Hopp til innhold

Derfor er han Brasils mest forhatte fotballspiller

I Brasil frykter de spesielt én ting under VM på hjemmebane: At deres fotballguder taper mot Spania i finalen og at Diego Costa (25) scorer det avgjørende målet.

Diego da Silva Costa
Foto: DANI POZO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Diego Costa
Foto: SUSANA VERA / Reuters

– Han er nok en av de mest upopulære spillerne i Brasil. Særlig med tanke på at Spania kan møte Brasil i finalen, beskriver Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia og fortsetter.

– Det store marerittet er å tape 1–0 mot Spania i finalen og at Diego Costa er målscorer.

Atletico Madrids storscorer tok et valg om å satse på en videre landslagskarriere med Spania og ikke sitt fødeland Brasil. Det har vakt harme i hjemlandet, og Frode da Costa-Lia tror det kan føre til et deja vu for befolkningen i Brasil.

– Hva skjer hvis dette skulle inntreffe?

– Da tror jeg brasilianerne går på nok et traume. Et nytt 60-års traume, sier da Costa-Lia og viser til det nasjonale traumet som oppsto etter at Brasil tapte VM-finalen på hjemmebane i 1950.

Diego Costa er født i den lille delstaten Sergipe nordøst i Brasil. Sergipe er kjent for å produsere og eksportere sukkerrør og appelsinjuice, samt Diego Costa. Da Costa var 18 år forlot han hjemlandet for å spille fotball i Europa.

Siden den gang har han vært innom flere spanske klubber før han fikk sitt definitive gjennombrudd i Atletico Madrid-trøya denne sesongen, med 35 mål på 43 kamper i La Liga og Mesterligaen.

Valgte Spania over Brasil

– I hjembyen er han fortsatt en helt, men i resten av Brasil er han upopulær. Den brasilianske befolkningen har gitt klart uttrykk for at de ikke likte valget hans. Det er åpenbart, fortsetter da Costa-Lia.

For høsten 2013 valgte spissen Diego Costa den røde Spania-drakten foran den gule brasilianske. Han takket nei til innkallelsen fra Brasil for å spille landskampene mot Honduras og Chile i november. Det har fått mange i hjemlandet til å se rødt.

– Det er nok mange som mener han er en forræder som valgte Spania foran fedrelandet.

Slik forklarer mangeårig korrespondent i Brasil, Arne Halvorsen, det da NRK.no spør ham om Costas stilling i VM-landet, men nyanserer bildet litt.

– Det er en del som mener han er i sin fulle rett til å velge Spania. Han har klart seg på egen hånd hele livet, og ikke fått noe støtte fra Brasil. Egentlig har Spania gitt ham alt fotballmessig, forklarer Halvorsen.

Også Frode da Costa-Lia understreker poenget med at 25-åringen har klart seg på egen hånd.

– Han hadde sagt selv at Brasil ikke har gjort noe for ham som fotballspiller, og at det er Spania som har gjort han til den spilleren han er. Han fikk også sterke signaler fra Spania at han kom til å bli satset på som spiss. Han har ikke fått sjansen på Brasil tidligere og trodde vel mest sannsynlig at han ikke fikk sjansen fremover heller, forklarer han.

Det spanske landslaget

Diego Costa, øverst til høyre, fikk sin debut for Spania mot Italia tidligere i vår.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

–Diego Costa kan spille en helt avgjørende rolle

I årets sesong har Diego Costa virkelig blomstret. Han måtte fylle skoene etter stjernen Radamel Falcao som dro til Monaco.

Etter sesonger i ulike klubber i Spania der Costa scoret henholdsvis 10, 9, 6, 7, 9 og 5 mål løsnet det fullstendig og han endte opp med 27 ligamål i sesongen der Atlético Madrid vant serien foran Barcelona og Real Madrid.

Nå er han klar for å aksle den spanske trøyen i Brasil.

Diego Costa og Vicente del Bosque

Diego Costa og Vicente del Bosque på trening sammen. Spissen gir del Bosque en plan B, mener Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia.

Foto: Paul White / Ap

– Om han ikke starter første kamp og blir skadefri, kommer han nok til å spille mer og mer utover i mesterskapet, sier da Costa-Lia, før han tilføyer at spissen gir Spania en helt ny dimensjon i angrepsspillet.

– Sett bort ifra Nederland, kommer Spania til å spille mot lag som ligger veldig dypt. Det har de slitt veldig med tidligere. Men nå kan Diego Costa spille en helt avgjørende rolle, for nå har Spania plutselig en Plan B mot sånn type lag, forklarer Josimar-redaktøren.

Spissen er kjent for mer enn bare å finne nettmaskene. Han er beskrevet som aggressiv, besluttsom, taktisk kløktig og vond å møte. Han har samlet sammen nærmere 50 gule kort i karrieren og trekker seg aldri fra duellene.

Costa er ikke den første som har valgt å gå denne veien. Marcos Senna, født i Brasil, var en nøkkelspiller da Spania startet sin storhetsperiode og vant EM i fotball i 2008. Før ham var Donato som spilte EM for Spania tolv år tidligere også født i Brasil

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten