NRK Meny
Normal

City hedrer de omkomne etter United-tragedien

Manchester Uniteds erkerival Manchester City hedrer de omkomne United-spillerne fra flyulykken i 1958 før møtet mot Bayern München i dag. Ferguson hyller markeringen.

Flyulykken "Busby Babes"

Restene av flyet der de åtte Manchester United-spillerne var passasjerer.

Foto: AP

Alex Ferguson

- Vi setter pris på det City gjør, sier Ferguson.

Foto: JON SUPER / Ap

– Vi setter pris på gesten fra Manchester City, sier United-manager Alex Ferguson, ifølge avisen Manchester Evening News.

I år det 53 år siden den tragiske flyulykken i München tok livet av åtte av Manchester Uniteds spillere.

Manchester United var på vei hjem fra kamp mot Røde Stjerne i Beograd og klar for semifinale i europacupen da ulykken inntraff en vinterdag 6. februar 1958.

Møter Bayern München

De såkalte "Busby Babes", oppkalt etter manager Matt Busby, ble regnet som det mest spennende laget i England noen gang, og i forbindelse med flyulykken planlegger Uniteds erkerival, Manchester City, en markering for å minnes de døde United-spillerne.

Mesterligadebutant Manchester City er nemlig i München i dag, der de skal møte Bayern München i sitt første borteoppgjør i europacupen.

Markering på ulykkesstedet

Markeringen vil finne sted på Manchester Platz-minnesmerket på den nedlagte Riem flyplass utenfor München, flyplassen der ulykken skjedde.

Dette skjer kun noen få uker før de bitre Premier League-rivalene møtes på Old Trafford, og kommer etter at City-tilhengere omtalte United som "münichs" i en fotballsang.

Nyheten om at Manchester City vil hedre de omkomne United-spillerne og også bedre tonen mellom byrivalene, faller i god jord hos manager Alex Ferguson.

– Noen supportere har bidratt på en annen måte, og det er ikke hyggelig. Men vi setter pris på det City gjør, sier Ferguson, som i kveld leder United mot Basel i mesterliagens 2. runde.

– En god tanke

Matt Busby

Legendariske Matt Busby sammen med Pat Crerand (tv) og George Best (th) i 1968.

Foto: VICTOR BOYTON / Ap

Legendariske Matt Busby ble hardt skadd i flyulykken i 1958, og var nær ved å dø to ganger. Han ble etter hvert frisk og gjenoppbygde laget.

I 1968 ble United den første engelske klubben til å vinne europacupen for serievinnere.

Sønn av Busby, Sandy Busby, er nå i likhet med Ferguson glad for at Manchester City ønsker å hedre spillerne.

– Det er en god tanke og flott gest. Den som bestemte dette, fortjener vår hyllest og takk.

– I tiden før München-ulykken, var spillerne på begge lag gode venner. Det var en tid da fansen gikk for å se City en uke og United den neste, forteller han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.