Fra King Fahds Cup til Prøve-VM

Årets Confederations Cup – eller Prøve-VM – er den niende i historien. Slik har det gått i de åtte første:

Brasil vant Confederations Cup i 2005

Brasil vant turneringene i 2005 og 2009 og er tittelforsvarer

Foto: ANTONIO SCORZA / AFP

Saudi-Arabia 1992

Den saudiarabiske turneringen King Fahds Cup ble arrangert i Riyadh. Verken Saudi-Arabia eller noen andre visste da at den skulle danne grunnlaget for et "mini-VM" i fotball.

Saudi-Arabia ønsket internasjonal motstand, og inviterte de beste lagene fra tre andre føderasjoner - Argentina, Elfenbeinskysten og USA.

Argentina var storfavoritter. De var i ferd med å bygge et lag til Copa America året etter og til VM i USA i 1994.

De knuste Elfenbeinskysten 4-0 i semifinalen, og møtte hjemmelaget i finalen. Saudi-Arabia hadde slått USA 3-0, men var sjanseløse mot Argentina. Rodriguez, Simeone og Caniggia scoret og gav Argentina 3-1 i finalen.

USA tok tredjeplassen med 5-2 over Elfenbeinskysten.

Saudi-Arabia 1995

Scenen var den samme, men antallet lag var øket fra 4 til 6. De danske europamestrene fra 1992 var favoritter, og de innfridde i den steikende heten i Riyadh.

Lagene var delte inn i tre trelagsgrupper, der vinnerne gikk til finalen. Og i gruppe A opplevde man det meget spesielle at det måtte straffer til for å avgjøre en gruppeseier.

Både Danmark og Mexico hadde nemlig slått Saudi-Arabia 2-0, og i den siste kampen spillte de 1-1 innbyrdes. Da stod de likt, og ekstraomgangene gav ingen mål. Danskene vant straffekonkurransen.

I finalen møtte de tittelforsvarer Argentina, som hadde slått Japan 5-1 og spilt 0-0 mot Nigeria.

Men Argentina var ikke av samme styrke som i 1992. Danskene, med brødrene Laudrup i spissen, var klart best og vant 2-0 i finalen. Michael Laudrup (straffe) og Peter Rasmussen scoret.

Mexico tok tredjeplassen etter straffe-seier over Nigeria.

Saudi-Arabia 1997

For tredje gang ble hele turneringen spilt i Saudi-Arabias hovedstad, men nå under FIFA-ledelse og navnet Confederations Cup. Og antallet land var kommet opp i åtte.

Ett av dem var Brasil. Og hva kunne de andre gjøre mot et lag som inneholdt Dida, Cafu, Roberto Carlos, Dunga, Denilson, Ronaldo og Romario? Absolutt ingenting, viste det seg.

Brasil snublet nesten mot Australia i gruppespillet med bare 0-0, men Saudi-Arabia ble blåst av banen med 3-0 og Mexico slått 3-2. I semifinalen ble det 2-0 over Tsjekkia.

Den andre gruppa ble noe overraskende vunnet av Uruguay, som scoret åtte mål og vant ale tre kampene mot De forente arabiske emirater, Tsjekkia og Sør-Afrika. Men i semifinalen ble det stopp, da tapte de 0-1 for Australia etter ekstraomganger.

Finalen ble lekestue for Brasil, som tok igjen så det holdt etter nesten-ulykken mot Australia i gruppespillet. 6-0 stoppet det på, etter tre mål hver av Ronaldo og Romario.

Tsjekkia tok tredjeplassen med 1-0 over Uruguay.

Mexico 1999

Så flyttet Confederations Cup på seg. Hjemmelaget Mexico gikk også helt til topps, og det med 13 mål på sine fem kamper.

De åpnet med 5-1 over Saudi-Arabia, fulgte opp med 2-2 mot Egypt, og avsluttet gruppespillet med 1-0 over Bolivia. I semifinalen måtte de ha ekstraomganger mot USA, men vant til slutt 1-0 på en sein "golden goal". Da gjenstod finalen mot Brasil.

Brasil hadde imponert nesten like mye som to år tidligere. I gruppespillet begynte de med imponerende 4-0 over Tyskland, slet mer mot USA, men vant 1-0, og cruiset til 2-0 over New Zealand. I semifinalen knuste de Saudi-Arabia 8-2, der Ronaldinho scoret tre ganger.

Finalen ble et fyrverkeri med sju mål i kampens første drøye time. Mexico ledet 2-0, men to Brasil-mål rett før og rett etter pause gav 2-2. Mexico svarte med to nye - 4-2. Så reduserte Brasil til 4-3, men kom aldri nærmere.

Tredjeplassen gikk til USA, som slo Saudi-Arabia 2-0.

Sør-Korea og Japan 2001

De to landene prøvekjørte arrangements-apparatet foran VM året etter. Regjerende VM- og EM-vinner Frankrike var favoritt, og innfridde.

Franskmennene åpnet solid med 5-0 over Sør-Korea, men gikk på en stygg smell med 0-1 mot Australia. Gruppeseieren ble likevel sikret på målforskjell med 4-0 over Mexico.

I semifinale ble det 2-1 over et Brasil-lag som slet stygt med å score i denne turneringen.

Finalemotstander skulle bli Japan, som var i ferd med å bygge sitt lag til VM på hjemmebane. De slo Canada 3-0 og Kamerun 2-0, før de avsluttet med en målløs kamp mot Brasil. Semifinalen gav 1-0 over Australia.

I finalen ble de for lette mot gode Frankrike, men Japan gav verdensmesteren god motstand, og tapte bare 0-1. Patrick Vieira scoret finalens eneste mål.

Brasils måltørke fortsatte helt til det siste, da de tapte 0-1 for Australia i kampen om tredjeplassen.

Frankrike 2003

For første gang spiltes Confederations Cup på europeisk jord, og på hjemmebane forsvarte Frankrike sin tittel, denne gangen mer suverent enn sist. De scoret 12 mål på fem kamper og vant dem alle - fire av dem i ordinær tid - noe som fikk hjemmepublikummet til å mimre om de gyldne øyeblikkene fra VM fem år tidligere.

De begynte med noe beskjedne 1-0 mot Colombia, fulgte opp med 2-1 over Japan, og knuste lettvekterne New Zealand 5-0. I semifinalen fikk de tøff motstand av VMs bronnsevinner Tyrkia, men vant den innholdsrike kampen 3-2.

Finalemotstander Kamerun åpnet med 1-0 over selveste Brasil, fortsatte med samme sifre over Tyrkia og med en målløs affære mot USA. I semifinalen mot Colombia kom en ny seier med sifrene 1-0. 3-0 på fire kamper var nok til finaleplass.

Og et annet poeng: Brasil ble for aller første gang i cupens historie slått ut før semifinalen.

Finalen ble et antiklimaks, iallfall for dem som liker offensiv og sjanseskapende fotball. Først åtte minutter ut i ekstraomgangene ble det mål - Thierry Henry satte inn Frankrikes "golden goal".

Tyrkia sikret tredjeplassen med 2-1 over Colombia.

Confederations Cup dette året ble imidlertid preget av det dramatiske dødsfallet til Kamerun-spilleren Marc-Vivien Foé . Under semifinalen mot Colombia kollapset han, og døde noen minutter seinere.

Dette preget begge lagene i finalen tre dager etter, og alle Kameruns spillere stilte i Foés trøye nummer 17 da de mottok sølvmedaljene etter finalekampen.

Tyskland 2005

Brasil kom sterkt tilbake etter fiaskoen to år før, og knuste lokalrival Argentina 4-1 i finalen.

De begynte med 3-0 over europamester Hellas, ble overraskendes slått 1-0 av Mexico, og spilte 2-2 mot Japan. Så viste de tenner med 3-2 over hjemmelaget Tyskland i semifinalen.

Finalemotstander Argentina åpnet med 2-1 over Tunisia, slo Australia 4-2, og spilte 2-2 mot Tyskland. De trengte straffesparkkonkurranse for å slå Mexico i semifinalen.

I finalen var det klasseforskjell. Adriano og Kaka scoret før pause, Ronaldinho og Adriano igjen sørget for 4-0 før Pablo Aimar satte inn Argentinas trøstemål. Hvilken revansje for Brasil, som hadde tapt for Argentina i en VM-kvalifiseringskamp bare tre uker tidligere.

Tyskland sikret bronsen med 4-3 over Mexico etter ekstraomganger.

Sør-Afrika 2009

Brasil forsvarte tittelen, men på en langt mindre overbevisende måte enn da de vant fire år tidligere. Og sensasjonen holdt på å bli total.

For mot sensasjonslaget USA i finalen lå de under 2-0 allerede før halvtimen var spilt. Men Luis Fabiano utliknet med sine to mål i andre omgang, før Lucio avgjorde noen minutter før full tid.

Men i gruppespillet hadde de imponert med tre strake seirer over Egypt, USA (3-0 i den kampen) og Italia. I semifinalen ble det bare 1-0 over Sør Afrika.

USA gikk bare så vidt videre fra gruppa på ett mål mer scoret enn Italia, som de tapte 3-1 mot. De reddet seg med 3-0 over Egypt i siste kamp.

Men i semifinalen imponerte amerikanerne med 2-0 over selveste Spania - som dermed tapte sin første kamp på tre år. Spania tok imidlertid bronsen med 3-2 over Sør-Afrika.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Brøndby-fansen krev boikott

  Fansen til den danske fotballklubben Brøndby krev boikott av VM-sluttspelet i Qatar, det skriv klubben på sine heimesider. Klubben oppfordrar det danske fotballforbundet (DBU) til å samle fleire nasjonale forbund for å boikotte meisterskapet til neste år.

  Brøndby-fans
  Foto: Thibault Savary / AFP
 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP