Citys overtids-mirakel for 13 år siden

Søndagens ufattelige innspurt i Premier League er ikke første gang Manchester City nærmest har stått opp fra de døde i kampens overtidsminutter.

Paul Dickov

Paul Dickov reddet Manchester City i playoffen mot Gillingham i 1999, det som ble vendepunktet for de blå i Manchester

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS

I 1999 kavet årets ligamester på nivå tre i ligasystemet – et lavmål de hadde nådd med nedrykket året før. De slet i ligaen, men ble nummer tre bak Fulham og Walsall og klarte iallfall å komme til playoff om opprykk til nivå to. Der møtte de Gillingham på Wembley foran nesten 77.000 tilskuere.

På samme måte som i går, gikk utviklingen lenge imot City. De slet mot den lille klubben fra Kent, en klubb som spilte sin første kamp på Wembley noensinne. Det stod 0–0 til det bare var ni minutter igjen på klokka.

To mål på overtid

Da scoret Gillingham – ikke bare ett, men to mål. Manchester Citys opphold nede på nivå tre så ut til å bli forlenget. Flere og flere av supporterne reiste seg og forlot Wembley i de siste minuttene av ordinær tid.

Dommeren bestemte seg for å legge til fem minutter – ikke ulikt det som skulle skje 13 år seinere.

Noen sekunder inn i tilleggstiden satte Kevin Horlock inn reduseringen til 1–2. City hadde fortsatt en sjanse. Og omtrent i det tilleggstiden var ute, klarte Paul Dickov å sette inn utlikningsmålet.

– Noe spesielt med Manchester og tilleggstid

De som var igjen på Wembley, angret ikke. De jublet hemningsløst. Mange av dem som var på vei ut, snudde for å gå inn igjen.

– Det må være noe spesielt med Manchester og tilleggstid, sa BBCs reporter Ian Brown, som rapporterte fra kampen. Han siktet til Uniteds mesterligafinale mot Bayern München fire dager tidligere, da Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjær avgjorde etter at klokka hadde passert 90 minutter.

Han ante ikke hvor rett han skulle få.

Men det gav ikke seier, bare ekstraomganger. De produserte ingen mål, og det hele måtte avgjøres på straffer.

Vendepunktet for City

Da bommet Dickov. Men det gjorde ingenting, ettersom Gillingham bommet på tre av sine straffer. City vant straffesparkkonkurransen 3–1 og rykket opp.

For City-fansen var dette et øyeblikk som de aldri hadde trodd de skulle oppleve maken til. Inntil i går.

Dramaet den maidagen skulle ellers vise seg å bli vendepunktet for Manchester City. Året etter rykket de enda et hakk opp, og selv om de fikk et glipptak og falt ned igjen på nivå to, etablerte de seg i Premier League fra 2002.

Ti år etterpå er de best.

PS: Gillinghams keeper den maidagen i 1999, Vince Bartram, hadde nylig vært forlover i Paul Dickovs bryllup.

Fotballnyheter