NRK Meny
Normal

Dette er det største en fotballspiller kan oppleve i Norge

Tidligere Aalesund-spiller Tor Hogne Aarøy og eks-Brann-helt Bengt Sæternes har blitt cuphelter for hver sin klubb. De er ikke i tvil om at det er noe av det største de har opplevd.

Video Pre Aafk-Brann cupfinalen - IKKE PUBLISER! Ref Anders Rove

VIDEO: Her blir Tor Hogne Aarøy og Bengt Sæternes cuphelter for henholdsvis Aalesund (2009) og Brann (2004). Stort større blir det ikke for en fotballspiller i Norge.

Å score i en cupfinale er stort. Bengt Sæternes gjorde det for Brann i 2004, Tor Hogne Aarøy for Aalesund fem år senere.

Søndag møtes de to lagene i årets cupfinale, men uten Aarøy og Sæternes. Begge to har forlatt klubbene og må nå følge cupfesten på tv. Lengst avstand til det hele får Aarøy som spiller fotball i Japan.

– Det hadde vært en stor opplevelse og tatt turen hjem for å se kampen fra tribunen, men det går dessverre ikke denne gangen, sier Tor Hogne Aarøy til NRK.no på telefon fra Japan.

For to år siden ladet han opp til cupfinale på denne tiden.

Les også: Slik blir cupfinaleværet!

Ekstraomganger

11. november 2009: Fem minutter før slutt i cupfinalens siste ekstraomgang utligner innbytter Tor Hogne Aarøy til 2-2 og sørger for straffesparkonkurranse som AaFK vinner - mot erkerival Molde.

Dét glemmer han aldri. Det var klubbens første NM-gull, på første forsøk.

– Det er absolutt, absolutt, absolutt et høydepunkt i karrieren. Det er en merkedag både i min karriere og i klubbens historie, sier Aarøy.

(Les videre under bildet.)

Tor Hogne Aarøy

Her scorer Tor Hogne Aarøy 2-2-målet i 2009-finalen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove, Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Hat trick

I likhet med Aalesund mangler også Brann cuphelten fra sitt forrige NM-gull: Bengt Sæternes.

7. november 2004: Bengt Sæternes scorer hat trick og Brann vinner 4-1 over Lyn i cupfinalen på Oslo-lagets hjemmebane.

– Folk kommer fortsatt bort til meg og for å snakke om kampen, sier Sæternes til NRK.no sju år etter.

36-åringen har en lang karriere å se tilbake på, med blant annet proffspill i Belgia og ett år i danske Odense, han satt også på Vålerenga-benken da klubben tok cupgull i 2008, men NM-tittelen med Brann er et høydepunkt.

– Akkurat den dagen følte jeg at det var det største jeg hadde opplevd. Jeg husker kampen veldig godt og Brann-fansen glemmer den aldri. Det var starten på en god periode for Brann (vant seriegull i 2007, journ. anm.).

– Spesielt å vinne med Brann

Sæternes sitt tips til Brann-spillerne før cupfinalen er enkel.

– Senk skuldrene og nyt øyeblikket. Det er noe spesielt å vinne cupfinalen med Brann, det har noe med fansens lidenskap å gjøre. Det jeg husker best fra cupfinalen mot Lyn var at Brann-fansen preget Ullevaal, det var rødt over alt.

Selv om Aarøy og Sæternes heier på hvert sitt lag til søndag er de enige om en ting: Cupfinalen er det største man kan vinne som fotballspiller i Norge.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia