United-fansen trenger ikke vente lenge på svarene

En god start blir enda viktigere enn vanlig i Premier League denne sesongen, skriver fotballskribent Thore Haugstad.

David Moyes

De første storkampene blir avgjørende for David Moyes og de andre tittelkandidatene med nye trenere, mener Thore Haugstad.

Foto: Chris Brunskill / Getty Images

«Du kan ikke vinne mesterskapet før jul», sier det klassiske engelske ordtaket. «Men du kan definitivt tape det».

Den logikken har sjelden vært mer relevant enn i årets Premier League-sesong.
Nye trenere, spillere og formasjoner debuterer når Premier League sparkes i gang lørdag 17. august.

Det gjelder spesielt for Manchester United, Chelsea og Manchester City, som alle stiller med store forandringer.

Trenere dømmes kjapt i dagens fotballklima, og de første storkampene kan avgjøre om de har spillerne på sin side. I seier vil troen og vinnermentaliteten komme umiddelbart. I tap kan trenerne slite med autoritet og respekt.

Spesielt om forgjengeren heter Sir Alex Ferguson.

De første storslagene

Manuel Pellegrini og Manchester City får en myk start.

De møter først Newcastle på hjemmebane, deretter Cardiff og Hull. Den første virkelige testen kommer hjemme mot Manchester United 21. september. Chelsea spilles borte 26. oktober.

José Mourinhos mannskap tar i mot Hull på Stamford Bridge i serieåpningen – den samme åpningskampen Carlo Ancelotti vant 2-1 da han ledet Chelsea til seriegull i sin første sesong. Den andre kampen spilles borte mot Manchester United. Den blir enorm.

David Moyes tar Manchester United til Swansea i første runde, og tar i mot Chelsea like etter. Deretter følger en bortekamp mot Liverpool, mens den femte seriekampen spilles på City of Manchester Stadium.

Enkelte fans har stilt spørsmålstegn ved skotten. De trenger ikke vente lenge på svarene.

Tonen settes tidlig

Tidlige skalper er enormt viktige for nye trenere. Det viser historikken. Av de to relativt nylige trenerdebutantene som har vunnet ligaen i første sesong seiret begge i de første nøkkelkampene.

Prakteksemplaret er Mourinho som introduserte seg med en 1-0 seier over Manchester United på sesongens første dag.

Portugiseren fikk umiddelbart spillerne og fansen på sin side. Chelsea vant til slutt ligaen 12 poeng foran Arsenal, og 18 foran sine rivaler fra Manchester.

Nestemann var Ancelotti som tok over Chelsea i 2009. Italieneren orkestrerte en 1-0 seier over Manchester United i november. I april slo London-klubben sine rivaler enda en gang, med en 2-1 seier på Old Trafford.

Chelsea vant til slutt tittelen foran Manchester United. Med ett poeng.

Det kan selvsagt gå motsatt vei. André Villas-Boas tok 10 av 12 mulige poeng i sine fire første ligakamper som Chelsea-trener. Ikke dårlig. Den femte ble et 3-1 tap på Old Trafford.

Likevel kom Villas-Boas seg fort på beina og vant tre av sine fire neste ligakamper. Det hjalp imidlertid lite da neste kamp ble et 5-3 tap hjemme mot Arsenal. Rykter kom ut om at spillerne hadde mistet troen på portugiseren. Derfra fantes det ingen vei tilbake.

Mange oppgaver – liten tid

Om det er sant at en god start aldri har vært viktigere, har det heller aldri vært vanskeligere.

Både Mourinho, Moyes og Pellegrini stiller med nye spillere som må fungere sammen.

Alle tre er i en posisjon hvor suksess og resultater må oppnås fra første spark. Det finnes ingen unnskyldninger.

Dette er en fordel for Mourinho. Han har en egen evne til å omstille seg til omgivelsene umiddelbart og skape et funksjonelt kollektiv over svært kort tid. Han kjenner klubben, kulturen og ligaen som sin egen bukselomme.

Moyes kommer derimot til en ny klubb, mens Pellegrini er ukjent med både Manchester og engelsk fotball. Begge må sannsynligvis rase ut av startblokkene for å holde følge med Mourinho. De vil ha behov for å eksperimentere, men ingen har råd til feilskjær.

I skyggen av Ferguson

Moyes er utvilsomt treneren som vil testes mest. Klubben møter Chelsea, Liverpool og Manchester City i sine fem første kamper.
Allerede etter de to første rundene kan tvilen bre seg.

Er Moyes god nok til å følge Ferguson? Har spillerne troen på ham? Er han respektert nok?

Swansea borte er en tøff kamp, og om han taper hjemme mot Chelsea 24. august vil de største tabloidene også spørre: er sesongen over allerede?

Ferguson var en mester i å vinne storkamper, og Moyes vil bli utsatt for strenge sammenligninger. Han har ingen tid å miste.

Er Pellegrini en vinner?

Ryktene kommer alltid nye trenere i forveien. Pellegrini ankommer Manchester City som mannen som tok Villarreal og Málaga til uvante høyder i mesterligaen (kvartfinale og semifinale respektivt) og som tok 96 poeng på en sesong med Real Madrid uten å vinne La Liga.

Det er imponerende prestasjoner.

Men resultatene kan fort vendes til et argument for at chileneren har vunnet lite. Tre enkle kamper i begynnelsen vil gi ham en fordel, men den første testen kommer hjemme mot byrivalen 21. september. Den vil vise om Pellegrini kan slå sine største fiender.

Mourinho spiller etter egne regler. Han er allerede en helt i vest-London og vil ha stor tillit blant fans og spillere. Likevel kan det brygge opp til storm om Chelsea sliter i begynnelsen.

Vi kan forestille oss overskriftene om Chelsea taper på Old Trafford 24. august. Har Mourinho mistet magien? Trenger han alltid penger for å skape suksess? Vil nyervervelsene floppe?

Han hadde taket på Ferguson. Hvorfor slår han ikke Moyes?

Mourinho er mentalt sterk og vil isolere spillerne fra slike tanker, men det skal lite til før presset øker. Samtidig kan store seiere gi spillerne en sterk psykologisk medvind. Det kan slå begge veier. Kampen på Old Trafford blir viktig.

Tro og tvil

Storseiere gjør underverker for lagmoral og spillernes tro på hverandre, treneren og systemet de jobber med. Enhver trener vil si det samme.

Blant all potensiell tvil som kan forvirre spillernes psyke står de første resultatene som en urokkelig målestokk for retningen klubben seiler i.

Kun i Premier Leagues ubarmhjertige virkelighet får spillerne vite om ideene de har hørt om i hele sommer faktisk fungerer i praksis. Svarene som kommer vil påvirke sesongen i særdeles stor grad.

Noe trenere vil skape respekt; andre tvil. Vi får fort vite hvem som gjør hva.


Fotballnyheter