Denne supporteren er du

BLOGG: Kjenner du deg igjen i disse supporter-klassikerne?

Super-supporter

Fotballen fenger bredt. Svært bredt.

Foto: Douglas Magno / Afp

Desember er høytid, også for de fotballfrelste. Det kryr av kamper. Og på tribunen og foran TV-skjermen finner du garantert noen av disse typene:

Hissigpropp-supporteren:

Du blir altså så sint av å se på fotball! Du banner mer når du ser en uadressert tversoverpasning enn når du knuser et melkeglass på kjøkkenet. Det er bare fotball som kan fremprovosere slike følelser hos deg.

Skjellsordene er ikke mange, men gode, og du bruker dem gjerne om hverandre og helt uten mening når det virkelig koker i topplokket:

«F****-dritt!». «Balle-k**!». «Helvete fa*** p***-fa** assa!».

Fyll inn stjernene selv.

Repsils er din beste venn etter 90 minutter dårlig bortekamp.

Hissig supporter

Denne supporteren har noe å melde. Vi vet ikke hva, men det er neppe særlig pent.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Medgangssupporteren:

Andre supportere hater deg. Du får med deg når laget ditt ligger på topp, og tar deg tid til å se den ene kampen i året som avgjør om laget vinner serien eller ikke.

Ellers gir du blaffen.

Du vet knapt nok hva lagets manager heter og tror at et lag kan ryke ut i kvartfinalen av Premier League.

City-supportere

Heia de som vinner!

Foto: Jon Super / Ap

Motgangssupporteren:

Av en eller annen grunn har du bestemt deg for å heie aller mest når laget ditt gjør det aller dårligst.

Det er i motgang det går oppover, tenker du. Nedrykksdrama er jo morsommere enn gulldrama. Det er nesten så du liker at laget ditt taper, så du kan vise hvor mye du heier – uavhengig av resultat.

«Sandnes Ulf skal vinne serien i år» synger du – idet Strømsgodset går opp til 4-0.

Sandnes Ulf-fans

'Hehe, og der lå'n i nettet nok en gang. Jaja. Vi koser oss, vi'.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Fjong med skjerf-supporteren:

Fotball fenger også fiffen (delvis), og som fast sesongkortholder tar du turen ned på stadion når laget ditt spiller hjemme. Supporterskjerfet pent i halsen, six-pencen på hodet, allværsjakka over skulderne. Kamp.

Eller «match» som du sier når du virkelig gleder deg. Eller når du havner i prat med noen litt mindre fjonge supportere enn deg selv.

«Han er god, han høyrebacken», sier du – til deg selv selvfølgelig, for du snakker ikke mens du ser fotball. Du ser og observerer mer enn du heier. Snufser litt, myser litt.

Nå og da blir du kanskje med på et «klapp klapp klapp» når supporterklanen drar i gang et «HELE STADION!»-rop.

Fjong supporter

'....Uff, nei dette laget altså... *host*.... Helt utrolig at de er profesjonelle spillere også klarer de ikke å dempe ballen engang....'*stillhet*

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«God fotball»-supporteren

«Ah, Barcelona - Arsenal i kveld. Det blir en bra kamp, den skal jeg se. Jeg har ikke noe forhold til noen av lagene, jeg vet knapt hva noen av spillerne heter. Men jeg vet de spiller god fotball, så den skal jeg se.»

Du har ikke noe favorittlag, du. Men fotball er du glad i. God fotball.

Du er en utrolig irriterende del av de som følger fotball. Du er alltid nøytral til hvem som vinner, så lenge resultatet blir målrikt. Du ser kamper som ren underholdning, og vil ha mest mulig underholdning i 90 minutter.

4-4 er bra. Da er du fornøyd. Og du begriper ikke hvordan noen kan tenke annerledes.

Blide supportere

Hyggelig på kamp. Dette bildet ble tatt etter en 3-3 kamp i eliteserien.

Foto: Schr¯der, Tor Erik / NTB scanpix

Fyllik-supporteren:

Du er grunnen til at det ikke selges alkohol på norske fotballarenaer. I dine øyne er en kveld med fotball også en kveld for øl, både før og etter avspark. Aller mest før. Du går på stampuben gjerne to-tre timer før hver hjemmekamp, og har det egentlig aller best der.

«Vi tar en pils» blir til seks-sju halvlitere med påfølgende jäger-shot. «Det er bare eeen Frode Kippe!» blir til «Dæ´ bare éeeeen FRODE KIPPEEE!».

Selve kampen? Du sjekker resultatet med ett øye på mobilen før du slukner.

FBL-WC2006-GERMANY-ENGLAND-FANS

Disse blide gutta er hentet fra fotball-VM i Tyskland i 2006. Se som de gleder seg!

Foto: KATJA LENZ / AFP

Supporter-supporteren:

Du vet han som står med ryggen til stort sett hele kampen og oppildner sine medsupportere til å synge høyere? Dette er deg.

Du er opptatt av supportersanger, supporterkultur, TIFO (et annet ord for bannere og supportereffekter) – stort sett alt som har med supporterne å gjøre. Selve laget, eller resultatet av kampen, er ikke så viktig.

De eneste gangene du får med deg det som faktisk skjer på banen, er i sekundene etter det har blitt scoring. Du rekker aldri å snu deg for å se ballen treffe nettmaskene.

Det er ikke så farlig, tenker du – så lenge supporternes felles scoringsdans etterpå sitter som et skudd. Bluss er alltid gøy.

TIFO

Supportere som drar på fotballkamp for å se på andre supportere. Supporter-supportere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fantasy-supporteren:

Du er han som knytter neven i stillhet – under bordet – idet Sergio Agüero scorer sitt tredje mål mot United - og du er United-supporter.

Ved siden av din vanlige jobb er du nemlig manager for et fotballag på internett, og gjør stadige endringer i startelleveren.

Assist, eller målgivende pasning, gir poeng. Og poeng betyr alt i din verden.

Derfor ser du fotballkamper med et litt annet fokus enn mange andre. Gult kort har plutselig blitt veldig spennende. Det gir minuspoeng. Og aldri har målgivende pasninger, bytter, antall spilte minutter, ja til og med antall redninger fra keeper (!) betydd mer.

Pep Guardiola

'Hvem scora? Diego Costa sier du? Ok, hvem hadde assisten da, Fabregas eller? Det var det ja?! På begge scoringene? Ah, herlig!'.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Serie A-supporteren:

De som er frelst av italiensk fotball er en egen kategori. Ingenting er nemlig vakrere enn «calcio». De som ikke er enige i det, vet ikke bedre. Du HATER det enorme fokuset på engelsk fotball som finnes i Norge. Og bruker ethvert kommentarfelt på internett til å påpeke nettopp det.

Stemningen på en Premier League-kamp kan nemlig ikke måle seg med den «gryta» som oppstår i et ordentlig lokalderby i Milano. De som mener noe annet, vet ikke bedre.

Du heier alltid på Italia i mesterskap, og mener Andrea Pirlo er verdens beste fotballspiller det siste tiåret. Han eller Francesco Totti. Eller Del Piero. En av de tre.

Italia-supportere

Er du norsk og står med Italia-supporterne når de møter Norge? Da er du Serie A-supporter.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Én spiller-supporteren:

Du heier ikke på et lag, men har i stedet forelsket deg i én spesifik spiller. Steget. Teknikken. Skuddet. Smilet. Og han følger du fra klubb til klubb.

Du vet fødselsdatoen hans, du vet hvor han bor, hvem han er gift med og hva han liker å gjøre på fritiden. Du har full oversikt over statistikken hans. Og har han selvfølgelig som bakgrunnsbilde på PCen din.

Hvilken klubb han spiller for er ikke så nøye. Dette er DIN mann.

Beckham-supporter

Du har de som kun heier på David Beckham. Sånn som denne lille gutten (og moren hans).

Foto: DESMOND BOYLAN / REUTERS

Rushden & Diamonds-supporteren:

Hvorfor heie på et topplag når du heller kan holde med et lag langt nede i divisjonene?

Det er jo så mange fordeler! Lettere å få tak i kampbilletter, for eksempel. Mye billigere også. Og så er det jo så trivelig å rykke litt opp og litt ned. Alltid spennende, med andre ord.

Rushden & Diamonds for eksempel. Herlig lag. Og så koselig stadion a´ gitt. Rykker opp og rykker ned. Men aldri høyere enn tredje øverste nivå. Leeds-supporterne som har hengt med siden CL-semien i 2001 har plutselig blitt kroneksemplet på denne gruppen.

  • Noen supportertyper du savner? Del din supportertype i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp