Denne gjengen må spise ordene sine

David Moyes (50) ble hyllet som den perfekte arvtager til Sir Alex Ferguson da han overtok managerstolen på Old Trafford sist sommer. Tirsdag fikk skotten sparken etter 295 grufulle dager i jobben.

Moyes, Solskjær, Lineker, Charlton og Sir Alex

HYLLET MOYES: Gary Lineker (øv.t.v.), Sir Alex Ferguson, Bobby Charlton og Ole Gunnar Solskjær var alle svært positive til ansettelsen av David Moyes for mindre enn ti måneder siden.

Foto: NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at han har alle kvalitetene vi forventer av en manager i denne klubben. Jeg har beundret ham lenge, sa Sir Alex Ferguson da Moyes ble ansatt som hans arvtager i slutten av mai i fjor.

Ferguson og Moyes

FERGUSON VALGTE MOYES: Sir Alex Ferguson anbefalte United-styret å ansette David Moyes da han selv ga seg. Det spørs om han fortsatt mener det var en god avgjørelse.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Det var Sir Alex selv som anbefalte United-styret å hente inn den skotske Everton-manageren som hans etterfølger. Slik fikk Moyes kallenavnet «The Chosen One» av United-supporterne.

Et banner med påskriften har hengt på Old Trafford gjennom hele denne sesongen.

Nå er banneret på vei ned.

  • Var du positiv til Moyes før sesongen? Eller forutså du denne situasjonen for ti måneder siden? Del din mening i kommentarfeltet under saken.

Solskjær: – Tror han blir sittende i lang tid

David Moyes har fått sparken etter Manchester Uniteds svakeste sesong på mer enn 20 år.

Les også: Derfor får Moyes sparken

Like fullt – skotten ble hyllet av store deler av fotballverden da han ble ansatt sist sommer.

– Jeg har alltid sagt at vi vil at den neste Manchester United-manageren skal være en ekte Manchester United-mann. I David Moyes har vi fått en som forstår hva som gjør dette til en så spesiell klubb. Vi har sikret oss en mann som har forpliktet seg til oss på lang sikt. Han vil bygge lag for fremtiden og nåtiden. Stabilitet skaper suksess, uttalte Sir Bobby Charlton – en av de virkelig store United-legendene – etter Moyes-ansettelsen.

Ole Gunnar Solskjær mente Moyes fort kunne bli sittende like lenge som Sir Alex satt, altså i mer enn to tiår.

– Jeg er helt sikker på at han (David Moyes journ.anm.) har det som skal til for å ta klubben et steg videre. Det kan godt hende at han blir i 27 år han også, for han er veldig lik Ferguson, sa Solskjær.

Mindre enn ti måneder senere måtte David Moyes rydde pulten sin etter 295 dager som United-manager. Det tilsvarer ni måneder og tre uker.

Les også: Scheie: – Moyes-exiten er tidenes trenernedtur

(artikkelen fortsetter under bildet)

Moyes og Giggs

GIGGS OVERTAR: Ryan Giggs (t.v.) skal fungere som Uniteds manager ut sesongen. David Moyes er oppsagt med umiddelbar virkning.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Den anerkjente England-spissen og fotballsynseren Gary Lineker var svært begeistret for at Manchester United valgte David Moyes fremfor navn som José Mourinho og Jürgen Klopp, som var nevnt som øvrige kandidater til jobben.

– Det er et knallbra valg for Manchester United, kanskje ikke like bra for Everton. Han har svært høy respekt, og kommer til å bli høyt respektert av spillerne, uttalte Lineker.

Fotballprofilen kom imidlertid med følgende varsko:

– Forventningene vil bli tøffe. Det er nok lettere å bli manager etter David Moyes enn etter Sir Alex Ferguson.

Det er ennå ikke kjent hvem som vil erstatte David Moyes. Ryan Giggs vil fungere som midlertidig manager i de resterende fire seriekampene i år.

Shearer var bekymret

Tidenes mestscorende Premier League-spiller, Alan Shearer, uttalte seg også i positive ordelag om Moyes-ansettelsen. Men Newcastle-legenden var likevel klar på at Moyes neppe ville det få det enkelt som Sir Alex' erstatter.

– Han har stor respekt blant spillerne, han er kjent for å være en god manager. Det eneste jeg tenker på, er at … å ansette en mann som ikke har vunnet noen trofeer til å lede verdens største fotballklubb, det er kanskje å gamble litt, uttalte Shearer.

NRKs fotballskribent Thore Haugstad har skrevet en rekke kommentarer om David Moyes' trøblete debutsesong i Manchester United. Allerede før sesongen var kommentatoren bekymret for Uniteds nye sjef.

– Alt kan skje på Old Trafford. Laget er ikke like sterkt som fjorårets resultater tilsa. Sist sesongs tittel ble i stor grad vunnet av Sir Alex Fergusons vanvittige vinnervilje og evne til å snu kamper; ikke på grunn av et balansert og velfungerende system. Moyes er utvilsomt treneren som vil bli testet mest, skrev Haugstad før sesongstarten.

Fotballnyheter