Chile-seier etter tvilsom scoring

Chile tok et stort steg mot finalespillet i VM etter scoring som skulle vært avblåst for offside. Sveits fikk en spiller utvist, men klarte i det minste å slå «gjerrig-rekorden».

CHILE-SVEITS: 1-0: Både Sveits og Chile vant sine første kamper, og vinneren av denne kampen ville ta et stort steg mot finalespillet.

Og det var søramerikanerne som trakk det lengste strået i en kamp som ble tydelig preget av at Sveits fikk en spiller utvist i første omgang.

NRKsport.no fulgte kampen: Slik var Chile-Sveits

West Ham United-spilleren Valon Behrami fikk se det røde kortet etter 31 minutter etter at dommer Khalil Al Ghamdi mente han hadde vært for aktiv med armen.

I to påfølgende dueller var Behrami med armen oppe i ansiktet på to ulike motspillere. Ingen av forseelsene var spesielt stygge, men den saudiarabiske dommeren mente Behrami ikke hadde noe mer å gjøre ute på banen.

I tillegg ble det delt ut hele ni gule kort, uten at kampen på noen som helst måte var preget av stygt spill. Tre kort ble delt ut i forbindelse med en duell med påfølgende knuffing etter 60 minutters spill.

Nydelig scoring

Etter utvisningen ble kampen kjørt fullstendig av Chile, som fikk den ene store sjansen etter den andre. Sveits, som sjokkerte de fleste med sin 1-0-seier over Spania i forrige runde, fikk lite til.

Men det var først med et kvarter igjen av ordinær spilletid at CSKA Moskva-proffen Mark Gonzalez scoret for Chile.

Målet kom på en nydelig måte etter at Paredes ble spilt fri, og rundet den sveitsiske keeperen. Men chileren kom for nært dødlinjen til å klare å score sjøl. Dermed la han et perfekt overlegg til innbytter Gonzalez, som headet ballen i bakken og i mål like oppunder tverrliggeren.

Reprisen viste imidlertid at Paredes var hårfint i offside da han ble frispilt.

Også tidligere i andre omgang fikk Chile ballen i mål, men scoringen ble da korrekt annullert etter at Sanchez' skudd var innom en Gary Medel i offside.

- Vanskelig kamp

- Vi har drømt om dette øyeblikket, og nå som vi er oppe i seks poeng kan vi drømme om å gå videre i mesterskapet, sier målscorer Gonzalez.

Han sier det var en veldig vanskelig kamp mot et Sveits som lenge lyktes med forsvarsspillet sitt.

- Vi hadde flere målsjanser enn dem, og det krevde tålmodighet å sikre seieren. Men det var det listigste laget som vant.

Ny VM-rekord

I det minste klarte Sveits før dette å sette ny rekord i VM-sammenheng med å ikke slippe inn mål. Den nye rekorden i antall spilte minutter uten å slippe inn mål er nå på 559 minutter - ni minutter mer enn den gamle rekorden til Italia fra VM 1990.

Sveits spilte fire kamper under VM i 2006 uten å slippe inn mål - i tillegg til at de holdt nullen i dette VMs første kamp mot Spania.

Stor sjanse til utligning

Etter 54 minutter hadde Sanchez en kanonsjanse til å sende Chile foran. Udinese-spilleren ble spilt alene med Sveits-keeper Benaglio, som reddet mesterlig.

Fra det 80. minutt og utover hadde Chile en rekke store sjanser til å punktere kampen. Men Sveits' Derdiyok kunne ha sikret utligning i det 89. minutt da han upresset fikk skyte på mål fra 10 meter - men ballen gikk utenfor.

Dermed har Chile seks poeng og har et godt tak på en plass i finalespillet. Men også de andre lagene i gruppe H (Spania, Sveits og Honduras) har mulighet til å gå videre. Chile kan bli klar allerede i kveld dersom Spania og Honduras spiller uavgjort. De siste kampene i pulja spilles fredag.

Følg oppgjøret Spania-Honduras fra klokka 20.30

Sveits-trener Ottmar Hitzfeld var rasende over det røde kortet, og mente chilenske Vidal overspilte da han rullet rundt på gresset og holdt seg til ansiktet.

- Spillerne er skuffet. De kjempet hardt, nærmest over sine egne grenser, uten å få betalt for det. Men vi må se framover, og vi har fortsatt en veldig god sjanse til å nå åttendedelsfinalen. Dersom vi slår Honduras, er jeg sikre på at vi går videre.

Se tabell for alle VM-puljene

Hvor langt tror du Chile kan nå i VM?

Fotballnyheter