NRK Meny
Normal

Historien som sjarmerer Fotball-Sverige

I flere uker mannet Max (8) seg opp for å våge å være Sverige-maskot foran 50.000 tilskuere. Historien om hvordan han greide det er delt over 15.000 ganger på Facebook.

Kim Källström Max

Her setter svenske Kim Källström seg ned og beroliger åtteåringen Max rett i forkant av VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland. Max hadde forberedt seg i flere uker på å være maskot for favorittspillerne, men ble veldig nervøs da øyeblikket kom.

Foto: Andreas Bardell/AFTONBLADET

– For Max var tirsdagen resultatet av uker med med trening, motivasjon, titting på Youtube-klipp om innmarsjer, avspilling av heiagjenger på høyt volum hjemme, samtaler og så videre, skriver faren til den åtte år gamle gutten i et brev til guttens nye helt, den svenske fotballstjernen Kim Källström.

Max og ti andre barn med Williams syndrom fikk gleden av å være maskoter for de svenske fotballstjernene foran 50 000 tilskuere under VM-kvalifiseringskampen mellom Sverige og Tyskland på Friends Arena tirsdag i forrige uke.

Sykdommen gjør at barna gjerne har vanskelig for å konsentrere seg og for å forholde seg til omverdenen.

Likevel var Max fullt klar over hvor stort det var å skulle få være maskot for favorittspillerne.

Så stor var anledningen at Max hadde trent i flere uker på å våge å gå ut på gressmatten. Han var redd og nervøs da øyeblikket kom, men ble med ut på banen og stilte seg opp med landslagsstjernene.

Kim Källström

Kim Källström hylles av faren til åtte år gamle Max.

Foto: Jamie McDonald / Getty Images

Takket være Kim Källström, som satte seg ned og klemte og beroliget guttungen, fullførte åtteåringen maskotjobben.

– På grunn av dine handlinger, Kim, kunne sønnen min få oppleve akkurat de samme følelsene som alle andre: Stolthet, en følelse av å være spesiell, «jeg gjorde det» og en enorm glede, skriver Max' far Emil i et takkebrev til Källström.

  • Les hele takkebrevet i faktaboksen til høyre!

Tar Sverige med storm

Brevet har funnet sin vei til sosiale medier, og har blitt delt over 15 tusen ganger på facebook. I tillegg har det fått nærmere 90 tusen «likes».

I brevet forklarer pappaen til Max hvor viktig det var for guttungen å tørre å gjennomføre maskotjobben.

– Jeg skriver til deg fordi jeg ikke er helt sikker på om du forstår hvor stor forskjell du har utgjort. Tirsdag opplevde sønnen min Max noe veldig spesielt, for andre barn handler det egentlig om 15 minutters konsentrasjon og nervøsitet samt en utrolig glede av å ha fått være med å møte landslaget.

I kommentarfeltene på facebook og i svenske nettaviser hylles Kim Källström, Max og faren Emil.

– Brevet er fint og velformulert. Jeg ble virkelig rørt. Hatten av for deg, Kim, skriver én bruker.

– Så rørt jeg ble av både brevet, Max og Kim, skriver en annen.

– Jeg håper virkelig at Kim får se brevet, skriver en tredje bruker.

Minne for livet

Torsdag kveld fikk Spartak Moskva-spilleren brevet tilsendt via mail til den russiske hovedstaden. Han gleder seg over å ha bidratt til en stor og positiv opplevelse for Max.

– Jeg blir selvsagt veldig glad over at Max' pappa skryter av hvordan jeg hjalp til under innmarsjen, men det som varmer mest er at til tross for at Max var litt nervøs allerede i spillertunnelen, så klarte vi dette sammen, sier Källström til Aftonbladet.

Dermed har Max fått et minne for livet.

– Det du gjorde i løpet av de syv-åtte minuttene gir oss måneder med glede, minner for livet og Max som kan si «Jeg klarte det». Jeg vil derfor si TAKK av hele mitt hjerte, skriver faren i brevet.

– Nå har jeg en gira åtteåring hjemme i landslagsdrakt som tror han er TV-kjendis, legger faren til.

  • Les hele takkebrevet i faktaboksen!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.