Clasico - mot laget han egentlig skulle spilt halvparten av kampene for.

Affæren fyrte selvfølgelig opp hatet mellom de to klubbene enda flere hakk, og det har holdt seg svært så varmt i alle årene siden.

Tilskuerne tok beina fatt i regnvær

El Clasico

Turnering

Spilt

Real-
seirer

Uavgjort

Barcelona
-seirer

TOTALT

250

91

55

104

Liga

164

69

31

64

Cup

30

10

6

14

Ligacup

6

0

4

2

Supercup

10

5

2

3

Mesterliga

8

3

3

2

Privatkamper

32

4

9

19

Barcelona ble på mange måter symbolet for opposisjonen og kampen mot diktatur og for frihet - ikke bare i Katalonia, men i hele Spania.

En sur marsdag i 1951 nektet Nou Camp-publikummet å ta offentlige transportmidler etter en kamp mot Santander. Personalet på busser og trikker i byen gjennomførte en politisk streik. Franco-regimet hadde satt inn sine egne folk slik at bussene og trikkene gikk, men tilskuerne valgte å ta beina fatt i regnværet, i sympati med de streikende og i protest mot Francos regime.

Før borgerkrigen var ikke rivaliseringen større enn det som er naturlig mellom de to største klubbene og de to største byene i landet.

"El Clasico" heter det når de to storhetene møtes. Det har de - i obligatoriske kamper - gjort 218 ganger på 110 år - nesten to ganger i året i snitt. De siste årene har det blitt atskillig flere enn det. I år blir det minst fire - og det første spilles på Nou Camp i Barcelona i kveld.

Barcelona ble stiftet i 1899, Real tre år seinere. De møttes for aller første gang 13. mai 1902, med Real som vinner med 3-1 i Barcelona.

SOCCER-SPAIN/CUP Real Madrid's players argue with a referee during their Spanish King's Cup soccer match against Barcelona in Barcelona

Det er ikke lett å være dommer i den heksegryta det alltid er når Real Madrid og Barcelona møtes. Her er det Barca-spillerne som vil fortelle dommeren noe

Foto: ALBERT GEA / Reuters

"Pasillo"

I de siste tiårene har begrepet "pasillo" dukket opp. Det er når det ene laget - som vant året før - overleverer seierstrofeet til det andre hvis El Clasico spilles etter at ligamesterskapet er avgjort. Da danner det tapende laget æresvakt, og slikt svir for det tapende lagets tilhengere.

Det har skjedd tre ganger:

  • 30. april 1988. Real hadde vunnet ligaen i runden før
  • 8. juni 1991. Barcelona hadde avgjort serien to runder tidligere
  • 7. mai 2008. Real hadde sikret ligamesterskapet

Fryktet landslagssplittelse

El Clasico er ikke bare ligaen. Ofte har de møtt hverandre i mesterliga og cup i tillegg. Uansett er kampene intense, hatet stort og prestisjen høy.

Våren 2011 møttes de ikke mindre enn fire ganger i løpet av 18 dager - liga, cupfinale og dobbelkamp i mesterligaens semifinaler. Da ble det stygt både på banen og utenfor. Fire røde kort ble utdelt i disse kampene, og ordkrigen nådde uante høyder.

Så ille ble det at Spanias landslagssjef Vicente del Bosque fryktet at det økende hatet mellom klubbene kunne gi gnisninger og fraksjoneringer i landslaget.

Ble møtt med grisehode

Luis Figo

Her er bildet som fikk Barcelona-tilhengerne til å se rødt: Publikumsfavoritt Luis Figo ble hatobjekt over natten da han gikk fra Barcelona til Real Madrid sommeren 2000

Foto: ZAHEERUDDIN ABDULLAH / AP

Det sies at bare to Barcelona-spillere noensinne har fått stående applaus av Real-tilhengerne: Diego Maradona og Ronaldinho.

Rivaliseringen har imidlertid ikke hindret spilleroverganger mellom klubbene. De fleste har til og med gått noenlunde smertefritt for seg. Men to av dem skapte rabalder.

  • Luis Enriqe gikk meget overraskende fra Real til Barcelona i 1996 på fri transfer. Det skapte opprør i Real. I Barca fikk han en noe avmålt velkomst - man stolte kanskje ikke helt på en stjernespiller som plutselig skiftet beite mellom rivalene. Men han vant raskt de katalanske hjertene og ble der i åtte år, til han avsluttet karrieren. Da hadde han scoret 73 mål, fire av dem mot sine gamle lagkamerater i El Clasico.
  • Enda mer oppstyr skapte Luis Figo i 2000. Han gikk motsatt vei. Etter fem suksessrike år i Barcelona, der han ble klubbens største publikumsfavoritt, valgte han å gå til Real. Det betraktet Barcelona-fansen som et svik uten sidestykke. Da han første gang returnerte til Nou Camp med sitt nye lag, ble han møtt med en skur av mynter og andre gjenstander - inkludert et grisehode - hver gang han tok innkast eller corner.

Populære klubber

Det historiske fascist- og Franco-stempelet Real har fått, har ikke hindret dem i å bli blant Europas mest populær klubber. Hvem av de to store spanske klubbene som har flest tilhengere, er vanskelig å si. Undersøkelsene spriker. Dessuten begynner det å bli lenge siden Franco-tiden.

En måling fra 2007 forteller at Real er den mest populære med 32 prosent av spanjolene bak seg, mot 25 for Barcelona. Men en annen undersøkelse av et annet byrå i 2011 forteller at Barcelona nå har tilslutning av 44 prosent, mot Reals 37.

Ute i Europa står Barcelona sterkere. En tysk undersøkelse fra 2010 forteller at Barcelona har 51,7 millioner tilhengere i de europeiske landene, mens Real har 31,3 millioner.

32 vennskapskamper

Så skulle man vel tro at rivalene ikke har spilt vennskapskamper mot hverandre? Joda, det har de - hele 32 stykker. Men de fleste var før ligaen oppsto i 1928. Og den siste for så lenge siden som i 1991.

Men det kan jo ha å gjøre med at begge er ekstremt opptatt med obligatoriske kamper.

I kveld møtes de i supercupen. Det gjør de også i returkampen i neste uke. 13. oktober og 3. mars møtes de i ligaen. Og hvem vet - kanskje treffes de også i cupen og mesterligaen utpå sesongen.

I fjor var de på god vei til et møte i mesterliga-finalen, men så snublet begge i semifinale. Men én gang kan de nok møtes i verdens gjeveste klubbkamp, Francos fremste favorittlag og hatobjekt.

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland