Chelsea vant Champions League etter straffedrama

Kampen som hadde alt måtte avgjøres på straffespark. Og tro det eller ei: Der var engelskmennene bedre enn tyskerne.

Didier Drogba

Da det så som mørkest ut for Chelsea i det 88. minutt, scoret Didier Drogba.

– Det er den innstillingen vi har hatt i årevis. Man gir aldri opp som Chelsea-spiller, sier en ekstatisk Didier Drogba i et intervju vist på Viasat.

Han ble den store helten for Chelsea. Først da han utlignet i det 88. minutt, og så da han satte den gjørende straffen i straffesparkkonkurransen.

Ivorianeren løp rundt og rundt på banen i glede etter kampen mens tårevåte Bayern-spillere lå strødd rundt på Allianz Arena.

– Det er Didier Drogba som vinner Champions League-finalen. Han er kampens gigant. Han gjør absolutt alt, og i tillegg klarerer han et titalls cornere i egen felt, sier NRKs fotballekspert Hallvar Thoresen.

Endelig seier for milliardæren

Et av kveldens bredeste glis tilhørte Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Han lyktes endelig med sitt store mål for klubben i Chelseas kamp nummer 100. i Champions Leauge siden den russiske oljemilliardæren tok over klubben i 2003.

– Eieren var på gråten oppe på tribunen, sier Chelseas John Terry ifølge sportsjournalist Rob Harris i AP.

Drogba og Abramovitsj

Didier Drogba overrekker troféet til Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

Dramatiske sluttminutter

Det var lenge en helt ordinær finalekamp i München. Så startet fyrverkeriet.

Thomas Müller

Thomas Müller gir Bayern ledelsen under ti minutter før slutt. Men Chelsea skulle komme tilbake.

• 83. minutt: Thomas Müller kommer først på et innlegg bakerst i feltet og nikket ballen hardt i bakken og opp igjen over Petr Cech. 1-0 til Bayern med bare minutter igjen.
  • 88. minutt: Chelsea utligner! London-laget får sin første corner i kampen (mot Bayerns 16), og hvem andre enn Didier Drogba stiger til værs og klinker ballen i mål via keeper.
  • 93. minutt: Målscorer Drogba feller Ribery på klumsete vis inne i 16-meteren. Straffe til Chelsea.
  • 95. minutt: Arjen Robben bommer på straffe. Cech gjetter riktig og redder det lave skuddet.

Chelsea-spillerne hadde flere anledninger til å gi opp håpet, men nektet å gi seg.

– Vi så på klokka og visste at vi hadde tid igjen. Vi hadde alltid troa, jublet Ashley Cole i sekundene etter full tid.

Schweinsteiger og Olic bommet

Etter en heseblesende halvtime roet kampen seg litt ned, og lagene måtte ut i straffesparkkonkurranse.

Der bommet Chelsea først, og mange engelskmenn fryktet nok et straffetap mot tyske motstandere. Men så bommet både Schweinsteiger og Olic for Bayern, og Drogba kunne avgjøre for Roberto Di Matteos menn.

Petr Cech

Petr Cech gjorde en avgjørende strafferedning i første ekstraomgang.

– Jeg kan ikke beskrive følelsen engang, det var 20 sekunder der hvor jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg er så stolt av alle sammen. Jeg gjettet riktig på alle seks straffene og reddet tre av dem, så jeg har vel gjort hjemmeleksa mi, sier Chelsea-keeper Petr Cech i et intervju vist på Viasat.

Utenom Schweinsteiger, Olic og resten av Bayern-spillerne er det kanskje Tottenham som er kveldens store taper. Harry Redknapps menn mister sin plass i neste års Champions League fordi Chelsea sniker seg inn som regjerende mester.

Bayern best før pause

Bayern var klart best i første omgang. De hadde ballen 60 prosent av tiden, ledet 8-0 i cornere og skapte flere gode muligheter.

Den kanskje største fikk Arjen Robben da han lurte seg inn i straffefeltet fra venstresiden. Den nederlandske lynvingen skjøt hardt og lavt i nærmeste hjørne, men Petr Cech fikk strukket ut en fot i siste liten og sparket ballen til side for mål.

Også målkongen Mario Gomez fikk en stor sjanse i første omgang. Tyskeren vendte opp midt i 16-meteren og skjøt fra god posisjon, men ballen gikk høyt over Chelseas mål.

Chelsea inn i kampen i andre omgang

Franck Ribery

Franck Ribery triller ballen i mål, men blir avblåst for offside.

Tyskerne fortsatte presset etter pause. Etter 53 minutter gikk ballen i mål etter nok en kanonade fra Bayern, men scoringen fra Franck Ribery ble annulert for offside. Avgjørelsen fra assistentdommeren så riktig ut.

Bayern spilte på hjemmebane fordi det allerede før sesongen var bestemt at finalen skulle spilles i München, og tyskerne spilte med selvtilliten de så ofte har på Allianz Arena.

Likevel så Chelsea farlige ut de gangene de kom framover, og utover i andre omgang spilte de seg sakte, men sikkert inn i kampen. Begge lag hadde flere halvsjanser i midten av andre omgang, men de store sjansene uteble.

Helt til kampen tok fyr de siste ti minuttene. Og Drogba-magi sendte troféet til London.

Fotball

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.