FIFA vil bruke mållinjeteknologi i fotball-VM 2014

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har bestemt seg for å bruke mållinjeteknologi under fotball-VM i Brasil i 2014. Hvilket system de skal benytte er ennå ikke avgjort.

Sepp Blatter

FIFA med president Sepp Blatter i spissen, vil at det brukes mållinjeteknologi under fotball-VM i 2014.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Det skriver FIFA på sine hjemmesider.

– Etter en suksessfull realisering av mållinjeteknologi i VM i fotball for klubblag i Japan i desember 2012, har FIFA bestemt å bruke mållinjeteknologi under FIFA Confederations Cup Brasil 2013 (prøve-VM) og VM i Brasil 2014, heter det på forbundets hjemmesider.

– Målet er å bruke mållinjeteknologi for å støtte dommerne og få installert systemet på alle stadioner, skrives det.

FIFA-president Sepp Blatter har tidligere vært skeptisk til mållinjeteknologi, men etter at England og Frank Lampard ble snytt for mål mot Tyskland i fotball-VM 2010 endret han mening.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Manuel Neuer

Englands Frank Lampard sendte ballen over mållinja bak Tysklands keeper Manuel Neuer, men det fikk dommeren aldri med seg. Lignende hendelser skal man unngå i VM i 2014 ved hjelp av mållinjeteknologi.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Fire systemer aktuelle

Hawk-Eye og GoalRefs ulike systemer av mållinjeteknologi har tidligere gått gjennom en rekke tester i regi av FIFA, både i laboratorier og på baner. GoalRef-systemet består av en chip som plasseres inne i ballen, mens Hawk-Eye-systemet består utelukkende av kamerateknologi. Sistnevnte brukes blant annet med suksess i tennis.

I oktober i fjor ga FIFA disse firmaene tillatelse til å innstallere mållinjeteknologi på fotballstadioner over hele verden. Begge systemene ble brukt under VM i fotball for klubblag i Japan.

To tyske systemer er også aktuelle for fotball-VM. Et av dem har allerede bestått FIFAs tester og leverandøren er i diskusjon om lisens. Det andre systemet blir testet denne uken.

Dermed er det fire firmaer som kjemper om å få levere systemet til fotball-VM. Tidlig i april vil FIFA bestemme seg for hvilket system de vil benytte under prøve-VM.

Fotballnyheter