Hopp til innhold

Brannen i Bradford

Det skulle være en jubeldag for klubbens første trofé på over et halvt århundre. I stedet endte det i en ufattelig tragedie. I disse dager er det 25 år siden.

Brannen i Bradford

56 mennesker mistet livet denne vakre lørdags-ettermiddagen i Yorkshire-byen Bradford, da hovedtribunen på det aldrende stadionanlegget på Valley Parade brant ned med eksplosiv fart. Bare tre-fire minutter etter at brannen var oppdaget, stod hele hovedtribunen i full fyr.

Se de sterke bildene fra brannen, sendt i Dagsrevyen 11. mai:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video VALLEY PARADE 1

Dagsrevyens innslag 11. mai 1985

- Det spredte seg som et lyn. Jeg har aldri sett noe liknende. Røyken var kvelende, det var nesten umulig å puste, sier en av tilskuerne som så vidt kom seg unna den ufattelige tragedien.

Man visste det ikke da, men det var bare den første av tre store tragedier som skulle ramme engelsk fotball i andre halvdel av 1980-tallet. Og den av de tre som er nærmest glemmeboka, så tragisk den enn var.

Feiret opprykket

Bradford City FC var stiftet i 1903, og klubben bygget ny hovedtribune som stod ferdig i 1911. Den var fortsatt i bruk nærmest uendret i 1985, selv om det samme våren var bestilt nytt ståltak. Det gamle av tre ble vurdert som brannfarlig.

Ute på banen hadde det gått godt for byens fotballstolthet i 3. divisjon den sesongen, og i nest siste serierunde hadde klubben både sikret spill i 2. divisjon for første gang på nesten 50 år, og sitt første divisjonsmesterskap på 56 år.

Dette skulle feires. Bradford avsluttet sesongen med hjemmekamp mot Lincoln, og over 11.000 tilskuere møtte fram – nesten det dobbelte av gjennomsnittstallet for sesongen. Mai-ettermiddagen var solfylt og varm, og lagets kaptein løftet pokalen til enorm jubel før avspark.

Fem minutter før pause

De første varslene om tragedien kom fem minutter før dommeren skulle blåse av for pause. Tilskuere på den ene kanten av hovedtribunen la merke til røyklukt, og noen av dem oppdaget at det brant under tribunen.

Et par av dem løp for å leite etter brannslokkingsapparater, men fant ingen. Noen av politimennene som holdt vakt, ble tilkalt, men heller ikke de fant noe å slokke med. To-tre minutter etter at det lille branntilløpet var oppdaget, ble brannvesenet varslet.

Brannstasjonen lå bare noen hundre meter unna stadion, og brannfolkene var på plass etter bare noen få minutter. Men det var for seint.

Eksplosivt

Den 74 år gamle tre-tribunen var et lett bytte for flammene, og brannen spredte seg eksplosivt. Fra det første branntilløpet ble oppdaget til hele tribuneseksjonen var nedbrent, tok det bare fire-fem minutter.

Tribunetaket som skulle skiftes ut den sommeren, stod plutselig i full fyr, godt hjulpet av en sterk solgangsbris. Politiet begynte umiddelbart å evakuere tilskuerne, men det var for seint. Brennende ved falt fra taket og ned på tilskuerne. Røyken la et tjukt og nesten ugjennomtrengelig teppe over alle fluktveiene.

Det var totalt kaos.

Da tribunen var nedbrent og røyken hadde lagt seg, lå det 56 døde igjen. Tre av dem ble funnet på toaletter der de var sperret inne. 27 av dem ble funnet ved utgangene - de døde da de prøvde å flykte. To eldre mennesker døde mens de fortsett satt i sine seter. Noen ble knust da de prøvde å krype under tribunene og unnslippe den veien.

Sigarettglo trolig årsaken

265 mennesker ble behandlet for skader etter den ufattelige tragedien.

- Jeg forstår ikke at noen i det hele tatt kunne komme seg ut herfra i live, og jeg føler meg nesten skyldig fordi jeg kom meg unna når så mange ikke klarte det, sier én av de overlevende.

Umiddelbart satte man tragedien i sammenheng med tribunevolden og urolighetene som preget engelsk fotball på den tiden. Samme dag ble to tilskuere drept på tribunen i en kamp i Birmingham.

Men denne gangen var årsaken en helt annen.

Etterforskningen viste at brannen hadde startet i noe gammelt og tørt rusk under tribunen. Trolig har noen mistet en sigarett ned gjennom en sprekk. Klubben hadde året før blitt advart mot brannfaren ved akkurat dette.

De fleste av brannslokkingsapparatene var også fjernet – dette fordi klubben hadde hatt flere episoder der apparatene var blitt misbrukt av pøbler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbud mot tre-tribuner

Som følge av denne brannen ble det umiddelbart innført forbud mot å bygge tribuner eller tribuneseksjoner i tre.

Det ble også umiddelbart startet et fond som samlet inn penger til ofrene for brannen. Ett av tiltakene for å skaffe penger var en kamp mellom VM-finale-lagene i 1966, England og Vest-Tyskland, med de samme startoppstillingene som den gang.

Valley Parade ble bygget opp igjen og tatt i bruk igjen 14. desember året etter. Fasilitetene er nå moderne, men det gamle klubbhuset står der fortsatt som et minne.

Mer Dagsrevy-video fra brannen:

Video VALLEY PARADE 2

Dagsrevyens innslag 12. mai 1985

Verst i England

Dette var den verste tragedien som til da hadde rammet engelsk fotball, og den nest verste i hele Storbritannia. Bare tragedien på Ibrox Park i skotske Glasgow i 1971, der 66 mennesker mistet livet, var ”verre”, målt i antall døde.

Bare to-tre uker etterpå omkom 39 mennesker i europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus på Heysel stadion i Brussel. Og fire år seinere mistet 96 mennesker livet på Hillsborough stadion i Sheffield - også det i Yorkshire.

Bradford-brannen manglet Heysels europeiske rekkevidde og innslag av fyll og tribunevold, og den manglet Hillsboroughs omfang og raseri mot politiets og myndighetenes hjelpeløse håndtering. Det var "bare" en ulykke.

Derfor er den blitt "den glemte tragedien".

Fotball

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Bayern tok første stikk mot Maanums Arsenal

  Bayern München vant det første kvartfinaleoppgjøret mot Arsenal 1-0 på hjemmebane i mesterligaen.

  Dermed har Frida Maanum og resten av Arsenal kniven på strupen før returoppgjøret i London 29. mars.

  Det var tyskerne som kom best i gang da Lea Schüller nikket vertene i ledelsen sju minutter før pause. Det ble også kampens eneste mål i den første kvartfinalen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Med på lasset tok også Straus med seg Tuva Hansen, som spilte hele kampen ut for tyskerne, mens Emilie Bragstad først fikk komme på etter 90 minutter.

  Germany Women's Soccer
  Foto: Peter Kneffel / AP
 • Bodø/Glimt bekrefter Haikin-retur

  Nikita Haikin overrasker, og returnerer til Bodø/Glimt. Russeren har kun vært borte fra klubben siden januar, da han dro til engelske Bristol City.

  – Velkommen hjem, skriver klubben.

  Oppholdet ble altså kortvarig, og kontrakten med Bristol City er terminert.

  Nå har Haikin skrevet under en kontrakt med Glimt som strekker seg til sommeren 2026.

  Etter at Haikin forlot Glimt, har Julian Faye Lund vært keeper i laget. Samtidig har klubben ikke lagt skjul på at den jakter en ny førstekeeper.

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Naalsund skadet seg i United-debuten – ute i seks til åtte uker

  To måneder etter overgangen til Manchester United fikk endelig Lisa Naalsund debuten sin i helgen. Det tok imidlertid bare 26 minutter før hun skadet seg.

  – Jeg var godt inne i kampen, og jeg har trent hardt for å være der. Men alt blir så bortkastet når dette skjer. Jeg ble oppgitt over kroppen, sa Naalsund Bergensavisen.

  Naalsund gjorde overgang til Manchester United i januar, men har måttet vente i over to måneder før hun endelig fikk debuten sin mot Lewes i kvartfinalen av FA-cupen.

  27-åringen startet kampen sammen med Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir, men måtte av allerede etter 26 minutter. Overfor BA utdyper Naalsund omfanget av skaden:

  – En grad 2-strekk. Jeg er ute i seks til åtte uker. (NTB)

  Fotball kvinner, A-landslaget har medietreff før EM
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund