NRK Meny
Normal

Carew: – Zlatan er ikke lenger en sirkusartist

«Appelsinkrigen» mellom John Carew og Zlatan Ibrahimovic er definitivt over. Nå sier Carew at Zlatan ikke lenger er en sirkusartist – men en av verdens beste fotballspillere.

John Carew er i SVTs studio i forbindelse med VM og hyller Zlatan

John Carew og Zlatan Ibrahimovic har ikke alltid hatt en god tone, men mye har forandret seg de siste årene. Da nordmannen besøkte SVTs VM-studio søndag fortalte Carew at Zlatan er blant verdens ti beste spillere. Video med tillatelse fra SVT.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic ble i år seriemester med PSG.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

– Jeg har stor respekt for Zlatan som idrettsmann. Han har hatt en fantastisk karriere, mye bedre enn jeg trodde han skulle ha for ti år siden, sier John Carew til SVT.

For litt over ti år siden var nemlig tonen en helt annen fra den tidligere norske spiss-stjernen. Carew kalte den gang fintene til Zlatan Ibrahimovic for «helt uforståelige». Den svenske superspissen kontret med følgende sitater:

«Det Carew gjør med en fotball, gjør jeg med en appelsin» og senere «det Carew kan gjøre med en mandarin, kan jeg gjøre med en «pingisball».

– Topp ti i verden

Det kjølige forholdet som oppsto dem imellom etter «frukt-uttalelsene» ble i flere år dyrket i norsk presse.

Men også svenske medier har latt seg fascinere av feiden. Da Carew besøkte SVTs VM-studio i Rio de Janeiro søndag måtte nordmannen svare for seg.

Hele seansen startet med at programleder David Fjäll kastet en appelsin til Carew, som var rask med å dra en spøk.

– Zlatan er veldig god med appelsiner. Han er jo bedre med appelsinen enn med ballen, ler den tidligere Aston Villa-angriperen.

De siste årene har Carew så smått prøvd å begrave stridsøksen, og i dag tok han Zlatan-hyllesten til et nytt nivå.

– Jeg mener han er minst topp 10 i Europa. Det har han vært de to-tre siste årene, sier Carew om PSG-spilleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Carew

– Jeg er skaperen av «bommen» der man slenger ut armen og stopper forsvareren, sier John Carew som mener Zlatan Ibrahimovic har lært tjuvtrikset av ham. Her bruker Carew «bommen» på tidligere Portsmouth-spiller Marc Wilson.

Foto: TOM HEVEZI / AP

Tar litt av æren

Selv om de to spillernes stjernestatus og karriere ikke kan sammenlignes, mener Carew likevel at han lærte Ibrahimovic et triks som gjorde han til en av verdens beste spillere.

Nemlig tjuvtrikset «bommen». Dette går ut på å utnytte sin størrelse og styrke ved å strekke ut armen for å holde motspillerne unna.

– Han er ikke lenger en sirkusartist, han har begynt å spille fotball som en mann. Og jeg er jo skaperen av «bommen» der man slenger ut armen og stopper forsvareren. Jeg ser at han har fått litt mer kjøtt på kroppen og det er bra, sier Carew med glimt i øyet.

34-åringen, som nå jobber som fotballekspert i TV 2, mener også at Zlatan har blitt bedre på å spare krefter på banen, noe som har gjort han farligere foran mål.

– Zlatan sparer det lille ekstra til han er i boksen, der det meste skjer, og scorer mål. Der er han utrolig dyktig.

Møttes i 2008

Carew forteller at han møtte Zlatan sist i 2008 eller 2009 da nordmannen spilte for Aston Villa.

– De var i London og spilte treningskamp. Jeg og Olof Mellberg (tidligere Aston Villa-spiller), som var en av mine beste venner, var borte og tok en liten prat med han. Vi hadde en veldig hyggelig tone. Det er ikke noe ondt blod mellom oss, konkluderer han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.