– Drillo ble i praksis truet til å gå

Ola By Rise retter krass kritikk mot prosessen der Egil Olsen og det meste av hans team fikk sparken med to kamper igjen av VM-kvalifiseringen.

Ola By Rise og Egil Olsen

Ola By Rise er lite imponert over behandling han og ikke minst Egil Olsen har fått av Norges fotballforbund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tirsdag spiller Norge sesongens siste VM-kvalifiseringskamp mot Island. Kampen er betydningsløs for Norge, som er ute av VM-diskusjonen etter 3-0-tapet mot Slovenia fredag.

Derfor tar Ola By Rise nå bladet fra munnen. Landslagets tidligere assistenttrener feller en nådeløs dom over det som skjedde da Egil «Drillo» Olsen og det meste av hans team ble avskiltet kort tid før de to siste kvalifiseringskampene.

Det er ikke ansettelsen av Per-Mathias Høgmo han reagerer på. Det er tidspunktet – og ikke minst måten du skjedde på.

  • Se hele intervjuet med Ola By Rise nederst i saken

– Det er å få sparken

Mens Norges Fotballforbund (NFF) har forsøkt å framstille det som om Drillo gikk av frivillig, har By Rise en annen versjon. Han er lite imponert over måten generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén gikk fram på.

– Et støyende stunt med en masse røff personalbehandling, også av en trenerlegende som i praksis ble truet til å gå. Han fikk beskjed om at et samlet styre ønsket at han skulle tre til side for en ny landslagssjef straks. Hvilket valg har han da? Det er å få sparken, sier By Rise til NRK.no.

Enda sterkere reagerer han på behandlingen fysioterapeut Roar Robinson fikk.

– Det aller verste var å si opp en lojal fysioterapeut som Roar Robinson over telefonen, etter 309 landskamper og 26 års tjenestetid. Her gikk det farlig fort i enkelte svinger. Og det rimer dårlig med NFFs omdømmebygging og vekt på fair play, «Handshake for Peace» og verdidokumentet «Jeg spiller for Norge». Denne prosessen sender dårlige signaler både utad til folk i Norge og innad i NFF-organisasjonen, sier en usedvanlig tydelig Ola By Rise.

– Ondsinnet

– Føler du deg dårlig behandlet av NFF?

– Min person er ikke viktig her. Men jeg har opplevd ryddigere prosesser, så ærlig må jeg være. Og det jeg liker aller minst er toppledernes åpenbare forsøk på å pynte på saken i ettertid. Ærlighet er et absolutt krav for meg. Da Egil ringte meg straks etter at han hadde vært i møte med de to NFF-lederne den torsdag 26. september var han krystallklar: «jeg har fått sparken», forteller By Rise, og fortsetter:

– Egil lyver ikke, han fortalte akkurat hva som ble sagt. Det er ondsinnet å antyde at han i ettertid har «glemt» hvordan ordene falt, eller må ha misforstått, sier By Rise.

– Når og hvordan fikk du beskjed om at du hadde fått sparken?

– Den telefonen fikk jeg lørdag formiddag, nærmere to døgn etter Egil. Jeg synes jo at den beskjeden kunne kommet tidligere. Folk i støtteapparatet ringte og lurte på hva som skjedde, journalister ringte, men jeg visste ingen ting.

Ville bidra i kulissene

By Rise understreker at det ikke er Høgmo-ansettelsen han reagerer på.

– Jeg har ingen innvendinger mot at man bestemte seg for å ha et nytt regime fra årsskiftet, eller gjerne etter kvalikens slutt. Alt tilsa det. Vi hadde en god høst i fjor, en bra inngang samlet etter de fire kampene i 2012. Men så har vi feilet mot Albania og Sveits hjemme, og leverte samlet et dårlig 2013. Da var det naturlig med et skifte. Vi har ikke lyktes med jobben, sier By Rise.

Han er likevel forbauset om at han ikke ble bedt om å bidra i forberedelsene til de to siste kvalifiseringskampene, tatt i betraktning den store mengden informasjon han satt på om motstanderne Slovenia og Island.

– Det ville vært fullt mulig å hente inn en ny assistent eller to, og likevel utnytte kunnskapen innad – nye fjes som kunne presenteres for kameraene og en presse som skulle tekkes, og for opinionen som var lei den gamle regjeringen og ville ha inn nye partier og nye statsråder. Men det som åpenbart var viktigere enn alt annet foran disse kampene, var å vise handlekraft og evne til å ta synlige grep utad. Fornyelsesiveren var så stor at den overskygget det meste, og fikk enkelte toppledere til å kutte noen svinger i prosessen, sier Ola By Rise.

– Bør bekymre norsk fotball

Selv har han nå tre arbeidsfrie måneder med lønn som blant annet brukes til å planlegge framtida. Den kan ligge innenfor fotballen. Men den kan også ligge i en helt annen bransje.

Negative opplevelser både med Rosenborg – der By Rise fikk sparken som hovedtrener etter å ha ledet laget til seriegull i 2004 – og NFF, har gitt ham noe å tenke på.

– Selv på landslagsnivå kuttes det svinger når handlingsiveren hos fotballedere blir stor. Denne type personalbehandling vil ikke bli akseptert noe annet sted i samfunnet. Det bør bekymre hele norsk fotball. Her bør det ikke glattes over, men gjøres grundige evalueringer over prosessen som har foregått. Også maktkamper må følge visse spilleregler, sier Ola By Rise.

Video: Se hele intervjuet med Ola By Rise her:

Prosessen rundt "Drillos" avgang var uryddig. Ledelsen er ikke ærlig i etterkant av dette.

VIDEO: Ola By Rise snakker ut etter trenerbytte på landslaget.

Fotballnyheter