Carews råd til Ødegaard: – Ha det gøy

Fotballstjerneskuddet Martin Ødegaard (15) leverte nok en god kamp foran 35 interesserte klubber torsdag. John Carew mener det ikke haster for unggutten å reise til utlandet.

John Carew og Martin Ødegaard (innfelt)

John Carew møtte NRK på golfbanen på Bogstad. Han kjenner seg igjen i situasjonen til talentet Martin Ødegaard og har gode råd.

Carew i Valencia

John Carew var også et ettertraktet talent før han dro til Valencia i Spania.

Foto: TONY GENTILE / REUTERS

– Absolutt ikke. Han har god tid.

Det slår tidligere stjernespiss John Carew fast på spørsmål om Martin Ødegaard bør komme seg fort til utlandet.

Martin Ødegaard er av mange stemplet som en av de aller mest lovende spillere norsk fotball har hatt. Mange har en mening om hva han bør gjøre og ikke gjøre.

Da U21-lagene til Norge og Portugal møttes torsdag var det ifølge Ødegaards far, Hans Erik Ødegaard, 35 klubber til stede på tribunen.

John Carew har selv vært et i lignende situasjon der han var et ettertraktet talent da han spilte for Rosenborg etter overgangen fra Vålerenga sommeren 1999. Han havnet i Valencia og angrer ikke på det.

– Det var en morsom periode i fotball-livet mitt. Det var masse som skjedde da jeg slo igjennom. Det er veldig mange gode minner, men samtidig er det først da du begynner å tenke litt konsekvenser og du føler du har litt ansvar på dine skuldre, sier John Carew til NRK.

– Ikke tenk konsekvenser

John Carew var en spiller som lyktes ved å dra ut i relativt ung alder. Ikke alle som drar ut har samme suksess.

– Grunnen til at jeg lykkes var at jeg var veldig fokusert og jeg hadde folk rundt meg som var flinke og hjalp meg til å holde fokus og bygde meg opp da ting var vanskelig. Først og fremst skal du i den alderen der gå utpå der å gjøre det du alltid har gjort. Kose deg, ha det gøy og ikke tenke konsekvenser, sier Carew og legger til en advarsel:

– Folk rundt, ikke bare journalister, men også publikum og de som følger fotballen må bare sørge for at Ødegaard ikke føler for mye press og for mye ansvar, men at han skal bare gå utpå der og kose seg, forteller Carew.

Se intervjuet med Carew nederst i saken!

– Spill fotball og ha det gøy

Martin Ødegaard mot Emiratene

Martin Ødegaard debuterte på det norske landslaget mot Emiratene. Nå er han ettertraktet i hele Europa.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Carew er helt enig i all skrytet den lekne midtbanespilleren får, og ser frem til å se det ferdige produktet Martin Ødegaard.

– Han er fantastisk talentfull og han har et veldig klokt fotballhode til å være så ung, så det lover bra. Så hvis folk gjør ting riktig og han gjør ting riktig så har vi en fantastisk norsk fotballspiller som har en stor, stor fremtid foran seg, sier Carew.

– Du har vært i lignende situasjon selv. Hvis du skulle gitt ham et råd, hva ville det vært?

– Mitt råd er å bare fokusere på det han skal gjøre, som er å spille fotball, kose seg, ha det gøy, la det som skjer rundt skje, la skriverier være skriverier, forklarer Carew og fortsetter:

– Han bør bare forholde seg til de som bryr seg om han og følger ham hver dag og stoler på dem som har vært i gamet litt. Han har et fantastisk talent, han skal bare nyte det og kose seg og fortsette med det han har gjort, sier Carew avslutningsvis.

– Et akademi ville vært feil valg for Ødegaard

NRK.no har snakket med to norske talenter som tidlig valgte å dra fra Norge for å prøve seg i en utenlandsk klubb.

Lars Røthing Stubhaug dro til Everton som 16-åring i 2006 fra Vard Haugesund. Han slet med alvorlige kneskader og vendte tilbake til Norge til slutt.

– Tror du ting hadde vært annerledes hvis hadde valgt å spille hjemme?

– For min del tror jeg ikke det. Opplegget var veldig bra. Jeg tror du får en bedre grunntrening i England enn du får i Norge, forteller Stubhaug, og legger til om Ødegaards valg:

– England kontra Norge er mange hakk over. Men for Martin, som er etablert i eliteserien, så blir det feil å sammenligne med et akademi. Det ville vært et helt feil valg for ham, konkluderer det tidligere keepertalentet.

Landaas: – Ville gjort det igjen

En som fulgte i John Arne Riise sine fotspor var Vegar Landaas som signerte for Monaco i 2009 som 19-åring.

– Jeg valgte Monaco fordi det var en stor mulighet, som jeg følte jeg ikke fikk i Norge. Det var et bra sted for talentutvikling, og det virket som en spennende klubb, sier høyrebacken til NRK.

Han endte til slutt opp uten seriekamper, men ville ikke gjort noe annerledes.

– Jeg ble veldig godt tatt imot og fikk en fin utvikling. Det var jo stor konkurranse, og det var nok derfor det ikke ble A-lagsspill, sier Landaas, som spilte fast på reservelaget og trente med A-laget.

– Hva ville du gjort hvis du hadde vært i Ødegaards posisjon?

– Han er jo litt yngre enn det jeg var (18 år). Men jeg ville gjort det igjen, sier Landaas.

Se innslaget med John Carew om Martin Ødegaard under.

John Carew vet hva som skal til for å lykkes - og råder Martin Ødegård til å bli i Norge noen år til. Reporter: Anders Rove Bentsen, foto: Trond Stenersen, redigering: Nina Lochoff

John Carew ble intervjuet om det norske stjerneskuddet Martin Ødegaard. Bilder fra landskamp med tillatelse fra MAX. (Foto: Trond Stenersen/NRK.)

Fotballnyheter