NRK Meny
Normal

For åttende gang

Den drukner mellom EM og VM, men den har vært der siden tidlig på 90-tallet. I år spilles Confederation Cup for åttende gang.

Brasil - Australia 1997
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Det begynte pent og pyntelig i Saudi-Arabia i 1992. Den arabiske nasjonen inviterte noen av verdens beste nasjoner til King Fahds Cup.

King Fahds Cup

Denne turneringen ble holdt to ganger, i 1992 og 1995. FIFA fant ideen interessant, og "overtok" turneringen i 1997. Siden har den blitt arrangert annethvert år under navnet Confederation Cup, fram til 2005.

Men så ble det bestemt at turneringen skal avvikles bare hvert fjerde år - året før VM. Og den skal holdes i samme land som VM påfølgende år. Årets Confederation Cup går dermed i Sør-Afrika, fra 14. til 28. juni.

Prøve-VM

Dermed blir cupen et slags offisielt prøve-VM.Vinnerne fra de seks verdensdelene (confederations) deltar sammen med arrangørlandet og regjerende verdensmester.

I de tilfellene der regjerende verdensmester også deltar som mester fra sin egen verdensdel, kommer tapende finalist fra forrige VM inn, slik at det blir åtte lag.

Brasil er regjerende mester. De slo Argentina med 4-1 i finalen i Tyskland i 2005. De vant også i 1997, og er sammen med Frankrike eneste land med to seirer. Frankrike vant i 2001 og 2003.

Argentina (1992), Danmark (1995) og Mexico (1999) har hver sin seier.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.