Sarpsborg på topp og RBK på bunn på «Budsjett-tabellen»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvert eneste eliteseriepoeng har i Rosenborg kostet mer enn 10 ganger så mye penger som i Sarpsborg 08.

Cato Haug

Cato Haug, daglig leder i Sarpsborg 08.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Nils Skutle

Daglig leder i Rosenborg, Nils Skutle-

Foto: Hans H. Bjørstad
Jan Jönsson

Rosenborg og trener Jan Jönsson har ikke fått det til å gli så langt denne sesongen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det viser en utregning NRK.no har gjort i forkant av dagens 8. serierunde i eliteserien, der budsjetterte utgifter er delt på oppnådd poengsum.

Selv om det er fortsatt er tidlig i sesongen (ca. 1/4 av kampene er spilt) og mye garantert vil endre seg både på den reelle tabellen og «Budsjett-tabellen» - viser vår utregning veldig store forskjeller.

Ingen i norsk eliteserie har en større kontantstrøm inn og ut av klubben enn Rosenborg. Utgiftene er i år budsjettert til 205 millioner kroner, over åtte ganger så mye som lille Sarpsborg 08 skal bruke.

– Kummerlige kår i Sarpsborg

Forskjellen i økonomisk muskelmasse til tross, sarpingene ligger foran Rosenborg på eliteserietabellen. Og på NRK.nos «Budsjett-tabell», der poengfangsten er justert i forhold til klubbenes budsjett, er Sarpsborg 08 klart best i klassen.

– Spillerne våre spiller fotball fordi de synes det er gøy, ikke fordi de tjener så veldig mye penger på det. Vi sitter her på ei brakke under litt kummerlige kår, fordi vi ikke har noe alternativ. Her er ikke noe luksus, sier daglig leder i østfoldsklubben, Cato Haug, til NRK.no.

Taper billett-millioner

Brakke har de også i Rosenborg, selv om den holder en noe høyere standard. Og på Lerkendal sitter Nils Skutle i disse dager og venter på en prognose på hva sviktende publikumstall vil ha å si for Rosenborg fremover.

For han legger ikke skjul på at oppmøtet på Lerkendal så langt i år har vært skuffende. 14979 tilskuere i snitt er for dårlig for trønderne. Det er 10 år siden sesongsnittet endte lavere.

– Tallet har ikke vært så høyt som vi hadde håpet. Det er bare å innrømme det. Men det hjelper ikke så mye og sitte her å bekymre oss, selv om billettinntektposten sannsynligvis blir lavere enn budsjettert, sier Skutle til NRK.no.

Han vil ikke ut med noe eksakt tall for hvor mange tilskuere klubben må ha i snitt for å nå målet om et såkalt nullbudsjett, men etter det NRK forstår må det ligge omtrent på 17.000 i snitt.

Dagens snitt vil gi mange millioner kroner i tap.

Da det endelig var fullt hus på Lerkendal 16. mai, spilte de årets svakeste kamp og tapte fortjent mot Haugesund.

– Vi må bare fortsette å jobbe og gjøre noe med det vi kan påvirke. Det er klart at det er mange årsaker til at folk kommer på fotballkamper, men god og underholdende fotball er den viktigste, sier Skutle.

Slakter høyt lønnsnivå

I Sarpsborg budsjetterte man med 3.000 tilskuere i snitt hjemme. Så langt er snittet på 4.693 tilskuere. Tre seire på tre forsøk gjør sitt til at folk kommer tilbake.

Men hovedgrunnen til at Sarpsborg 08 leder NRK.nos «Budsjett-tabell», er ifølge daglig leder Haug spillerne selv.

– Spillerne våre jobber eller studerer ved siden av fotballen. De tjener mindre enn andre spillere, sier han.

Klubben startet en økonomisk hestekur for to år siden, da de fikk tre poengs trekk for brudd på lisensreglene. Klubben var preget av økonomisk rot. Det var rett og slett krise.

– De fleste spillerne var her også da. De har stått sammen i tykt og tynt gjennom vanskelige tider, og har vokst sammen på en utrolig måte.

– Vi hadde ikke noe valg når det gjalt lønn til spillerne, vi måtte legge oss på det nivået vi er på i dag, der flere spillere tjener 7-10.000 kroner i måneden. Under denne prosessen fant vi også ut at det er klokt, sier Haug.

– Hva mener du med «klokt»?

– Personlig synes jeg lønnsnivået i fotballen har tatt veldig av. Det er ikke logisk at en 20-åring uten utdannelse skal tjene mange millioner i året.

– Vi som fotballedere har et ansvar for å fortelle unge mennesker hva som er virkeligheten. Nesten ingen i Norge kan tjene mange, mange millioner på fotball, og dessuten skal mesteparten av livet leves etter at karrieren er over. Da er det greit å ha en utdannelse å falle tilbake på, og dette synes jeg vi har et ansvar for å kommunisere ut som ledere.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Gullfeiringen ble voldelig

  20 personer ble arrestert og tre polititjenestemenn påført skader da feiringen av seriemesterskapet til den skotske fotballklubben Rangers endte kaotisk lørdag, melder NTB.

  Rangers, som ledes av Liverpool-legenden Steven Gerrard, er seriemester for første gang på ti år.

  Etter kampen og ut i de sene nattetimer strømmet ekstatiske fans ut i Glasgows gater for å feire. Etter hvert måtte bevæpnet politi settes inn for å ta hånd om supportere som utagerte.

  – Mens festlighetene fortsatte, begynte deler av folkemengden i økende grad å oppføre seg uregjerlig. Eiendommer ble påført skade, og folk ble overfalt, sier politiinspektør i Glasgow, Mark Sutherland.

  – Våre betjenter ble gjenstand for folkemengdens oppmerksomhet, og det ble kastet raketter og romerske lys mot dem, tilføyer han.

  Minst tre politimenn skal ha blitt skadd.

  Glasgow har den siste tiden opplevd en klar stigning i antall smittetilfeller.

  Skotske myndigheter har tidligere kritisert klubbledelsen for den evne til å kontrollere egne fans. Det skjedde blant annet da ligagullet var et faktum i mars. Også da strømmet tusenvis ut i gatene tross pandemien.

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Andrew Milligan / AP
 • Første mål for Hedenstad

  Vegar Eggen Hedenstad scoret sitt første mål i tyrkisk fotball da Karagümrük knuste Denizlispor 5-1 i siste serierunde lørdag.

  Nordmannen fastsatte resultatet på overtid og scoret dermed også klubbens siste mål for sesongen. Den endte med 8.-plass i eliteserien.

  Alexander Søderlund ble byttet ut etter en time da Rizespor tapte 0-2 for Basaksehir.

  Eliteserien fotball 2020: Rosenborg - Stabæk (2-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Zlatan mister EM

  Zlatan Ibrahimovic slipper operasjon, men må han pleie kneet i halvannen måned framover. Ifølge Sveriges landslagssjef Janne Andersson mister han EM.

  I en pressemelding opplyser Milan at Ibrahimovic må gjennomgå en «konservativ behandling» i seks uker. Serie A-klubben utdyper ikke hva den legger i det begrepet.

  – Han har dessverre meddelt at skaden stopper ham fra å delta i EM. Det er jo trist både for Zlatan og oss. Jeg snakket med Zlatan i dag (lørdag). Jeg håper han snart er tilbake på banen igjen, sier Andersson ifølge Aftonbladet og Expressen.

  Sverige starter EM mot Spania 14. juni. Siste gruppekamp går ni dager senere. Deretter er det utslagsrunder.

  Ibrahimovic hinket av banen med knetrøbbel i 3–0-seieren over Juventus sist helg. Undersøkelser har slått fast at han ikke har skader på leddbånd.

  Ibrahimovic fyller 40 år 3. oktober. Hans comeback i EM var sett på som et skikkelig krydder for mesterskapet, men nå kan han glemme disse planene. (NTB)

  Zlatan.
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United