NRK Meny
Normal

Den fødte midtbanesjef

Sverre Brandhaug var en av hovedgrunnene til at Rosenborg tok over hegemoniet i norsk fotball.

Sverre Brandhaug

Sverre Brandhaug med flagget på brystet mot Skottland 1988 (tap 2-1)

Foto: Tangerud, Vidar / Scanpix

Sverre «Brandy» Brandhaug fant sin plass på Rosenborgs midtbane tidlig på 80-tallet og preget både eliteserien og landslaget de neste ti årene. Trener Nils Arne Eggen bygget mye av spillet sitt rundt «Kong Sverre».

Om Brandhaug på RBKs hjemmeside

Han huskes også for slin slepne stil, sitt gode humør og for alltid å spille med skjorta utenfor shortsen. Brandhaug var målfarlig fra sin midtbaneposisjon og scoret 84 mål på sine 225 seriekamper. En skade i ryggen gjorde at han måtte legge opp som aktiv fotballspiller i 1991.

Hva gjør du nå Sverre Brandhaug?

–Jeg er salg- og markedssjef i Nordic Arena Sponsoring.

Hva er det beste fotballminne fra karrieren din?

–Det er to ting jeg vil trekke frem. Seriefinalen mot Lillestrøm 1985, og min første cupfinale 1988. det ble uavgjort i den første kampen Brann og vi vant omkamp.

(saken fortsetter under)

Video nsps_upload_2010_3_8_14_27_51_237.jpg

Følger du fotballen nå, og gå du på kamper?

–Jeg er jevnlig på Lerkendal, og følger godt med.

Hva synes du om fotballen nå?

–Dessverre må jeg nok si at kvalitet har ikke blitt bedre de siste årene. Det at Rosenborg vant i fjor var i og for seg greit selv om Molde på sitt beste kanskje spilte bedre fotball. Jeg synes ikke at det har blitt artigere å se på norsk fotball i det siste.

Hva synes du om ditt gamle lag?

–Hamrén innførte et strukturet forsvarspill i Rosenborg da han kom, og de slapp derfor inn lite mål og vant nok serien mye på grunn av det. I tillegg hadde de en matchvinnere i Rade Prica som var veldig god i høstsesongen. Hamrén vil nok også utvikle angrepet i 2010, så jeg tror at Roseborg blir et enda bedre lag i år.

Hvem vinner serien, hvor havner laget ditt?

–Dermed er det nok ikke så overraskende at jeg tror at Rosenborg vinner i år også. Jeg tror at Molde kommer nærmest, og håper for Åge Hardeides del at Viking blir mer stabile og bli nummer tre.

Sverre Brandhaug fra cupfinalen 1990

Sverre Brandhaug (øvert til høyre) fra cupfinalen 1990

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.