NRK Meny
Normal

– Costa Rica 3, Uruguay 1 - tygg på den!

– En gigantisk overraskelse, sier NRKs ekspert Lars Tjærnås om Costa Ricas 3-1-seier over Uruguay.

Se høydepunktene fra kampen mellom Uruguay - Costa Rica.

Se høydepunktene fra Uruguay-Costa Rica.

Laster innhold, vennligst vent..

I knallharde gruppe D har ikke Costa Rica blitt levnet store sjansene i forkant av mesterskapet. Aldri før har tre tidligere verdensmestere blitt plassert i samme gruppe, og Costa Rica så ut til å være i en håpløs posisjon.

– Stakkars Costa Rica, som har fått denne oppgaven, sa NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith før kampen.

Men fotballen er som kjent rund, og Costa Rica detonerte nok en VM-bombe da de slo Uruguay 3-1 i åpningskampen i gruppe D.

Dette var en historisk suksess for oss. Vi mistet ikke hodet da vi kom under, og vi har slått et stort lag. Jeg er svært lykkelig, sa landslagssjef Jorge Pinto i et TV-intervju rett etter kampen.

– Dette var et tøft tap. Alt er vanskeligere nå, men vi må forsvare prestisjen vi har vunnet de siste årene, sa Uruguays landslagssjef Óscar Tabárez.

Kampen startet nærmest oppskriftsmessig for Uruguay. Etter 24 minutter lå ballen i nettet, og Edinson Cavani kunne juble for sitt første mål i VM. Men fem katastrofale minutter i begynnelsen av andre omgang snudde alt. Joel Campbell, kampens store spiller, fikset 1-1. Og rett etterpå var Óscar Duarte framme og sendte Costa Rica i ledelsen. Marcos Ureña gjorde 3-1 rett før slutt, og ydmykelsen var et faktum for Uruguay.

– Costa Rica 3, Uruguay 1 - tygg på den! utbrøt NRKs kommentator Lars Tjærnås da Ureña satte inn 3-1.

Joel Campbell

Joel Campbell ble kampens store spiller og scoret Costa Ricas første mål da de slo Uruguay.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Korrekt annulering og kjempesjanse

De første ti minuttene hadde Uruguay ballen mest, men skapte svært lite. Costa Rica jobbet knallhardt og ga ikke Uruguay muligheten til å spille spillet de ønsket. Costa Rica var nærmere å skape muligheter, med flere gode løp inn fra vingene.

Det var likevel Uruguay som skapte kampens første store sjanser. Etter et kvarters spill fikk de frispark midt på Costa Ricas banehalvdel. Ballen ble lempet inn og stusset videre, og Atletico Madris Diego Godin satte ballen i mål. Men linjedommeren hadde flagget oppe for offside, og reprisen viste at det var en helt korrekt avgjørelse.

Like etter skapte Uruguya en ny kjempesjanse, igjen på frispark fra lignede hold. Costa Rica klarte ikke å klarere skikkelig, og plutselig hadde Cavani ballen i beina innenfor 16-meteren. PSG-stjernen klarte imidlertid ikke å holde hodet kaldt, og avslutningen gikk til side for mål.

Iskald Cavani

Cavani fikk likevel målet han ønsket så sterkt kort tid etterpå. I det 22. minutt var Junior Dias var altfor tøff mot Diego Lugano inne i straffefeltet, og Lugano gikk i bakken. Dommer Felix Brych pekte på straffemerket, til store protester fra Costa Rica-spillerne. Lars Tjærnås i kommentatorbua var enig med Brych’ avgjørelse.

– Jeg synes vi skal rose Brych for at han slår ned på holding i feltet, sa Tjærnås.

Edinson Cavani ekspederte straffen knallhardt i mål til venstre for keeper Keylor Navas. Levante-keeperen gikk riktig vei, men straffen var for hard til å gjøre noe med.

Cavani

Edinson Cavani scoret kampens første mål, men det holdt ikke for Uruguay.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Etter målet fulgte en god periode for Costa Rica. Både Joel Campbell og tidligere Vålerenga-spiller Geancarlo Gonzales hadde gode forsøk, men klarte ikke å teste Fernando Muslera i Uruguay-målet. Resten av omgangen bar preg av mange stopp i spillet, med noen få sjanser for begge lag.

Snudde kampen på fem minutter

Costa Rica startet friskt i andre omgang. Etter fem minutter kom Óscar Duarte til en kjempemulighet. Forsvarsspilleren fikk stå helt umarkert på bakerste stolpe, men headingen gikk rett på keeper. Duarte fikk en ny mulighet på returen, men traff ikke ballen skikkelig.

Men like etter satt utligningen for Costa Rica. En nydelig opprulling langs høyrekanten endte med et innlegg fra Cristian Gamboa. Joel Campbell fikk stå helt alene i feltet, tok ballen ned og banket den ned i hjørnet til venstre for keeper.

Etter kampen fikk Campbell skryt av trener Jorge Pinto.

– Han gjør overraskende ting og skaper uro med sine tempovekslinger. Uruguays forsvar greide ikke å håndtere ham, sa Pinto.

Og fem minutter etter Campbells scoring var kampen snudd. I det som så ut som en reprise fra tidligere i omgangen, fikk Duarte stå helt alene på bakre stolpe. Denne gangen gjorde han imidlertid ingen feil, og stupte inn 2-1. Reprisene viste at Duarte var noen centimeter i offside, uten at det la en demper på feringen.

Ingen Suarez

Uruguay så ut til å savne stjernespissen Lius Suarez, og TV-bildene viste Liverpool-spilleren i oppvarming. Han ble likevel ikke brukt.

Suárez er ikke skadd lenger, ellers ville han ikke sittet på benken i dag. Vi må se når vi kan bruke ham. Han er en fundamentalt viktig spiller for oss. Han har evnen til å gi mye til lagene han spiller for, sa Uruguay-trener Tabárez etter kampen.

Uruguay forsøkte å legge press på Costa Rica etter å ha havnet under, men Costa Rica var vel så farlige på sine visitter på Uruguays banehalvdel.

Ureña punkterte

Og i det 84. minutt var det enden på visa for Uruguay. Marcos Ureña ble spilt gjennom av Joel Campbell, og satte ballen kaldt i mål, etter å ha vært på banen i kun 90 sekunder.

Costa Rica jublet hemningsløst, mens Uruguay-spillerne gikk slukøret mot midtbanen for å ta avspark.

Uruguay gjorde nærmest ingen forsøk på å ta igjen det tapte, og sensasjonen var et faktum. Helt på slutten kokte det over for Maximiliano Pereira. Forsvarsklippen sparket ned Joel Campbell, og ble fullt fortjent belønnet med VMs første røde kort.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.