NRK Meny
Normal

Dårlig start for vertsnasjonen

Tsjekkia scoret mesterskapets første mål mot vertsnasjonen Sveits.

Sebastian Frei blir felt i dagens kamp.

Sebastian Frei ble skadet i dagens kamp.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Resultater fotball-EM 2008

Tsjekkia vant åpningskampen 0-1 mot Sveits, etter scoring av Vaclav Sverkos.

Les også: Portugal i støtet

Vertslandet Sveits overrasket ved å være best i EMs åpningskamp mot Tsjekkia, men kvelden endte med tårer og tap.

Nett-TV: Skuffet stemning i Sveits

Innbytter Vaclav Sverkos ga tsjekkerne 1-0-seier med en iskald avslutning på en kontring i det 71. minutt. Det var så godt som eneste tsjekkiske mulighet i en kamp sveitserne dominerte. Det var likevel ikke det tyngste øyeblikket for hjemmefansen i Basel.

Les også: Arne Scheie vurderer EM-lagene

Frei ut i tårer

Tårene formelig sprutet fra stjernespiss og lagkaptein Alexander Frei da han sekunder før pause ble hjulpet av banen med en båndskade i kneet. Han førte an da sveitserne trykket Tsjekkia tilbake i første omgang, men skadet seg da han ble taklet av Zdenek Grygera.

Nett-TV: EM-finale 1996: Tyskland-Tsjekkia

Frei har 35 mål på 60 landskamper og var hjemmelagets klart giftigste angrepsvåpen. Nå er EM trolig over for hans del.

Smart scoring

Sveits fortsatte å føre kampen i annen omgang, og skapte det som var av målsjanser inntil det sto igjen 20 minutter. Da nikket en tsjekker langt framover mens det sveitsiske laget var på vei ut, og inn bak forsvaret løp Sverkos som ikke var offside. Alene med keeper sendte han et smart utsidespark i mål ved stolpen.

Les om alle lagene i EM

Før kampen snakket alle om kjempen Jan Koller, som har det høyeste scoringssnitt av noen EM-spiller, men han kom knapt til en avslutning før han ble byttet ut med Sverkos tidlig i 2. omgang. Erstatteren hans avgjorde kampen.

Hjelpeløs

Tranquillo Barnetta slo til med et hardt venstrebeinsskudd i returrommet, og Petr Cech fikk så vidt en hånd på ballen og slo den ut. Returen knallet innbytter Johan Vonlanthen i tverrliggeren over en keeper som var hjelpeløs tilskuer.

Tsjekkia skapte ikke noe etter scoringen heller, og måtte stå imot sveitsisk press helt til slutt. Største sjanse til hjemmepoeng kom i det 80. minutt, med en gedigen dobbeltsjanse.

Les også: Disse lagene har vunnet EM

Vonlanthen ble for fire år siden tidenes yngste målscorer i EM-sluttspill. Lørdag pådro han seg gult kort noen sekunder etter at han endret banen, men han var bare noen små centimeter fra å bli sveitsisk helt. I stedet endte det i skuffelse. Og tårene Frei gråt da han ble hjulpet av banen kan fort bli bildet på vertsnasjonens EM.

Alt om fotball-EM 2008

Fotballnyheter