Sarpsborg på topp og RBK på bunn på «Budsjett-tabellen»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvert eneste eliteseriepoeng har i Rosenborg kostet mer enn 10 ganger så mye penger som i Sarpsborg 08.

Cato Haug

Cato Haug, daglig leder i Sarpsborg 08.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Nils Skutle

Daglig leder i Rosenborg, Nils Skutle-

Foto: Hans H. Bjørstad
Jan Jönsson

Rosenborg og trener Jan Jönsson har ikke fått det til å gli så langt denne sesongen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det viser en utregning NRK.no har gjort i forkant av dagens 8. serierunde i eliteserien, der budsjetterte utgifter er delt på oppnådd poengsum.

Selv om det er fortsatt er tidlig i sesongen (ca. 1/4 av kampene er spilt) og mye garantert vil endre seg både på den reelle tabellen og «Budsjett-tabellen» - viser vår utregning veldig store forskjeller.

Ingen i norsk eliteserie har en større kontantstrøm inn og ut av klubben enn Rosenborg. Utgiftene er i år budsjettert til 205 millioner kroner, over åtte ganger så mye som lille Sarpsborg 08 skal bruke.

– Kummerlige kår i Sarpsborg

Forskjellen i økonomisk muskelmasse til tross, sarpingene ligger foran Rosenborg på eliteserietabellen. Og på NRK.nos «Budsjett-tabell», der poengfangsten er justert i forhold til klubbenes budsjett, er Sarpsborg 08 klart best i klassen.

– Spillerne våre spiller fotball fordi de synes det er gøy, ikke fordi de tjener så veldig mye penger på det. Vi sitter her på ei brakke under litt kummerlige kår, fordi vi ikke har noe alternativ. Her er ikke noe luksus, sier daglig leder i østfoldsklubben, Cato Haug, til NRK.no.

Taper billett-millioner

Brakke har de også i Rosenborg, selv om den holder en noe høyere standard. Og på Lerkendal sitter Nils Skutle i disse dager og venter på en prognose på hva sviktende publikumstall vil ha å si for Rosenborg fremover.

For han legger ikke skjul på at oppmøtet på Lerkendal så langt i år har vært skuffende. 14979 tilskuere i snitt er for dårlig for trønderne. Det er 10 år siden sesongsnittet endte lavere.

– Tallet har ikke vært så høyt som vi hadde håpet. Det er bare å innrømme det. Men det hjelper ikke så mye og sitte her å bekymre oss, selv om billettinntektposten sannsynligvis blir lavere enn budsjettert, sier Skutle til NRK.no.

Han vil ikke ut med noe eksakt tall for hvor mange tilskuere klubben må ha i snitt for å nå målet om et såkalt nullbudsjett, men etter det NRK forstår må det ligge omtrent på 17.000 i snitt.

Dagens snitt vil gi mange millioner kroner i tap.

Da det endelig var fullt hus på Lerkendal 16. mai, spilte de årets svakeste kamp og tapte fortjent mot Haugesund.

– Vi må bare fortsette å jobbe og gjøre noe med det vi kan påvirke. Det er klart at det er mange årsaker til at folk kommer på fotballkamper, men god og underholdende fotball er den viktigste, sier Skutle.

Slakter høyt lønnsnivå

I Sarpsborg budsjetterte man med 3.000 tilskuere i snitt hjemme. Så langt er snittet på 4.693 tilskuere. Tre seire på tre forsøk gjør sitt til at folk kommer tilbake.

Men hovedgrunnen til at Sarpsborg 08 leder NRK.nos «Budsjett-tabell», er ifølge daglig leder Haug spillerne selv.

– Spillerne våre jobber eller studerer ved siden av fotballen. De tjener mindre enn andre spillere, sier han.

Klubben startet en økonomisk hestekur for to år siden, da de fikk tre poengs trekk for brudd på lisensreglene. Klubben var preget av økonomisk rot. Det var rett og slett krise.

– De fleste spillerne var her også da. De har stått sammen i tykt og tynt gjennom vanskelige tider, og har vokst sammen på en utrolig måte.

– Vi hadde ikke noe valg når det gjalt lønn til spillerne, vi måtte legge oss på det nivået vi er på i dag, der flere spillere tjener 7-10.000 kroner i måneden. Under denne prosessen fant vi også ut at det er klokt, sier Haug.

– Hva mener du med «klokt»?

– Personlig synes jeg lønnsnivået i fotballen har tatt veldig av. Det er ikke logisk at en 20-åring uten utdannelse skal tjene mange millioner i året.

– Vi som fotballedere har et ansvar for å fortelle unge mennesker hva som er virkeligheten. Nesten ingen i Norge kan tjene mange, mange millioner på fotball, og dessuten skal mesteparten av livet leves etter at karrieren er over. Da er det greit å ha en utdannelse å falle tilbake på, og dette synes jeg vi har et ansvar for å kommunisere ut som ledere.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.