Derfor bør Liverpool beholde Rodgers

KOMMENTAR: Fotballklubber er kompliserte hierarkier hvor en rekke ulike faktorer påvirker resultatene. Så hvorfor kritiseres kun trenerne?

Rodgers

UNDER PRESS: Manager Brendan Rodgers har fått mye kritikk for den svake Liverpool-starten denne sesongen.

Foto: Jon Super / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

«FAT SAM OUT». Meldingen stod i svart på et hvit banner og var rettet mot West Hams medeier David Sullivan, i mai. Fansen var lut lei Sam Allardyce, en mening Sullivan knapt kunne ignorere.

Nåde vises sjelden når folket først har samlet seg rundt giljotinen

Banneret hang i hans egen innkjørsel.

Sesongen hadde vært tung. West Ham kjempet lenge mot nedrykk, og i januar tapte de 5-0 mot Nottingham Forest, så 6-0 mot Manchester City – alt på én uke.

Skademarerittet rammet hardt, men få sympatiserte med det. Allardyce ble uthengt og latterliggjort.

Styreformennene Sullivan og David Gold kunne fint sparket ham. Men han beholdt jobben. Og han loste klubben til 13. plass.

Da kritikken fortsatte i mai – fansen krevde en mer underholdende spillestil – motstod styret igjen presset. Allardyce fikk fortsette på én betingelse: Bedre fotball neste sesong.

Allardyce

SLO TILBAKE: West Ham-manager Sam Allardyce.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Nå ligger West Ham på 6. plass.

Forenklet tankegang

Dette er en uvanlig historie. Hadde West Ham fulgt toppfotballens håndmanual, burde Allardyce blitt sparket både to og tre ganger.

Nåde vises sjelden når folket først har samlet seg rundt giljotinen.

Det finnes nemlig en holdning om at når ting går galt, er alt alltid trenerens feil. Svake signeringer? Spark treneren. Tre strake tap? Det må være trenerens feil. Kjedelig pauseunderholdning? Kast treneren på dør.

Dette er en uheldig forenkling. Fotballklubber er kompliserte strukturer med mange innflytelsesrike ansatte.

Prestasjoner påvirkes på indirekte vis av styreformenn, daglige ledere, direktører og flere. Viktigheten av arbeidsforholdene disse skaper ignoreres for ofte.

Treneren er alltid ansvarlig, men ikke alltid skyldig. For Allardyce var hovedproblemet skader. I januar hadde han fem forsvarsspillere ute.

Var alt hans feil?

Vi snakker om en av Englands fremste overlevelseseksperter; mannen som gjorde gull av gråstein med Bolton, som tok nyopprykkede West Ham til 10. plass. Kort sagt: han rykker aldri ned.

West Ham spiller nå sprudlende fotball, da spillerne er bedre og skadene færre. Allardyce har gjort små endringer, men insisterer at han ikke har forandret seg stort.

Det meste handler om forholdene rundt ham.

Penger foran pokaler

Det er lettere å skifte treneren enn eieren

Det finnes flere eksempler. I Newcastle, som West Ham møter lørdag, har Alan Pardew vært under enormt press de siste 12 månedene. Fotballen var vært stygg, formen elendig, og denne sesongen lå de under streken etter syv serierunder.

Fansen har vært rasende – forståelig nok.

Men mens Pardew har underprestert, er situasjonen komplisert. Eieren Mike Ashley driver Newcastle som en forretning, og skviser ut kronene som vann ut av en svamp. Han ønsker å selge klubben, og prioriteten er å beholde Premier League-status uten store utgifter.

Siden overtakelsen i 2007 har Ashley fått betydelig mer ut av klubben enn klubben har fått ut av ham.

Dette påvirker Pardews jobb. Forrige sesong gjorde ikke Newcastle én permanent signering. I stedet solgte de sin viktigste spiller, Yohan Cabaye, i januar. Formkurven stupte. Den påfølgende resultatrekken var 0-0, 0-3, 0-3, 0-4.

Klubbens hardt prøvde supportere vet alt om Ashleys kyniske mangel på ambisjoner. Men det er lettere å skifte treneren enn eieren.

Nylig har Pardew regissert fem strake seire, og Newcastle ligger plutselig på 5. plass. Presset har lettet, men problemet er ikke løst. Ashley er der ennå.

Fra geni til idiot

Den mest nylige treneren som visstnok risikerer sparken er Brendan Rodgers. Sommerkjøpene har vært katastrofale, og Liverpool ligger nå på 12. plass.

Alt handler ikke kun om treneren. Dragen har flere hoder

For seks måneder siden var Rodgers et geni. Han hadde hevet Liverpool fra 8. plass til tittelkampen på to år gjennom offensiv fotball og slu taktikk. Hadde Steven Gerrards skruknotter mot Chelsea vært et par millimeter lengre, kunne Rodgers ha løftet klubbens første seriegull siden 1990.

Hva har skjedd? Har Rodgers plutselig blitt en dårlig trener?

Hovedproblemene er dårlige kjøp, salget av Luis Suárez og skadefraværet til Daniel Sturridge. Stallen burde vært sterkere. Feilen ligger i rekrutteringsprosessen.

Siden Rodgers ble ansatt sommeren 2012, har Liverpool satt opp en såkalt overgangskomité. Den består av Ian Ayre, daglig leder, og som er involvert i å forhandle lønninger og overgangssummer; Dave Fallows, sjef for rekruttering; og David Edwards, prestasjonsanalytiker.

Denne komiteen har etter alt å dømme vært en farse. Klubbens beste kjøp siden sommeren 2012 har vært Sturridge, en spiller Rodgers kjente fra sin tid som ungdomstrener i Chelsea.

Alt handler ikke kun om treneren. Dragen har flere hoder.

Har levert varene

Én klubb som faktisk begynner å utvikle seg til et unntak, er Tottenham. Både Juande Ramos, André Villas-Boas og Mauricio Pochettino har de siste årene signert kontrakter etter strålende trenerprestasjoner andre steder. Alle har mislyktes så langt.

Pardew

KAN SMILE: Alan Pardew har løftet Newcastle fra siste- til femteplass i Premier League på to måneder.

Foto: Jon Super / Ap

Så kanskje problemet ligger et annet sted. Spørsmål settes visstnok nå ved styreformannen Daniel Levy.

Det hender selvsagt at et trenerbytte er nødvendig. Spesielt når det hersker tvil om kompetansen. Manchester United hadde lite å klamre seg til med David Moyes, fordi han aldri hadde trent en så stor klubb.

Men det samme gjelder ikke for Rodgers og Allardyce, fordi de har levert for sine respektive klubber. De har bevist sin verdi.

Ignorer presset

Derfor bør Liverpool beholde Rodgers. De har gått på tap etter tap, men det hjelper lite å be kapteinen gå planken om selve skuta er pill råtten.

Siden 2012 har Rodgers blant annet ønsket seg Alexis Sánchez, Henrikh Mkhitaryan og Diego Costa, sistnevnte før hans store gjennombruddsesong i Atlético Madrid.

Ingen har blitt hentet. Spillerne Liverpool har funnet og kjøpt – ofte langt over markedsverdi – har floppet.

Nylige rapporter tyder på at Liverpools eiere, Fenway Sports Group, vil gi Rodgers tid; som West Ham, virker de forberedt på å ignorere kritikken og spekulasjonene som skapes utenfra.

Det er fornuftig, for det blir feil å behandle fotball som et teater hvor alle strevende aktører på død og liv skal pepres med råtten frukt.

Det skjer nemlig mye rart bak sceneteppet.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

 • City tok over tabelltoppen

  Manchester City hadde få problemer med å ta seg av West Bromwich tirsdag kveld. To ganger Ilkay Gündogan og et mål hver av Raheem Sterling, Riyad Mahrez og João Cancelo sørget for at City vant 5–0.

  Dermed tok de lyseblå over tabelltoppen fra Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. De er nå et poeng foran byrivalen med like mange kamper spilt.

  I den andre senkampen tirsdag fortsatte oppturen for Arsenal. Stuart Armstrong sendte Southampton i ledelsen, men Nicolas Pépé, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette gjorde at Arsenal tok tre nye poeng og klatret til åttendeplass på tabellen.

 • Full fyring mellom Zlatan og Lukaku

  Christian Eriksen ble matchvinner for Inter i cupderbyet mot Milan hvor Zlatan Ibrahimovic sto både for mål og rødt kort i 2-1-kampen.

  Mot slutten av omgangen ble den en ordentlig tungvektsduell da Ibrahimovic og Romelu Lukaku la panne mot panne etter en krangel som oppsto da Lukaku fikk røff behandling.

  Situasjonen endte med at begge spissene fikk gult kort, og da Ibrahimovic fikk sitt andre gule i andre omgang, måtte Milan spille resten av kampen med ti mann på stillingen 1–0.

  Lukaku utlignet for Inter, men Christian Eriksen sørget altså for at det var Milan som tok seg videre fra cupen.

  APTOPIX Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • King matchvinner

  Joshua King hadde en god dag på jobben for Bournemouth da de tok seg videre i FA-cupen med 2-1-seier mot Crawley.

  Først hadde han en målgivende pasning da Jack Wilshere sendte Bournemouth i ledelsen. Etter en snau time utlignet Tom Nichols, men så dukket King opp igjen.

  Nordmannen fikk ballen etter et nydelig angrep fra Bournemouth. Han la hurtig om til skudd og plasserte den ned i hjørnet.

  Dermed er King og co. klare for åttedelsfinale mot Burnley.

  King
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • West Ham klatret til fjerdeplass

  David Moyes har virkelig fått fart på sakene i West Ham denne sesongen. Tirsdag tok de sin fjerde seier på rad i Premier League da Crystal Palace ble slått 3–2.

  Thomas Soucek scoret to mål, mens Craig Dawson satte inn West Hams tredje for kvelden. Wilfried Zaha og Michy Batshuayi tegnet seg på scoringslisten for Crystal Palace.

  Dermed klatret West Ham til fjerdeplass før de andre lagene har spilt sin kamp denne runden.

  I en annen kamp som gikk samtidig vant Leeds 2–1 mot Newcastle. Dermed holder Marcelo Bielsas menn seg godt over nedrykksstreken, mens Newcastle har blandet seg inn i bunnen av tabellen.

  Premier League - Crystal Palace v West Ham United
  Foto: John Walton / Reuters
 • Tuchel ny Chelsea-manager

  Thomas Tuchel er bekreftet som ny manager for Chelsea, det melder klubben på sine hjemmesider. Den tyske fotballtreneren har signert en 18-måneders kontrakt med mulighet for forlengelse.

  – Jeg kan ikke vente med å møte det nye laget mitt og konkurrere i den mest spennende ligaen. Jeg er takknemlig for å være en del av Chelsea-familien, det føles fantastisk, sier Tuchel i pressemeldingen.

  Tuchel fikk sparken av Paris Saint-Germain for drøyt én måned siden etter å ha vært trener for hovedstadslaget i over to og et halvt år.

  oFVHNRFwAc0
  Foto: Charles Platiau / Reuters