NRK Meny
Normal

Norsk Tipping krever forklaring fra Betsson-flørterne

VALLETTA/OSLO (NRK.no): På dette bildet ser du lederen for Norsk Breddefotballforening på seminaret til et utenlandsk spillselskap. Dét liker Norsk Tipping dårlig.

Gunn Heidi Henriksen

Her sitter lederen for Norsk Breddefotballforening (rød ring), Gunn Heidi Henriksen, på Betssons seminar på Malta fredag formiddag. Hun ble blant annet oppfordret av fotballpresident Yngve Hallén til å ikke delta, men trosset oppfordringen.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Laster innhold, vennligst vent..

– Vi synes det er veldig lite smart av Norsk Breddefotballforening å være der, sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid, til NRK.no.

Årsaken til kritikken er enkel:

– Breddefotballen finansieres i veldig stor grad av spillemidler fra Norsk Tipping, sier han.

Torbjørn Almlid

Administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Spillseminaret på Malta arrangeres av en av Norsk Tippings største konkurrenter - Betsson.

Ikke underlagt fotballforbundet

Lederen for Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen, deltar på Malta-seminaret. Hun svarer slik på kritikken fra Norsk Tipping:

– Vi er ikke underlagt Norges Fotballforbund, men er en fri og uavhengig forening som representerer våre medlemsklubber og kan gjøre det vi føler er riktig. Det er både organisasjons- og ytringsfrihet i Norge.

Norsk Breddefotballforening jobber for breddefotballens rettigheter i norsk fotball og har ifølge sin hjemmeside 83 medlemsklubber. Disse er alle også medlemmer av Norges Idrettsforbund - som er en av tippemidlenes sterkeste voktere.

– Vi er på ingen måte motstander av Norsk Tipping, men vi ønsker en god dialog med alle aktører som finnes i Norge og også de som kan komme i fremtiden, sier Henriksen.

Hovedkontor på Malta

Saken er denne:

Bare timer før avspark i EM-kvalifiseringskampen mellom Malta og Norge fredag kveld, arrangerer det utenlandske spillselskapet Betsson et spillpolitisk seminar på ferieøya hvor de også har hovedkontor.

Gunn Heidi Henriksen og Reidar Nordby Jr.

Lederen for Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen (t.v.), på fredagens spillseminar på Malta.

Foto: Jørn Lien / NRK

Spillselskapet har ikke lov til å markedsføre seg i Norge, men bruker profilerte nordmenn, blant andre John Arne Riise, som ambassadører.

Hjemme i Norge irriterer norsk idretts pengebinge seg over det som nå skjer på Malta.

– Norsk Tipping får ikke gjort annet enn å si at vi setter lite pris på dette, sier Almlid om seminaret.

Visste ikke om deltakelsen

Én ting er at en av Norsk Tippings største konkurrenter kupper oppmerksomheten rundt fredagens landskamp, verre synes Almlid det er at medlemmer av norsk idrett deltar på seminaret.

– Vi kommer til å gå nærmere etter i sømmene hvem som er der. Hva vi skal si til dem får vi ta etter hvert, sier Almlid.

Norsk Tipping-direktøren var ikke klar over at det var representanter fra idretten på seminaret før NRK.no fortalte han det fredag formiddag.

I tillegg til ledere i Norsk Breddefotballforening er også representanter fra fotballklubben Avaldsnes på seminaret. Det var VG som først omtalte det.

Betsson inviterte samtlige ledere i norsk idrett, samt toppklubbene i fotball, håndball og ishockey til seminaret, men som VG skrev tidligere i høst, takket idrettstoppene og de fleste andre nei.

John Arne Riise-foredrag

Spillselskapet lokker blant annet med at tidligere landslagsspiller John Arne Riise skal holde foredraget «Den lange veien mot toppen» under fredagens seminar.

Etter det NRK.no forstår skal Riise holde foredraget tett opp mot kampstart fredag kveld.

Gunn Heidi Henriksen skal følge opplegget hele dagen.

Hun mener breddefotballen ikke får nok av idrettens penger og er derfor åpen for nye løsninger for å sikre pengestrømmen nedover i divisjonene.

En mulig løsning er en opphevelse av spillmonopolet til Norsk Tipping. Denne muligheten utarbeides nå av et regjeringsnedsatt utvalg.

– Det er ikke vi som har bestemt at man skal utarbeide lisensiering, det er det den norske stat og regjering som har bestemt, sier Henriksen.

Fotballforbundet vil ikke kommentere

NRK.no har snakket med Norges Fotballforbund om saken, men de vil verken kommentere John Arne Riises rolle på seminaret eller seminaret i seg selv.

– Nå har vi fokus på kveldens kamp, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i fotballforbundet, Yngve Haavik.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.