Hopp til innhold

Ventet fem år på gjennombruddet: – Det har vært vanskelig

I 2010 debuterte Fredrik Midtsjø for Rosenborg. Etterpå har han levd med stempelet «stortalent». Nå har han endelig tatt steget.

Fredrik Midtsjø

GJENNOMBRUDDET: Fredrik Midtsjø har brukt de to første serierundene til å spille seg inn blant kremen av norske midtbanespillere.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

4. mai 2012: Det står 0-0 mellom Rosenborg og Stabæk da 18 år gamle Fredrik Midtsjø erstatter Daniel Fredheim Holm etter 61 minutter. En halvtime senere har Lerkendal-publikummet fått en ny helt.

Midtsjø tar tak i kampen umiddelbart, og etter ni minutter sender han hjemmelaget i ledelsen. Ti minutter før full tid serverer han Jonas Svensson, som setter inn 3-0 for Rosenborg.

Midtsjø og Svensson

TRØNDERBATALJONEN: Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson jubler for scoring mot Stabæk i 2012. Tre år senere er begge nøkkelspillere på Rosenborg.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

På drøyt 20 minutter har 18-åringen fått et middelmådig RBK-lag til å gnistre, og de 12.000 trønderne på tribunen ser ingen grenser. Spørsmålet er ikke om lysluggen er Rosenborgs nye stjerne. Spørsmålet er bare hvor dominant han kan bli – og hvor fort.

Fredrik Midtsjøs egne refleksjoner skiller seg ikke vesentlig fra publikums tanker etter denne kampen. Da han tusler av matta, føler han seg relativt trygg på at han vil bli satset på.

– Jeg satt igjen med en god følelse etter den kampen. Så jeg hadde håpet og trodd at jeg skulle få noen flere sjanser enn jeg fikk, erkjenner Midtsjø nå.

Sjansene uteble

Selv om det var i den nevnte kampen mot Stabæk folk flest fikk øynene opp for ham, var han allerede da vant til å leve med stempelet som stortalent.

A-lagsdebuten for Rosenborg kom så tidlig som i mai 2010. Midtsjø var bare 16 år da han kom inn i cupkampen mot sin gamle klubb Stjørdals/Blink.

Som så mange andre, har han fått oppleve at det tar tid å bli god nok til å bli satset på som førstelagsspiller i en klubb som Rosenborg.

– Det har jo vært litt vanskelig, erkjenner han.

– Den kampen du nevner mot Stabæk, det var en bra kamp. Etter en sånn kamp, føler man at man har vist at man kan prestere på det nivået. Jeg følte at jeg kunne gjenta det flere ganger, men sjansene uteble. Så det har vært en kronglete vei, sier Midtsjø til NRK.

Fikk tillit av Nordlie

Løsningen for hans del, ble låneopphold i andre klubber. Sommeren 2012 gikk han til Ranheim og spill på nest øverste nivå.

Midtsjø

PÅ BESØK: Fredrik Midtsjø (t.v.) måtte til Sandnes Ulf for å skaffe seg erfaring med spill på øverste nivå.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Før 2014-sesongen ble han leid ut til Sandnes Ulf. Selv om det ble nedrykk, høstet den unge trønderen en hel sesong med eliteserieerfaring. Det ble 28 kamper – og fem scoringer.

Særlig etter at Tom Nordlie overtok treneransvaret, blomstret den offensive midtbanespilleren.

– Nordlie sa at «du må ikke bli stresset, for du kommer til å starte hver kamp». Det ga meg den tryggheten jeg trengte. Da slapp jeg ned skuldrene og fikk spille mitt spill, påpeker Midtsjø.

Framgangen ble naturligvis også lagt merke til på Lerkendal. Og da Midtsjø og Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen hadde gjort opp status, var det ingen tvil om at Midtsjø skulle hjem.

I hele sesongoppkjøringa ble han dyrket som venstre indreløper. Den plassen har han også hatt i de to første serierundene. Og derfra fra 21-åringn vært en viktig bidragsyter både i 5-0-seieren over Aalesund og 6-0-seieren over Haugesund.

Mot Haugesund scoret han også et fint mål.

– Må kjempe

Noen beskjed om at «du starter hver kamp» har Midtsjø imidlertid ikke fått av Kåre Ingebrigtsen.

– I Rosenborg må du alltid kjempe om plassen. Det har aldri vært noen forsikring om at jeg skal spille. De har sagt jeg skal få sjansene. Det har jeg fått nå, og det har gått bra, så da får jeg bare fortsette i den stimen og prøve å gjenta prestasjonene jeg har hatt de siste par kampene, sier Midtsjø.

I det hele tatt – presset som følger med å spille for Rosenborg, lar seg vanskelig sammenligne med å spille i Sandnes Ulf.

– Det er noe helt annet. Du kjenner på et ekstra press, men det takler jeg ganske greit. Samtidig prøver jeg å ikke tenke på det, for det er masse forventninger, og det skal det være i en klubb som Rosenborg. Men jeg trives med det og blir trigget av det, for det er en stund siden det ble seriegull, og det hadde vært skikkelig artig med seriegull i Trondheim igjen, sier Midtsjø.

Husker ikke Milan-mirakelet

Faktisk er det så lenge siden RBKs virkelige storhetstid at Fredrik Midtsjø ikke husker så mye av den. Da Rosenborg slo AC Milan og gikk til kvartfinale i mesterligaen i 1996, hadde han så vidt fylt tre år. Triumfene mot Real Madrid i 1997 og Borussia Dortmund er heller ikke noe Midtsjø har et forhold til.

Men han husker at Roar Strand dunket ballen i krysset mot Arsenal i 2004.

– Ser du for deg at Rosenborg i din tid skal bli så gode at dere igjen kan spille mot, og være på nivå med, lag som Arsenal?

– Det er for tidlig å si. Jeg tror vi må ha fokus på eliteserien akkurat nå, så får vi bygge stein på stein.

At Rosenborg er i gullkampen, er han ikke overrasket over. Men måten trønderne har innledet sesongen på, er i overkant av hva de selv hadde trodd.

– Det er litt over forventning. Prestasjonene er veldig bra. Jeg er litt overrasket over hvor mange mål vi har scoret, og at vi ikke har sluppet inn noe. Vi har jo nesten ikke sluppet til målsjanser imot. Men så har vi ikke møtt de antatt sterkeste motstanderne heller, påpeker han.

Tror på ny storseier

Lørdag møter Rosenborg en antatt bedre motstander enn de to første. Da kommer Strømsgodset på Lerkendal.

Det skal riktig nok sies at Strømsgodset ikke er på det nivået de var da de tok seriegullet i 2013 – og at Rosenborg tradisjonelt sett har hatt et meget godt grep på drammenserne hjemme.

Derfor tror Fredrik Midtsjø at målfesten kan fortsette.

– Den er vanskelig å spå, men hvis vi fortsetter i de siste kampene, så kan det bli meget bra. Skal vi si 3-0, sier Fredrik Midtsjø.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland