Hopp til innhold

VMs mest absurde stadion koster 5 mill. i minuttet

MANAUS/RIO (NRK.no): Det skulle forestille en fruktkurv, men blir kalt verdens største fugletoalett. Historien om sløseriet i Manaus er hysterisk, sjokkerende og egentlig ganske trist.

Arena de Amazonia

Arena da Amazônia, den 44.000-seters stadion som ligger i en by uten fotballag på de tre øverste nivåene i Brasil - og som ble satt sammen av byggesett på 756 deler.

Foto: ANDRES STAPFF / Reuters

Det er nesten vanskelig å se det for seg. Hva tenkte de i styrerommet hos arrangøren da de bestemte seg for å bygge en 44.000-seters stadion midt i Amazonas?

Burde ikke en voksen kommet inn og bedt dem tenke seg om en ekstra gang?

Absurd, sier den gamle storscoreren Romario.

– De kommer til å ha noen få kamper der, og så hva? Det er totalt bortkastet tid og penger, sa han til New York Times i fjor.

– Verdens største fugletoalett, sa komiker John Oliver i forrige uke om banen der USA og Portugal møtes til VM-kamp søndag kveld.

Fraktet tonnevis med stål opp Amazonas

BRAZIL-AMAZON-FEATURE

Amazonas-elva.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

La oss glemme etterbruk et lite minutt og konsentrere oss om selve byggingen. Manaus kunne ikke bygge noe særlig av stadion selv, så mesteparten ble konstruert i Portugal. Taket ble laget i Tyskland.

Alt sammen ble lastet på fire skip, som brukte rundt 15 dager hver på å seile fra portugisiske Aveiro og over Atlanteren, ifølge New York Times.

Ved den brasilianske kysten bar det oppover Amazonas-elva - sammen med gressmatta, som ble dyrket frem på en gård i São Paulo. Båtene frakter vanligvis bananer og vannmeloner, skriver The National.

Vel fremme i Manaus måtte flere tusen arbeidere sette sammen de 756 delene – ved hjelp av heisekraner fra USA og Kina, som også måtte fraktes via båter.

Manaus - der stål svikter

Som om ikke det var nok, ble resten av prosessen verre enn noen hadde regnet med.

Arbeiderne måtte bruke flere dager hver eneste gang de skulle sveise noe sammen, fordi det er så fuktig i regnskogen at stålet kan kollapse om man ikke er grundig. I oktober kom regntiden, da taket fortsatt ikke var helt ferdig. Og prosjektet har flere ganger fått problemer fordi de ikke må forstyrre de vernede skogområdene like ved.

– Alt her har vært komplisert, sier en oppgitt banearbeider til AP.

Brazil WCup Missing in Manaus

Setene på stadion skal være i samme farge som lokale frukter - men fargen ville smeltet bort om det ikke var for spesialplast.

Foto: Felipe Dana / Ap

I tillegg måtte arrangøren importere 44.000 spesialseter. Vanlige seter ville smeltet i heten.

– Den brasilianske pressen sammenligner oss med de andre arenaene. Dette er ikke sammenlignbart. Det finnes ingenting som minner om dette, sier byggearbeidets koordinator Miguel Capobiango Neto til New York Times.

Prislapp: 1,7 milliarder

Hele prosjektet, regnskogutfordringer og det hele, endte med å koste 1,7 milliarder kroner.

Verst av alt: Tre menneskeliv gikk tapt i forbindelse med byggingen.

Og denne arenaen skal altså bare brukes til fire VM-kamper. Søndag kveld spilles den nest siste når Mikkel Diskeruds USA møter Cristianos Ronaldo. Seks års planlegging for seks timer fotball.

Hvert minutt VM-fotball i Manaus koster fem millioner kroner. Det er nesten komisk, menes geograf og Brasil-forsker Christopher Gaffney

– Jeg kan forstå deler av de politiske grunnene for å plassere stadion der. Det er den største byen i denne regionen, og det er inngangsporten til Amazonas. Men det er en helt latterlig bruk av offentlige penger, sier geografen Christopher Gaffney, som startet sitt feltarbeid i Brasil for ti år siden, til NRK.no.

Aparecida Favela

Dette bildet fra favelaen Aparecida i Manaus viser at det definitivt finnes andre ting å bruke penger på i Manaus enn fotballstadioner.

Foto: ANDRES STAPFF / Reuters

Skuffende fotballforhold

Men da får man vel i hvert fall topp forhold i de fire kampene? Vel, faktisk ikke i det hele tatt.

NRK.no var i Manaus under England-Italia og testet varmen. Kort sagt endte eksperimentet med følgende konklusjon: Det er for varmt å spille toppfotball i Amazonas.

Etter kampen uttalte Italias trener at det var absurd at de ikke fikk vannpauser i varmen og fuktigheten. Flere spillere fikk kramper. Absurd er i det hele tatt et ord som går igjen når fotballfolk snakker om Manaus – her ved Rivelino:

– Det er absurd å arrangere VM-kamp der. Det er altfor varmt, og det er så fuktig at du begynner å svette idet du går ut av garderoben, sier profilen fra Brasil VM-lag i 1970 til Foreign Policy.

Gressmatte og malariamedisin

Varmen var ikke det eneste problemet, men også underlaget. Arrangøren hadde malt det brune gresset grønt før kampen, men allerede etter 30 minutter av begynte gressmatta å slå sprekker. Steven Gerrard fortalte at det var vanskelig å spille pasninger.

FBL-WC-2014-MATCH08-ENG-ITA 491676919

Det var humpete baneforhold allerede under den første VM-kampen i Manaus, viser bildene fra kampen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Dessuten måtte spillerne ta malariamedisin, som gir én av ti personer bivirkninger som kvalme og feber.

Det hjelper heller ikke at de fleste VM-stjernene må reise flere tusen kilometer for å komme hit. Flere trenere har klaget over hvordan reisingen kan påvirke resultatene deres.

Manaus er rett og slett som skapt for å gjøre kvaliteten på VM-fotballen lavere.

Heldigvis kostet det bare 1,7 milliarder...

Fotball - det samme som opera?

Så blir stadion virkelig en «hvit elefant» etter VM? Manaus er en by med to millioner innbyggere, og de gunstige skattereglene gjør at industrien blomstrer.

De har også tidligere gjennomført elleville prosjekter. I 1896 bygget de en opera i europeisk stil, og også da skippet de alt de trengte oppover Amazonas-elva: Åtte lysekroner av fransk bronse og venetiansk glass, italiensk marmor, jernbalkonger fra England og mer til.

Selv mener flere av de lokale at operaen var en stor suksess.

Manaus opera

Operaen i Manaus har blitt kalt en hvit elefant før. Her er byggverket inntatt av fotballfans i forbindelse med VM.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Men det blir litt annerledes med fotball. Det finnes fire lokale lag, men alle spiller på fjerde nivå eller lavere. Det er sjelden over 6000 tilskuere på en kamp.

Flere av de lokale fotballsupporterne har sagt at det rett og slett er så varmt og ubehagelig på tribunen at det er bedre å se kampen i skyggen på den lokale caféen.

Tror på store konserter i fremtiden

Så hva skjer da med stadion etter VM? Arrangørene har planen klar.

– Vi bygger et kongressenter ved siden av arenaen, nettopp slik at stadion kan brukes til andre formål, sier Miguel Capobiango, koordinator for prosjektet, til avisen Terra.

Han forklarer at deler av stadion vil fungere som et kjøpesenter – og mer til.

– Det er ingenting som hindrer at store konserter kan holdes i Arena de Amazonia. Og selve arenaen er designet for å spille på de lokale skikkene her i Amazonas, noe jeg tror kan tiltrekke turister fra hele verden og gjøre området til en turistattraksjon, sier han.

Anleggets form skal altså forestille en tradisjonell bolle.

Mener det blir dyrt for befolkningen

Gaffney

Geograf og Brasil-forsker Christopher Gaffney.

Foto: Picasa

Argumentene får geograf Gaffney til å fnyse.

– Hvis de gjør det om til et shoppingsenter, en kino eller en konsertarena – hvem er det som må betale? Befolkningen, sier han.

– Desto mer delikat arkitekturen er, desto mer kreves det av vedlikehold. Dette er også en by med ekstreme klimaforhold, så det vil kreve sitt å holde bygningen i stand. I løpet av ti år har lokalbefolkningen betalt for en helt ny arena, sier Gaffney, som siden 2009 har forsket på konsekvensene av fotball-VM i Brasil.

Han peker også på at et nytt kjøpesenter vil trekke folk fra butikkene som allerede eksisterer i Manaus, noe som kan bidra til å ødelegge byens interne økonomi. Og turister kan de bare glemme, mener han.

– Folk som reiser til Manaus, er der som regel én natt før de reiser videre til Amazonas. Det er ingen stor turistby. Å tro at folk kommer til å reise dit for å se på en bygning, er helt absurd, sier han.

Arena da Amazonia

Kommer dette området til å vokse fram som et turiststrøk?

Foto: ANDRES STAPFF / Reuters

Fotball

  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten