Hopp til innhold

Den genierklærte mot den ukjente

Louis van Gaal var regnet som en genial trener allerede før VM, og etter et avgjørende bytte mot Costa Rica ville hyllesten ingen ende ta. Hans motstander Alejandro Sabella er det derimot få som vet mye om.

Louis van Gaal og Alejandro Sabella

Louis van Gaals Nederland og Alejandro Sabellas Argentina møtes i semifinalen i VM.

Foto: Reuters/AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Tom Nordlie

Tom Nordlie mener Louis van Gaal er mer opptatt av å vinne enn å underholde, og at det har gitt resultater.

Foto: NRK

Nederland mot Argentina. Robben mot Messi, to av de beste spillerne i VM hittil.

Men det er også en duell på trenerbenken. Louis van Gaal, vinner av mesterligaen og den spanske, tyske og nederlandske eliteserien, mot Alejandro Sabella, som før Argentina-jobben kun hadde trent Estudiantes, der han vant den argentinske eliteserien og Copa Libertadores.

Van Gaal har revolusjonert den nederlandske landslagsfotballen og droppet totalfotballen Oranje var kjent og elsket for. Dette har han nær sagt selvfølgelig fått kritikk for i hjemlandet, med legenden Johan Cruyff i spissen.

Men van Gaals metoder har gitt resultater, og resultater er som kjent vanskelig å argumentere mot.

– Han er mer opptatt av å vinne enn å underholde, og det er det viktigste. Folk får tenke romantikk på lavere nivå, men når du er i VM er det å vinne det dreier seg om, sier NRKs ekspert Tom Nordlie.

Uredd og pragmatisk

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener at en av de største styrkene til Van Gaal er at han er en svært tydelig leder.

Han er en uredd og bestemt lederskikkelse. Samtidig er han en kontroversiell og uredd trener som ikke er redd for å gå sine egne veier, sier Semb til NRK.no.

Han har latt seg imponere av både Nederland og landslagssjef Van Gaal i dette mesterskapet.

– Så vidt jeg har vært i stand til å se, har han ikke vist noen svake sider under VM. Han har ledet Nederland med suksess, et lag jeg i utgangspunktet ikke hadde tro på før VM, sier Semb.

Semb

Nils Johan Semb er imponert over van Gaal.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tom Nordlie er imponert over hvordan van Gaal har håndtert tapet av en av sine nøkkelspillere før VM.

– Han mistet Kevin Strootman før mesterskapet, og måtte legge om hele lagoppstillingen på grunn av det. Jeg synes han har vært pragmatisk og fleksibel og fått det beste ut av det han har til rådighet, sier Nordlie.

Genibytte

Van Gaal var regnet som et trenergeni allerede før VM begynte, og etter kvartfinalen mot Costa Rica steg han om mulig enda et steg høyere på stjernehimmelen i Nederland.

I det siste spilleminuttet i andre ekstraomgang satte van Gaal inn Newcastle-keeper Tim Krul. Krul reddet to straffer, og van Gaal ble hyllet i hjemlandet.

– Et gullgrep av van Gaal. Van Gaal overgår seg selv, var overskriften i De Telegraaf.

Den tidligere stjerneduoen Frank og Ronald de Boer var også imponerte.

– Louis van G(eni)aal, skrev tvillingene på sin felles twitterkonto.

Laster Twitter-innhold

Den lærende assistenten

På den andre trenerbenken sitter Alejandro Sabella, som er langt fra like merittert som van Gaal. Sabella startet sin trenergjerning som assistent for Daniel Passarella, og var innom det argentinske landslaget, Parma og det uruguayanske landslaget.

– Mye av det Sabella står for fotballfaglig har han fra Passarella, sier Even Smith Wergeland, skribent for fotballmagasinet Josimar, til NRK.

Daniel Passarella

Daniel Passarella var Sabellas læremester i mange år.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP

Sabella fikk sin første jobb som hovedtrener i 2009, da han tok over Estudiantes. Allerede den første sesongen oppnådde Sabella suksess, da han vant Copa Libertadores.

– Han ble plutselig et bra navn i argentinsk fotball, og fikk et ry på seg for å være en demokratisk og god leder, og det er mye av grunnen til at han fikk landslagsjobben, forteller Wergeland.

Sabellas forgjenger, Diego Armando Maradona, var den rake motsetning til den nåværende sjefen. Hele verden visste godt hvem han, og fikk jobben basert på hans legendestatus i hjemlandet, fremfor hans treneregenskaper.

I går ble Brasil ydmyket av Tyskland. For fire år siden var det Argentina og Maradona som ble sendt hjem med 4-0 i sekken etter kvartfinalen mot "Die Mannschaft". Forsvaret hang ikke sammen og Messi fikk ikke den frie rollen han er tildelt i årets mesterskap.

Messi-katalysatoren

Sabella tok over Argentina etter et katastrofalt Copa América i 2011, og ønsket fra arbeidsgiveren var klart: Messi måtte begynne å prestere for Argentina.

– Sabella la om Argentinas formasjon til 4-3-3, flyttet Messi inn sentralt og satte en kompakt midtbane bak for å gjøre «ryddejobben» for Messi, sier Wergeland.

Og det har fungert. Messi har nesten ett mål i snitt per kamp under Sabella, og har for første gang prestert i et mesterskap for Argentina. Sabella står likevel ikke uten kritikere.

– Han har fått kritkk for å overdrive fokuset på Messi. Det er mange andre gode spillere på laget som nesten bare er der for å hjelpe Messi. Det har vært kritikken under VM også. Du ser at Argentina spiller ballen til Messi hele tiden, fordi de har fått beskjed om det, forteller Wergeland.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland