Mancinis siste sjanse til å blidgjøre sjeikene?

Manchester City har brukt penger som fulle sjømenn i tre år. Sjeikene som eier klubben forventer nok snart valuta for de elleville summene de har brukt på nye spillere.

Roberto Mancini med sjeik

Roberto Mancini har en stri jobb foran seg med å gjøre Manchester City et topplag.

Foto: AFP/AP

1. september 2008 ble Manchester City kjøpt opp og overtatt av Abu Dhabi United Group fra De Forente Arabiske Emirater, med sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan i spissen.

Det gjorde de lyseblå raskt til verdens rikeste fotballklubb. Sjeik Mansour var i 2009 god for ikke mindre enn 4,9 milliarder dollar – altså med litt penger til overs.

Kjøpefest uten sidestykke

Siden høsten 2008 har Manchester City brukt rundt 3,5 milliarder (!) norske kroner på nye spillere, ifølge transferleague.co.uk . Det er i særklasse mest av alle klubber i England.

De to siste sesongene har City kjøpt spillere for godt over én milliard kroner per sesong. I år kan Sjeik Mansour se ut til å toppe den rekorden.

– Selvsagt har vi brukt mye penger i sommer. Det er vanskelig å vinne trofeer hvis du ikke investerer i de områdene som trenger forsterkning, sier den italienske treneren Roberto Mancini til Citys hjemmeside.

Før årets sesong har klubben så langt brukt nærmere 800 millioner kroner på spillerkjøp, på blant andre Jerome Boateng, Yaya Toure og David Silva. I tillegg fant Sjeik Mansour litt veksel i sofaen og kjøpte Aleksandar Kolarov i helgen for 17 millioner pund - like under 170 millioner kroner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Boateng, Silva, Toure og Kolarov

Jerome Boateng, David Silva, Yaya Toure og Aleksandar Kolarov er årets første kjøp for City. Hvem følger etter?

Foto: AFP

Det siste ryktet hevder at også Inter-spiss Mario Balotelli skal være på vei til Manchester-klubben for den nette sum av 235 millioner kroner. LA Galaxys Landon Donovan ryktes også å være på vei inn portene på City of Manchester Stadium, i tillegg til Aston Villas James Milner.

Dersom de tre sistnevnte også blir hentet, vil årets totale innkjøp havne godt over milliarden.

Men suksessen har likevel latt vente på seg.

Må ha suksess

Mark Hughes ledet klubben til 10. plass i sjeikenes første år i klubben. Det var langt i fra godt nok. Den tidligere Blackburn-manageren fikk sparken.

Roberto Mancini overtok og City ble i fjor nummer fem – én plass unna mesterliga-spill.

Det var så vidt godkjent for italieneren som fikk fortsette i jobben, men det spørs hvor mange femteplasser sjeikene godkjenner.

Svak oppkjøring

Emmanuel Adebayor

Emmanuel Adebayor spilte da City tapte for New York Red Bulls søndag.

Foto: Mike Stobe / Afp

I oppkjøringen til årets sesong har laget heller ikke prestert opp mot forventet. City endte på sisteplass i New York Challenge Tournament denne helgen, etter å tapt 2-0 mot Benfica på lørdag og 2-1 for Erik Solérs New York Red Bulls søndag.

– Jeg var overhodet ikke skuffet. Det viktigste for meg var å komme ut av turneringen uten skader. Vi har jobbet hardt i over to uker og det er normalt at vi ikke er på topp i denne turneringen, sa Mancini til klubbens egen hjemmeside etter å ha røket ut av turneringen.

Må kvitte seg med spillere

Samtidig som City kjøper stjernespiller etter stjernespiller dukker det opp luksusproblemer.

Nye regler i Premier League sier at et lag bare har lov til å ha 25 førstelagsspillere i troppen. Manchester City har på nåværende tidspunkt 37.

Dermed blir Mancini nødt til å kvitte seg minst tolv spillere, og stjerner som Craig Bellamy, Nigel de Jong og Stephen Ireland kan være del i et vanvittig hastesalg for å få troppen ned til godkjent størrelse før fristen 1. september.

- Jeg vet at vi må selge spillere, for innen 20 dager må vi ha en liste med 25 spillere. Det er trist, ettersom flere spillere blir nødt til å bytte klubb. De kommer ikke til å få spille for oss, sier Mancini til News of the World.

Manchester-klubben er ventet å tape enorme summer på hastesalget, som er beregnet til å bli på nærmere 1,3 milliarder kroner.

Tar Manchester City medalje i årets Premier League? Si din mening!

Fotballnyheter