NRK Meny
Normal

Brasil unngikk VM-flause med et nødskrik

BRASIL (NRK.no): Tirsdag kveld ga FIFA grønt lys til den brasilianske VM-byen Curitiba, til tross for at byens fotballarena ikke er ferdig før i mai.

BRAZIL-WORLDCUP/STADIUM Workers are pictured inside the Arena da Baixada soccer stadium as it is being built to host matches of the 2014 World Cup in Curitiba

Arbeiderne ved Arena da Baixada er allerede på overtid. Fotballarenaen skulle vært ferdig høsten 2013, men er blitt kraftig forsinket.

Foto: RODOLFO BUHRER / Reuters

Brazil WCup Delayed Stadium

1500 arbeidere skal være i full sving ved Arena da Baixada i Curitiba fram til midten av mai. Da er det ventet at stadionet skal være klart til VM som starter i midten av juni.

Foto: Denis Ferreira Netto / Ap

Den brasilianske byen Curitiba sto i fare for å miste sine fire VM-kamper under sommerens fotball-VM.

Men tirsdag kveld bekrefter FIFA at fotballfesten skal gå som planlagt i den sørbrasilianske byen.

På sine nettsider skriver FIFA at de er fornøyde med planen som myndighetene i Curitiba og staten Paraná har kommet fram til.

– Det er en kamp mot klokken og arbeidet vil kreve kontinuerlig overvåkning, men vi stoler på Atletico Paranaense, Curitiba og staten Paraná, heter det i uttalelsen fra FIFA.

Det er vertsstaten, byen og den lokale fotballklubben Atletico Paranaense som er ansvarlige for ombyggingen av stadion Arena da Baixada.

Basert på de finansielle garantiene som er gitt av de lokale myndighetene og fotballklubben Atletico Paranaense, samt rapporten fra teknikerne som har undersøkt stadionet, er Curitiba igjen bekreftet som en av sommerens VM-arenaer, skriver FIFA på sine hjemmesider.

Krisemaksimering i januar

De siste dagene har generalsekretæren i FIFA, Jérôme Valcke, tråkket rundt på gressmatter i Brasil for å inspisere forholdene før fotballfesten starter 12. juni.

Det store spørsmålet knyttet til FIFAs brasilbesøk, har vært om byen Curitiba må avlyse sine fire VM-kamper denne sommeren.

BRAZIL-WORLDCUP/STADIUM FIFA's Secretary General Valcke reacts during a visit to the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia

Fotball-VM i Brasil skaper hodebry for FIFAS generalsekretær Valcke, her under et besøk i Brasilia mandag 17. februar. Av tolv ulike vertsbyer og stadioner, er det kun syv som er klare.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

I januar konstaterte FIFA at ingen tidligere vertsnasjon har vært så mye på etterskudd med forberedelsene som Brasil.

Generalsekretær Jérôme Valcke så seg nødt til å gi Curitiba frist til 18. februar for å vise at de kunne bli ferdige med renoveringen av stadionet Arena da Baixada.

– Vi kan ikke organisere en kamp uten et stadion, og nå har dette nådd et kritisk punkt, sa Valcke etter å ha besøkt Curitiba i januar.

Står ikke ferdig før i mai

Kampområdet, hvor blant annet regjerende verdensmester Spania skal spille mot Australia 23. juni, har nylig søkt om et lån på 600 millioner kroner for å få fortgang i byggearbeidet.

Finansieringsplanen er én av grunnene til at FIFA bekreftet at VM vil gå som planlagt i den brasilianske byen.

Fra nå av skal 1500 arbeidere jobbe kontinuerlig for å få klargjort arenaen. Ifølge FIFA er ikke Arena da Baixada ferdig før i midten av mai, da er det kun én måned igjen til mesterskapet sparkes i gang.

Å droppe Curitiba som vertsby ville vært en enorm flause for Brasil som VM-nasjon og en gedigen logistisk hodepine for FIFA. Men nå kan både vertslandet og arrangørene puste lettet ut.

– Vi er veldig glade for at planen vi ble enige om fungerer, og at alle parter nå jobber i samme rytme og i riktig retning. Det er flott å se at det har skjedd framskritt siden sist vi besøkte byen. Curitiba lever og puster for fotball, sier Luis Fernandes, Brasils vise-idrettsminister i pressemeldingen fra FIFA.

En av de beste stadionene

Ironisk nok, var Arena da Baixada en av Brasils beste og aller mest moderne fotballstadioner etter en totalrenovasjon i 1999. For å øke publikumskapasiteten til 41.000, startet de en ny ombygging høsten 2011.

Arbeidet skulle ta 23 måneder, men er blitt kraftig forsinket. Blant annet på grunn av streik blant arbeiderne, kraftig regnvær og sikkerhetsproblemer på stadion.

Likevel er det pengeproblemene som har vært den største bremseklossen for byggearbeidet på Arena da Baixada. Myndighetene i staten Paraná ba i januar om et lån på 600 millioner kroner for å få fortgang i ombyggingen.

Kampene som skal spilles i Curitiba er: Iran – Nigeria (16.juni), Honduras – Ecuador (20. juni), Australia – Spania (23. juni) og Algerie – Russland (26. juni).

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-WORLDCUP/STADIUM A view of what will be the parking garage and press working area attached to the Arena da Baixada soccer stadium in Curitiba

Dette skulle vært parkeringsplassene og presseområdet til stadion Arena da Baixada i Curitiba, men byggearbeidet er ennå ikke ferdig.

Foto: RODOLFO BUHRER / Reuters

Ulykker og forsinkelser

Forsinkelsene på stadionet i Curitiba er bare ett av mange problemer som har dukket opp i forbindelse med sommerens mesterskap i Brasil.

I tillegg til store demonstrasjoner og fem stadioner som ennå ikke er klare, har det dukket opp betalingsproblemer i den sør-brasilianske byen Porto Alegre.

Myndighetene i Brasil og FIFA er uenige om hvem som skal betale regningen for de midlertidige fasilitetene som kreves utenfor stadionet. Men partene skal komme til enighet denne uken, skriver FIFA på sine hjemmesider.

Forberedelsene til fotballfesten har også vært preget av dødsulykker. For elleve dager siden døde nok en arbeider i en ulykke på VM-arenaen i Manaus. Totalt har seks menn omkommet under utbyggingen av arenaer til sommerens fotball-VM.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.