Hopp til innhold

Moyes: – Jeg vet hvor tøft det blir å etterfølge tidenes manager

Everton-manager David Moyes blir Alex Fergusons etterfølger. Han har signert en seksårskontrakt med Manchester United.

David Moyes

Dette ansiktet blir et vanlig syn langs sidelinjen på Old Trafford fremover.

Foto: Chris Brunskill / Getty Images

Ferguson og Moyes

Alex Ferguson og David Moyes har kjempet om poeng i over ti år. Ferguson uttalte torsdag at han hadde stor respekt for landsmannen Moyes.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Det melder Manchester United på sine hjemmesider. Styret i klubben var enstemmig i sin avgjørelse, og la stor vekt på at Moyes ble anbefalt av Alex Ferguson selv.

– Søket etter ny manager var veldig kort. Alex var veldig tydelig i sin anbefaling. Vi er begeistret over at David har sagt ja til jobben, sier klubbens deleier Avram Glazer.

Ferguson: – Han har det som trengs

Ferguson, Manchester Uniteds manager de siste 26 og et halvt årene, avslørte onsdag at han trekker seg som United-manager etter sesongen. Han skrøt voldsomt av Everton-manager Moyes på torsdag.

– Det er ingen tvil om at han har alle kvalitetene vi forventer av en manager i denne klubben, sier Ferguson, som også nevner at han ville ha Moyes som sin assistenttrener i 1998.

– Jeg har beundret ham lenge, sier Ferguson.

Moyes selv er klar over presset av å etterfølge legendariske Ferguson.

– Jeg vet hvor vanskelig det kommer til å være å etterfølge tidenes beste manager, men muligheten til å være manager for Manchester United er ikke noe man får spesielt ofte. Jeg gleder meg veldig til å ta over neste sesong, sier Moyes.

Fjerde mestvinnende

Moyes tar over United fra starten av neste sesong. Han har vært manager i Everton siden 2002. Før det var han manager i Preston North End.

Ole Gunnar Solskjær, som også har blitt nevnt som en av kandidatene til jobben, fikk spørsmål om ansettelsen på C More i forkant av Moldes kamp mot Aalesund på torsdag. Han sier at han mener United valgte den rette personen.

– Ja, helt klart. Jeg har blitt litt kjent med David etter hvert, sier Solskjær, som også fortalte at han har sendt en tekstmelding til Alex Ferguson og takket for årene i Manchester United.

Også Uniteds eiere skryter av Moyes, som er den som har vunnet fjerde flest kamper i Premier Leagues historie. Bare Ferguson og Arséne Wenger har sittet lenger i Premier League, ifølge ESPN.

– Hans hardtarbeidende stil og stålvilje er karakteristikker vi setter pris på i denne klubben, sier deleier Joe Glazer.

Et langsiktig valg

Manchester Uniteds legendariske spiller Bobby Charlton sier at Moyes er et langsiktig valg.

Dermed antyder han trolig noe av grunnen til at Moyes ble foretrukket foran stjernetrener José Mourinho, som har vært en het kandidat.

– Jeg har alltid sagt at vi vil at den neste Manchester United-manageren skal være en ekte Manchester United-mann. I David Moyes har vi fått en som forstår hva som gjør dette til en så spesiell klubb. Vi har sikret oss en mann som har forpliktet seg til oss på lang sikt. Han vil bygge lag for fremtiden og nåtiden. Stabilitet skaper suksess, sier Charlton til klubbens hjemmeside.

Flere av de sentrale lederne og tidligere spillerne i klubben skryter av 50-åringens sterke karakter. Det vil han trenge i United.

Moyes må leve i skyggen av Alex Ferguson, og som billedgalleriet under viser: Fergusons 26 år på Old Trafford har gitt mange store United-øyeblikk.

Moyes: – En stor ære

Moyes uttalte allerede tidligere på dagen at han var ferdig i Everton og at han ønsket å ta over United.

– Det er en stor ære å bli spurt om å være den neste manageren i Manchester United. Jeg er begeistret over at sir Alex valgte å anbefale meg. Jeg har stor respekt for alt han har gjort for klubben, sier Moyes.

Han benyttet også muligheten til å takke både spillerne, styret og klubbdirektøren i Everton.

– Jeg kommer til å gjøre alt i min makt for å sørge for at vi ender så høyt som mulig på tabellen i inneværende sesong. Everton kommer til å være nær meg resten av livet, sier Moyes.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden