NRK Meny
Normal

Dansken som knuste Norge på egenhånd

Erik Dyreborg (71) var eneste målscorer da Danmark feide Norge av banen med 5-0 på Ullevaal i 1967.

Video I 1967 skrev han dansk fotballhistorie

Se reportasje med den gamle helten.

- Det var fantastisk, forteller Dyreborg da NRK møter ham hjemme i Danmark.

Erik Dyreborg snakker selvsagt om oppgjøret i 1967. Danmark besøkte Norge på Ullevaal, og ga hjemmepublikumet en real kalddusj. De norske herrene ble sendt av banen med fem mål i sekken - alle signert Dyreborg.

Og det er ikke bare hovedpersonen selv som mener femmålsbragden var noe utenom det vanlige. Over TV'en til Dyreborg henger beviset: En sølvtallerken med følgende inngravert:

"Til erindring om landskampen Danmark - Norge 5-0, med hyllest til Erik Dyreborg, som scoret samtlige mål."

Unngikk flyulykke

Dyreborg hadde en kort, men svært målrik landslagskarriere. Han spilte seks kamper for Danmark og rakk å score åtte mål før profflivet satte en effektiv stopper for landslagsspillet.

På den tiden var det nemlig slik at profesjonelle fotballspillere ble utestengt fra det danske landslaget - en regel vi forøvrig også hadde i Norge - og den amerikanske klubben Boston Beacons ble dermed det eneste laget med Dyreborg i startelleveren.

Det var imidlertid på ungdomsnivå at Erik Dyreborg skulle få sin mest dramatiske landslagsopplevelse.

Da Danmarks ungdomslandslag i 1960 skulle fly til Herning for å spille treningskamp mot Danmarks B-lag, styrtet nemlig flyet, og åtte spillere mistet livet.

Dette flyet skulle Dyreborg egentlig vært med i. Men, tilfeldighetene gjorde at han, og et par andre, skulle ta et senere fly på grunn av plassmangel.

Les også:

Optimist før Norge-kampen

I dag er Dyreborg en ivrig supporter av "de danske drenge", og før Norge-kampen har han til og med sjekket tilstanden på det danske treningsfeltet.

- Jeg synes det ser lovende ut. Jeg er imponert over Christian Eriksen, han tror jeg blir vanskelig for Norge, sier han til NRK.

Han er med andre ord optimistisk før storkampen, men tror likevel ikke vi får noen reprise fra hans egen bragd i 1967.

- Den rekorden blir nok aldri slått. Det tror jeg ikke. Om noen skulle vinne 5-0 tror jeg det blir flere målscorere, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.