Brannen i Bradford

Det skulle være en jubeldag for klubbens første trofé på over et halvt århundre. I stedet endte det i en ufattelig tragedie. I disse dager er det 25 år siden.

Brannen i Bradford

56 mennesker mistet livet denne vakre lørdags-ettermiddagen i Yorkshire-byen Bradford, da hovedtribunen på det aldrende stadionanlegget på Valley Parade brant ned med eksplosiv fart. Bare tre-fire minutter etter at brannen var oppdaget, stod hele hovedtribunen i full fyr.

Se de sterke bildene fra brannen, sendt i Dagsrevyen 11. mai:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video VALLEY PARADE 1

Dagsrevyens innslag 11. mai 1985

- Det spredte seg som et lyn. Jeg har aldri sett noe liknende. Røyken var kvelende, det var nesten umulig å puste, sier en av tilskuerne som så vidt kom seg unna den ufattelige tragedien.

Man visste det ikke da, men det var bare den første av tre store tragedier som skulle ramme engelsk fotball i andre halvdel av 1980-tallet. Og den av de tre som er nærmest glemmeboka, så tragisk den enn var.

Feiret opprykket

Bradford City FC var stiftet i 1903, og klubben bygget ny hovedtribune som stod ferdig i 1911. Den var fortsatt i bruk nærmest uendret i 1985, selv om det samme våren var bestilt nytt ståltak. Det gamle av tre ble vurdert som brannfarlig.

Ute på banen hadde det gått godt for byens fotballstolthet i 3. divisjon den sesongen, og i nest siste serierunde hadde klubben både sikret spill i 2. divisjon for første gang på nesten 50 år, og sitt første divisjonsmesterskap på 56 år.

Dette skulle feires. Bradford avsluttet sesongen med hjemmekamp mot Lincoln, og over 11.000 tilskuere møtte fram – nesten det dobbelte av gjennomsnittstallet for sesongen. Mai-ettermiddagen var solfylt og varm, og lagets kaptein løftet pokalen til enorm jubel før avspark.

Fem minutter før pause

De første varslene om tragedien kom fem minutter før dommeren skulle blåse av for pause. Tilskuere på den ene kanten av hovedtribunen la merke til røyklukt, og noen av dem oppdaget at det brant under tribunen.

Et par av dem løp for å leite etter brannslokkingsapparater, men fant ingen. Noen av politimennene som holdt vakt, ble tilkalt, men heller ikke de fant noe å slokke med. To-tre minutter etter at det lille branntilløpet var oppdaget, ble brannvesenet varslet.

Brannstasjonen lå bare noen hundre meter unna stadion, og brannfolkene var på plass etter bare noen få minutter. Men det var for seint.

Eksplosivt

Den 74 år gamle tre-tribunen var et lett bytte for flammene, og brannen spredte seg eksplosivt. Fra det første branntilløpet ble oppdaget til hele tribuneseksjonen var nedbrent, tok det bare fire-fem minutter.

Tribunetaket som skulle skiftes ut den sommeren, stod plutselig i full fyr, godt hjulpet av en sterk solgangsbris. Politiet begynte umiddelbart å evakuere tilskuerne, men det var for seint. Brennende ved falt fra taket og ned på tilskuerne. Røyken la et tjukt og nesten ugjennomtrengelig teppe over alle fluktveiene.

Det var totalt kaos.

Da tribunen var nedbrent og røyken hadde lagt seg, lå det 56 døde igjen. Tre av dem ble funnet på toaletter der de var sperret inne. 27 av dem ble funnet ved utgangene - de døde da de prøvde å flykte. To eldre mennesker døde mens de fortsett satt i sine seter. Noen ble knust da de prøvde å krype under tribunene og unnslippe den veien.

Sigarettglo trolig årsaken

265 mennesker ble behandlet for skader etter den ufattelige tragedien.

- Jeg forstår ikke at noen i det hele tatt kunne komme seg ut herfra i live, og jeg føler meg nesten skyldig fordi jeg kom meg unna når så mange ikke klarte det, sier én av de overlevende.

Umiddelbart satte man tragedien i sammenheng med tribunevolden og urolighetene som preget engelsk fotball på den tiden. Samme dag ble to tilskuere drept på tribunen i en kamp i Birmingham.

Men denne gangen var årsaken en helt annen.

Etterforskningen viste at brannen hadde startet i noe gammelt og tørt rusk under tribunen. Trolig har noen mistet en sigarett ned gjennom en sprekk. Klubben hadde året før blitt advart mot brannfaren ved akkurat dette.

De fleste av brannslokkingsapparatene var også fjernet – dette fordi klubben hadde hatt flere episoder der apparatene var blitt misbrukt av pøbler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbud mot tre-tribuner

Som følge av denne brannen ble det umiddelbart innført forbud mot å bygge tribuner eller tribuneseksjoner i tre.

Det ble også umiddelbart startet et fond som samlet inn penger til ofrene for brannen. Ett av tiltakene for å skaffe penger var en kamp mellom VM-finale-lagene i 1966, England og Vest-Tyskland, med de samme startoppstillingene som den gang.

Valley Parade ble bygget opp igjen og tatt i bruk igjen 14. desember året etter. Fasilitetene er nå moderne, men det gamle klubbhuset står der fortsatt som et minne.

Mer Dagsrevy-video fra brannen:

Video VALLEY PARADE 2

Dagsrevyens innslag 12. mai 1985

Verst i England

Dette var den verste tragedien som til da hadde rammet engelsk fotball, og den nest verste i hele Storbritannia. Bare tragedien på Ibrox Park i skotske Glasgow i 1971, der 66 mennesker mistet livet, var ”verre”, målt i antall døde.

Bare to-tre uker etterpå omkom 39 mennesker i europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus på Heysel stadion i Brussel. Og fire år seinere mistet 96 mennesker livet på Hillsborough stadion i Sheffield - også det i Yorkshire.

Bradford-brannen manglet Heysels europeiske rekkevidde og innslag av fyll og tribunevold, og den manglet Hillsboroughs omfang og raseri mot politiets og myndighetenes hjelpeløse håndtering. Det var "bare" en ulykke.

Derfor er den blitt "den glemte tragedien".

Fotball

 • VM blir uten Italia eller Portugal

  Portugal og Italia kom i samme gruppe i det europeiske omspillet til VM i Qatar, og dermed går VM uten minst en av de to nasjonene.

  De to lagene skal møte henholdsvis Nord-Makedonia og Tyrkia i semifinale, og om de vinner der, vil de altså møte hverandre til en finale om VM-plassen.

  Italia er regjerende EM-mester, mens Portugal hadde tittelen før italienerne overtok den i sommer.

  Sverige skal opp mot Tsjekkia i semifinalen, og tar de seg videre, møter de enten Russland eller Polen til kamp om VM-plass.

  I den siste gruppen er semifinalene som følger: Skottland – Ukraina og Wales – Østerrike.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Rangnicks advokat bekrefter

  Ralf Rangnick er klar til å bli Manchester Uniteds midlertidige manager, opplyser hans advokat. Kontrakten er foreløpig ikke signert.

  Rangnicks advokat bekrefter overfor det tyske sportsnyhetsbyrået SID at kontraktforhandlingene snart er ferdige.

  Tyskeren kommer fra jobben som sportsdirektør i Lokomotiv Moskva. Han har tidligere ledet Rangnick har trent både Hannover, Schalke, Hoffenheim og RB Leipzig i tysk Bundesliga.

  Det er ventet at 63-åringen signerer en kontrakt på seks måneder. Han erstatter Ole Gunnar Solskjær, som forlot klubben søndag. Michael Carrick har fungert som trener for laget i mellomtiden og tok United videre til sluttspillet i mesterligaen med 2-0-seier mot Villarreal tidligere i uken.

  Rangnick
  Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP
 • Hevder Pochettino blir i klubben

  Mauricio Pochettino er linket til den ledige managerjobben i Manchester United, men Paris Saint-Germain avviser bestemt at argentineren er på vei bort.

  Pochettino har vært blant de heteste kandidatene til å etterfølge sparkede Ole Gunnar Solskjær på Old Trafford. Det har vært spekulert på at argentineren kan bli kjøpt ut av PSG-kontrakten etter inneværende sesong.

  Fredag avviser imidlertid den franske storklubbens sportsdirektør Leonardo at det blir aktuelt å slippe Pochettino, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

  Brasilianeren tilbakeviser også meldingene om at klubben skal ha innledet samtaler med Zinédine Zidane om å bli ny trener. Ifølge Leonardo skal det ikke ha vært noen kontakt mellom partene.

  Manchester United-ledelsen har den siste tiden jaktet på Ole Gunnar Solskjærs arvtaker i sjefsstolen. Ifølge en rekke medier er klubben nær ved å komme til enighet med tyske Ralf Rangnick om å overta managerrollen på midlertidig basis.

  Spørsmålet om man også ser for seg den meritterte tyskeren i jobben på lang sikt, står ubesvart.

  Pochettino
  Foto: Scott Heppell / AP
 • Afrika støtter VM hvert andre år

  Det afrikanske fotballforbundet (CAF) støtter Fifas omstridte forslag om å arrangere fotball-VM for menn annethvert år.

  Forslaget ble vedtatt enstemmig på fredagens generalforsamling i Kairo.

  Forslaget om å doble hyppigheten av VM-sluttspillene har møtt massiv motstand, men Fifa-president Gianni Infantino har ikke gitt opp å få endringen vedtatt.

  Planene har særlig fått hard medfart i Europa. Uefa-president Aleksander Ceferin har truet med VM-boikott, og Norges Fotballforbund er på samme linje som Uefa. Også i Sør-Amerika og Asia er det sterk motstand.

  Soccer Biennial WCup Plan France
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Åpner for Haaland-comeback lørdag

  Borussia Dortmund-trener Marco Rose åpner for at Erling Braut Haaland er tilbake på fotballbanen i helgens Bundesliga-kamp mot Wolfsburg.

  Haaland har slitt med en hofteskade og har vært ute i mange uker. Han var uaktuell for spill i Norges avgjørende VM-kvalifiseringskamper mot Latvia og Nederland nylig.

  Rogalendingen har gjennomført deler av rehabiliteringen i Spania.

  Dortmund har hele tiden håpet at Haaland kan være klar for storkampen mot Bayern München neste helg. Nå viser det seg at han kan være litt foran det skjemaet

  – Erling er med på spillerbussen i morgen. Han har utviklet seg godt de siste dagene. Han føler seg bra, men vi kan maks håpe på et kort innhopp i morgen, sa Marco Rose på en pressekonferanse fredag.

  Erling Braut Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
Zlatan Ibrahimovic
Mathias Normann