Derfor velger tysk fotball norske spillere

Mens det sjeldent har vært færre nordmenn i Premier League, er det en stund siden det var flere nordmenn i Bundesligaen enn det er nå. – Minst like bra, mener ekspertene.

Mohammed Abdellaoue

Mohammed Abdellaoue står i spissen for de norske fotballproffene i Tyskland. – Jeg tror norske spillere passer godt inn i Bundesligaen, sier Kjetil Rekdal.

Foto: PETER STEFFEN / Afp

De fleste spår at det blir en ny duell mellom Bayern München og Borussia Dortmund om gullet i Bundesligaen, som startet denne helgen.

Men sett med norske øyne er det nok like spennende å se hvordan de norske representantene vil gjøre det.

Ser man til de øvrige store ligaene kan den norske utenlandseksporten virke tynn. Men tyske klubber har historisk sett alltid likt norske spillere, og interessen er fortsatt stor.

Ettertraktet

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal mener norske spillere er ettertaktet i Tyskland på grunn av god disiplin og stor treningsvilje.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Det kan blant andre Aalesund-trener Kjetil Rekdal bekrefte.

– Flere tyske klubber har ringt meg for tips om norske spillere. Wolfsburg har ringt meg, Hertha Berlin har ringt meg. De spør etter bestemte spillere og kommer og ser på dem. Det kunne fort vært enda flere nordmenn i Bundesliga, sier den tidligere Hertha Berlin-spilleren.

Akkurat nå er det seks nordmenn som spiller i Bundesligaen. Vegar Eggen Hedenstad gikk fra Stabæk til Freiburg i sommer, mens Vadim Demidov ble solgt fra Real Sociedad til Eintracht Frankfurt.

Fra før er Per Ciljan Skjelbred (Hamburg), Mohammed Abdellaoue, Henning Hauger (begge i Hannover) og Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) stasjonert i Tyskland.

– Norske spillere er kjent for å være disiplinerte. Og er det noe tyskere liker, så er det disiplin, forklarer Kai Herlovsen, tidligere Borussia Mönchengladbach-spiller.

– Jeg tror norske spillere passer godt inn i den seriøse stilen, og tåler å trene mye, mener Rekdal.

– Vel så bra som Premier League

Per Ciljan Skjelbred

Per Ciljan Skjelbred er én av seks spillere i Bundesligaen. Han fikk lite spilletid i fjor, men har fått tillit i sommerens treningskamper.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Skal vi tro ekspertene er Bundesligaen kanskje det beste stedet spillere kan havne.

– Premier League er oppskrytt. Det er like bra å spille i Bundesligaen, sier Herlovsen, og utdyper:

– De har de høyeste tilskuertallene, noe som er med på å sikre storslagne opplevelser for spillerne hver uke. Nivået er heller ikke dårligere enn engelsk fotball, det er kanskje til og med bedre jevnt over. Bare se på hva det tyske landslaget har prestert i mesterskap.

Herlovsen får støtte av både Rekdal og Rune Bratseth.

– Det viser seg at det ikke er så veldig mange som klarer nivået. Klarer du å spille godt i Bundesliga, skal du være god, sier Bratseth, som i sin tid spilte syv sesonger for Werder Bremen.

– Fantastisk mulighet

Mohammed Abdellaoue

Moa er den av de norske Bundesliga-spillerne som har markert seg i størst grad. Her er det Bayern Münchens Holger Badstuber som er på etterskudd.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Det knyttes store forventninger til hvorvidt den norske gjengen vil klare å hevde seg i den tøffe ligaen.

Mohammed Abdellaoue er den største norske stjernen, men scoret sitt siste Bundesliga-mål i februar. Han har slitt med skader i sesongoppkjøringen.

Lagkameraten Hauger har også hatt sine skadeproblemer, noe som har vært med på å gi lite spilletid etter overgangen fra Stabæk.

Også tidligere RBK-spiller Ciljan Skjelbred ble sittende mye på benken i forrige sesong, men i oppkjøringen har han startet flere av kampene.

– Jeg tror Hedenstad kommer til å få spille mye. Freiburg er et lag som henter mange unge spillere og dyrker dem til de blir så gode at de blir solgt for store penger, sier Rekdal.

Aalesund-treneren tror uansett Bundesliga-oppholdene vil bli fruktbare.

– Du har en fantastisk mulighet til å utvikle deg. Det er veldig profesjonelt. Du får spille og trene under forhold som du skal lete lenge for å finne. Alt fra støtteapparat til treningsbaner er lagt til rette for fotballspillere. Men det kan også være et iskaldt sted. Er du ikke med, så er du ikke med, slår han fast.

Fotballnyheter