Normal

– Kun to av hundre dansker vet at Danmark spiller EM-semifinale

Danmark har ikke vunnet én eneste EM-kamp, men gikk videre fra gruppespillet etter loddtrekning. Torsdag spiller de en sensasjonell semifinale mot Norge uten at det danske folk er klar over det.

Danmark

Mange dansker går glipp av jubelscener som dette siden kvinnenes EM ikke vises på dansk tv. Her jubler det danske laget etter kvartfinaleseieren over Frankrike.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / Ap

– Interessen er svært liten, sier Benjamin Munk Lund, nyhetssjef i danske BT Sporten til NRK.no.

Han hadde aldri trodd at danskene skulle nå en semifinale og dekningen fra en av Danmarks største aviser har vært svært beskjeden - helt frem til nå.

Da Danmarks forsvarsspiller Janni Arnth satte inn det avgjørende straffesparket bak Frankrikes keeper mandag kveld gjorde BT som de fleste andre danske sportsredaksjoner - booket flybillett til Sverige.

– Ingen fjellaper

Til torsdag er det semifinale mot Norge i Norrköping. På herresiden et oppgjør som får frem en voldsom patriotisme, en ordkrig mellom «fjellaper» og «rødpølser» som for pressen og publikum er minst like viktig som kampen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stina Lykke Petersen

Danmarks keeper Stina Lykke Petersen storspilte i kvartfinalen. Hun har reddet flere straffer i mesterskapet. – Det er en av hennes styrker, sier nyhetssjef Benjamin Munk Lund i danske BT Sporten til NRK.no.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Vi har ikke skrevet om fjellaper nå, og jeg tror nok heller ikke at vi kommer til å gjøre det. Det er alltid morsomt å møte Norge, men denne gangen bygger vi ikke opp til noen ordkrig. Vi må ha en Morten Olsen og en Egil Olsen på banen for at det skal bli skikkelig hett, sier Munk Lund og legger til:

– Kontrasten er stor. Fotballkvinnene er ikke etablerte i det danske sportsbildet.

Russland slått på loddtrekning

De danske fotballkvinnene har uansett en utrolig historie i årets mesterskap. I gruppespillet vant de ikke én eneste kamp og endte på 3.-plass med to fattige poeng. Like mange - eller få - som Russland i gruppe C.

Da tok Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i bruk de kontroversielle reglene om loddtrekning for å avgjøre hvilket lag som skulle gå videre som nest beste treer. Danmark trakk vinnerloddet.

For de dansker som fikk det med seg, gikk tankene med en gang tilbake til herrenes EM i 1992, også det i Sverige. Da entret danskene mesterskapet i grevens tid på bekostning av Jugoslavia som ble nektet deltakelse på grunn av borgerkrigen. Danmark takket og bukket og vant mesterskapet.

– Solen skinner på oss nå, akkurat som den gang. Det er utrolig å være i en semifinale uten å ha vunnet en eneste kamp. Tenk om de blir europamestere, det ville vært vanvidd, sier nyhetssjefen i BT Sporten.

Heller ikke i kvartfinalen klarte de å vinne etter ordinær tid. Danmarks keeper, med det passende mellomnavnet Lykke, hindret Frankrike i å score mer enn ett mål, tross ti sjanser. Siden danskene scoret på ett av sine to skudd på mål måtte kampen avgjøres på straffer.

Lykke fortsatte å redde og nå er det semifinale uten at så mange dansker er klar over det.

– Hvis jeg går ut på gaten i København og spør hundre personer om de skal se kampen tipper jeg at det ikke er mer enn mellom to og åtte stykker som vet at Danmark spiller, sier Munk Lund.

Ikke på dansk tv

I en artikkel onsdag med tittelen «Får kvinnefotballen et løft nå?» lufter Jyllands-Posten spørsmålet om EM-suksess er det som skal til for at de 80 000 kvinnene som faktisk spiller fotball i Danmark får mer oppmerksomhet.

– EM-suksess vil være et etterlengtet resultat, skriver avisen.

I BTs sportsredaksjon tror de imildertid på norsk seier.

– Nå har dere for en gang skyld mulighet til å slå Danmark i fotball. Jeg tipper 2-1, sier Munk Lund.

Selv om det danske folk skulle få opp øynene for fotballkvinnene det neste døgnet, vil ikke mange få mulighet til å se kampen. Mesterskapet vises nemlig ikke på dansk tv.

Fotballnyheter