Hopp til innhold

Cameron beklager Hillsborough-tragedien

Storbritannias statsminister David Cameron kom i dag med en beklagelse til familiene til de 96 menneskene som omkom på Hillsborough i 1989.

Liverpool Memorial

Her viser en Liverpool-supporter sin respekt til de 96 menneskene som mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989.

Foto: PAUL THOMAS / AP

David Cameron

Statsminister David Cameron.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

– De nye bevisene gjør det helt klart at disse familiene har vært utsatt for en dobbel urettferdighet; De avskyelige hendelsene og statens manglende evne til å beskytte deres kjære, og den lange ventetiden på sannheten og påstandene om at de avdøde var ansvarlige for sine egne dødsfall.

– På vegne av regjeringen og nasjonen, beklager jeg på det sterkeste at denne doble urettferdigheten har stått ukorrigert så lenge, sier Cameron.

Ulykken, som skjedde for 23 år siden, er en av de verste som har rammet engelsk fotball. 96 Liverpool-supportere omkom på tribunen i Sheffield under en FA-cupsemifinale mot Nottingham Forest.

Enorme tilskuermasser ble presset mot gjerdene på ståtribunen på Hillsborough. Tragedien førte til en omfattende granskning, og kun året etter kom Taylor-rapporten som konkluderte med at alle fotballarenear i Storbritannia kun skulle ha sitteplasser.

– Slettet kritiske punkter

Men fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål knyttet til tragedien. Hvorfor ble folkemassen sluppet inn på allerede fulle tribuner? Hvorfor klarte ikke politiet å håndtere situasjonen?

Onsdag ble dokumenter fra både myndighetene og politiet offentliggjort etter en stor underskriftskampanje som samlet inn over 100.000 signaturer.

De pårørende etter ulykken fikk først tilgang til over 400.000 sider med informasjon, mens offentligheten fikk innsyn senere på dagen.

Britisk presse hevder flere kritiske punkter ble slettet fra politiets forklaring om tragedien hvor 96 mennesker mistet livet.

Rapporten viser også at så mange som 59 kunne ha blitt reddet hvis de hadde fått nødvendig førstehjelp.

«Desperate politimenn»

Den britiske avisen The Independent har fått tak i fire hittil upubliserte vitneforklaringer fra polititjenestemenn.

En av dem, Martin McLoughin, forklarer til avisen at to kritiske punkter ble helt slettet fra forklaringen: Både dårlig bemanning i forhold til tilskuertall og begrenset antall radioer blant politifolket.

Politibetjenten, som på tidspunktet hadde ni års erfaring, skal også ha fått kritiske punkter omskrevet i forklaringen:

«Desperate politimenn» ble ifølge The Independent endret til «større radiotrafikk». En konkret beskrivelse av kaos skal også ha blitt slettet fra forklaringen.

Ifølge BBC er 164 vitneavhør endret betydelig etter ulykken.

400.000 nye dokumenter

Betjentens forklaring er bare noen av dokumentene som ble offentliggjort onsdag ettermiddag.

Vanligvis blir slike dokumenter ikke offentliggjort før etter 30 år, men i fjor ble det altså bestemt at rapportene skulle offentliggjøres etter at underskriftskampanjen hadde fått så stor oppslutning.

Fotball

 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Bayern Münchens Gnabry med armbrudd – må opereres

  Bayern Münchens Serge Gnabry (28) må belage seg på flere ukers skadepause etter å ha brukket armen.

  Det skjedde da Bayern München spilte og slo Preussen Münster i den tyske cupen tirsdag kveld, skriver Bayern München på klubbens hjemmeside.

  Den tyske landslagsspissen må igjennom en operasjon allerede onsdag. Det ble klart da han ble røntgenundersøkt mens lagkameratene fortsatt var opptatt med kampen.

  – Det er bittert for ham personlig, men også for oss. Han er en viktig spiller for laget og en sterk personlighet, sa Bayern Münchens trener Thomas Tuchel. (NTB)

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Nederlandsk storkamp ble avbrutt etter skandalescener – skal fullføres for tomme tribuner

  De resterende 35 minuttene av søndagens storkamp i nederlandsk fotball mellom Ajax og Feyenoord skal spilles bak lukkede dører kommende onsdag.

  Det opplyser fotballforbundet i Nederland mandag.

  Søndagens oppgjør ble avbrutt tidlig i annen omgang fordi det ble kastet bluss på banen. Da ledet Feyenoord 3-0, og sinte Ajax-tilskuere sto bak uroen på tribunene. Tidligere i kampen var oppgjøret også stanset to ganger, for så å bli gjenopptatt.

  Etter avbrudd nummer tre kom det raskt beskjed om at kampen ikke ville bli spilt ferdig søndag, og publikum forlot dermed arenaen.

  På utsiden fortsatte voldelighetene. Rasende Ajax-fans knuste stadioninngangen, og det endte med kamper mellom supportere og ridende politi bevæpnet med tåregass.

  De stygge scenene representerte et nytt bunnpunkt i den krisen Ajax står i. Storklubben sliter både på og utenfor banen. Med bare fem poeng på fire kamper har det nederlandske mesterlaget opplevd sin dårligste start på en sesong siden 1964/65. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP