NRK Meny
Normal

Derfor er han Brasils mest forhatte fotballspiller

I Brasil frykter de spesielt én ting under VM på hjemmebane: At deres fotballguder taper mot Spania i finalen og at Diego Costa (25) scorer det avgjørende målet.

Diego da Silva Costa
Foto: DANI POZO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Diego Costa
Foto: SUSANA VERA / Reuters

– Han er nok en av de mest upopulære spillerne i Brasil. Særlig med tanke på at Spania kan møte Brasil i finalen, beskriver Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia og fortsetter.

– Det store marerittet er å tape 1–0 mot Spania i finalen og at Diego Costa er målscorer.

Atletico Madrids storscorer tok et valg om å satse på en videre landslagskarriere med Spania og ikke sitt fødeland Brasil. Det har vakt harme i hjemlandet, og Frode da Costa-Lia tror det kan føre til et deja vu for befolkningen i Brasil.

– Hva skjer hvis dette skulle inntreffe?

– Da tror jeg brasilianerne går på nok et traume. Et nytt 60-års traume, sier da Costa-Lia og viser til det nasjonale traumet som oppsto etter at Brasil tapte VM-finalen på hjemmebane i 1950.

Diego Costa er født i den lille delstaten Sergipe nordøst i Brasil. Sergipe er kjent for å produsere og eksportere sukkerrør og appelsinjuice, samt Diego Costa. Da Costa var 18 år forlot han hjemlandet for å spille fotball i Europa.

Siden den gang har han vært innom flere spanske klubber før han fikk sitt definitive gjennombrudd i Atletico Madrid-trøya denne sesongen, med 35 mål på 43 kamper i La Liga og Mesterligaen.

Valgte Spania over Brasil

– I hjembyen er han fortsatt en helt, men i resten av Brasil er han upopulær. Den brasilianske befolkningen har gitt klart uttrykk for at de ikke likte valget hans. Det er åpenbart, fortsetter da Costa-Lia.

For høsten 2013 valgte spissen Diego Costa den røde Spania-drakten foran den gule brasilianske. Han takket nei til innkallelsen fra Brasil for å spille landskampene mot Honduras og Chile i november. Det har fått mange i hjemlandet til å se rødt.

– Det er nok mange som mener han er en forræder som valgte Spania foran fedrelandet.

Slik forklarer mangeårig korrespondent i Brasil, Arne Halvorsen, det da NRK.no spør ham om Costas stilling i VM-landet, men nyanserer bildet litt.

– Det er en del som mener han er i sin fulle rett til å velge Spania. Han har klart seg på egen hånd hele livet, og ikke fått noe støtte fra Brasil. Egentlig har Spania gitt ham alt fotballmessig, forklarer Halvorsen.

Også Frode da Costa-Lia understreker poenget med at 25-åringen har klart seg på egen hånd.

– Han hadde sagt selv at Brasil ikke har gjort noe for ham som fotballspiller, og at det er Spania som har gjort han til den spilleren han er. Han fikk også sterke signaler fra Spania at han kom til å bli satset på som spiss. Han har ikke fått sjansen på Brasil tidligere og trodde vel mest sannsynlig at han ikke fikk sjansen fremover heller, forklarer han.

Det spanske landslaget

Diego Costa, øverst til høyre, fikk sin debut for Spania mot Italia tidligere i vår.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

–Diego Costa kan spille en helt avgjørende rolle

I årets sesong har Diego Costa virkelig blomstret. Han måtte fylle skoene etter stjernen Radamel Falcao som dro til Monaco.

Etter sesonger i ulike klubber i Spania der Costa scoret henholdsvis 10, 9, 6, 7, 9 og 5 mål løsnet det fullstendig og han endte opp med 27 ligamål i sesongen der Atlético Madrid vant serien foran Barcelona og Real Madrid.

Nå er han klar for å aksle den spanske trøyen i Brasil.

Diego Costa og Vicente del Bosque

Diego Costa og Vicente del Bosque på trening sammen. Spissen gir del Bosque en plan B, mener Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia.

Foto: Paul White / Ap

– Om han ikke starter første kamp og blir skadefri, kommer han nok til å spille mer og mer utover i mesterskapet, sier da Costa-Lia, før han tilføyer at spissen gir Spania en helt ny dimensjon i angrepsspillet.

– Sett bort ifra Nederland, kommer Spania til å spille mot lag som ligger veldig dypt. Det har de slitt veldig med tidligere. Men nå kan Diego Costa spille en helt avgjørende rolle, for nå har Spania plutselig en Plan B mot sånn type lag, forklarer Josimar-redaktøren.

Spissen er kjent for mer enn bare å finne nettmaskene. Han er beskrevet som aggressiv, besluttsom, taktisk kløktig og vond å møte. Han har samlet sammen nærmere 50 gule kort i karrieren og trekker seg aldri fra duellene.

Costa er ikke den første som har valgt å gå denne veien. Marcos Senna, født i Brasil, var en nøkkelspiller da Spania startet sin storhetsperiode og vant EM i fotball i 2008. Før ham var Donato som spilte EM for Spania tolv år tidligere også født i Brasil

Fotballnyheter