Derfor ble RBK mot LSK et "hatoppgjør"

I 1985 overrasket Rosenborg fotball-Norge med å slå Lillestrøm i seriefinalen. Siden har forholdet mellom de to klubbene ikke vært det samme, og i kveld barker de sammen igjen.

RBK-kaptein Jan Hansen med mesterskapspokalen fra 1985

RBK-kaptein Jan Hansen med mesterskapspokalen fra 1985.

Foto: Fjesme, Stein, Stein Fjesme / SCANPIX

– Folk på Romerike og trøndere går bare ikke overens. Dermed blir det en litt mer spenstig tone mellom LSK og RBK enn andre lag, sier leder for Kanarifansen, Morten Galåsen, til NRK.no.

Følg Lillestrøm - Rosenborg kl 19

Det finnes mange såkalte "hatoppgjør" i norsk fotball.

Kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm er et eksempel, men også kveldens oppgjør mellom Rosenborg og Lillestrøm faller inn under den katgorien.

Vi må tilbake til 80-tallet, da LSK og ikke RBK var det ledende fotballaget i Norge, forklarer tidligere Rosenborg-profil og landslagsspiller, Gøran Sørloth.

– Vi kom fra landet, mens LSK-spillerne gikk med dress og snakket bokmål. De var liksom litt finere, og så var de jo også bedre enn oss. Vi hadde et lite mindreverdighetskompleks. Man elsker jo alltid å slå storebror, innrømmer Sørloth.

Resultater og tabell i eliteserien her

Lillestrømkaptein Frank Grønlund med kongepokalen

Lillestrøm var lenge det dominerende laget i Norge. Her er kaptein Frank Grønlund med kongepokalen etter cupseieren i 1981.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– De gikk med dress

Sørloth trekker frem Rosenborgs seriemesterskap i 1985 som et vendepunkt i forholdet mellom klubbene. Da slo trønderne LSK i seriefinalen, til stor overraskelse for de aller fleste.

– Lillestrøm var vel i den tiden det Rosenborg er nå. De var laget alle ønsket å slå. Samtidig som de stod for den første dressgenerasjonen i norsk fotball. De var liksom litt over, sier han.

Siden har det blitt mange store oppgjør mellom lagene.

I 1992 møttes de blant annet i en svært spennende cupfinale på Ullevaal. Kampen endte 3-2 til Rosenborg, og den avgjørende scoringen til Stig Inge Bjørnebye kom på overtid.

– Det var uten tvil denne perioden som la grunnlaget for dagens kniving mellom supporterne, sier Sørloth.

– Betyr noe ekstra

Talsmann for Rosenborgs supporterklubb "Kjernen", Kenneth T. Kjelsnes, er enig i at kveldens kamp er et "hatoppgjør".

– Det er riktig å kalle det for det. Kampene betyr noe ekstra for begge lag, forteller han.

Men siden oppgjøret på Åråsen denne gang er lagt til en fredag, blir det tynt med RBK-supportere å se på stadion, sier Kjelsnes misfornøyd.

– Men det er absolutt et oppgjør som mobiliserer supporterne, understreker han.

Rosenborg cupmestere 1992

Gøran Sørloth og Rosenborg jubler etter at de slo Lillestrøm 3-2 i cupfinalen i 1992.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Anspent forhold

Leder for Kanarifansen, Morten Galåsen, legger ikke skjul på at det er en anspent atmosfære mellom lagets supportere.

Han trekker frem Rosenborgs storhetstid på 90-tallet som en av årsakene til det fiendtlige forholdet mellom supporterne.

– Mange av oss opplevde laget som den reneste mafia på den tiden. Lillestrøm var ofte oppe og utfordret RBK, men greide likevel aldri å vippe Rosenborg ned fra førsteplassen.

– Oppgjørene mot Vålerenga er nok de mest spesielle for oss, men kampene mot RBK kommer som en god nummer to, legger han til.

På sølvjakt

Både Rosenborg og Lillestrøm trenger poeng i kveldens kamp.

Hjemmelaget er på 10. plass med kun 31 poeng, og trenger en seier for å distansere seg fra den nederste delen av tabellen.

Rosenborg er på medaljejakt, og med tre poeng i kveld vil trønderne passere Tromsø på tabellen, på grunn av bedre målforskjell.

Les også: Høgmo: - AaFK scorer på vårt frispark


Fotballnyheter