Hopp til innhold

Brannen i Bradford

Det skulle være en jubeldag for klubbens første trofé på over et halvt århundre. I stedet endte det i en ufattelig tragedie. I disse dager er det 25 år siden.

Brannen i Bradford

56 mennesker mistet livet denne vakre lørdags-ettermiddagen i Yorkshire-byen Bradford, da hovedtribunen på det aldrende stadionanlegget på Valley Parade brant ned med eksplosiv fart. Bare tre-fire minutter etter at brannen var oppdaget, stod hele hovedtribunen i full fyr.

Se de sterke bildene fra brannen, sendt i Dagsrevyen 11. mai:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video VALLEY PARADE 1

Dagsrevyens innslag 11. mai 1985

- Det spredte seg som et lyn. Jeg har aldri sett noe liknende. Røyken var kvelende, det var nesten umulig å puste, sier en av tilskuerne som så vidt kom seg unna den ufattelige tragedien.

Man visste det ikke da, men det var bare den første av tre store tragedier som skulle ramme engelsk fotball i andre halvdel av 1980-tallet. Og den av de tre som er nærmest glemmeboka, så tragisk den enn var.

Feiret opprykket

Bradford City FC var stiftet i 1903, og klubben bygget ny hovedtribune som stod ferdig i 1911. Den var fortsatt i bruk nærmest uendret i 1985, selv om det samme våren var bestilt nytt ståltak. Det gamle av tre ble vurdert som brannfarlig.

Ute på banen hadde det gått godt for byens fotballstolthet i 3. divisjon den sesongen, og i nest siste serierunde hadde klubben både sikret spill i 2. divisjon for første gang på nesten 50 år, og sitt første divisjonsmesterskap på 56 år.

Dette skulle feires. Bradford avsluttet sesongen med hjemmekamp mot Lincoln, og over 11.000 tilskuere møtte fram – nesten det dobbelte av gjennomsnittstallet for sesongen. Mai-ettermiddagen var solfylt og varm, og lagets kaptein løftet pokalen til enorm jubel før avspark.

Fem minutter før pause

De første varslene om tragedien kom fem minutter før dommeren skulle blåse av for pause. Tilskuere på den ene kanten av hovedtribunen la merke til røyklukt, og noen av dem oppdaget at det brant under tribunen.

Et par av dem løp for å leite etter brannslokkingsapparater, men fant ingen. Noen av politimennene som holdt vakt, ble tilkalt, men heller ikke de fant noe å slokke med. To-tre minutter etter at det lille branntilløpet var oppdaget, ble brannvesenet varslet.

Brannstasjonen lå bare noen hundre meter unna stadion, og brannfolkene var på plass etter bare noen få minutter. Men det var for seint.

Eksplosivt

Den 74 år gamle tre-tribunen var et lett bytte for flammene, og brannen spredte seg eksplosivt. Fra det første branntilløpet ble oppdaget til hele tribuneseksjonen var nedbrent, tok det bare fire-fem minutter.

Tribunetaket som skulle skiftes ut den sommeren, stod plutselig i full fyr, godt hjulpet av en sterk solgangsbris. Politiet begynte umiddelbart å evakuere tilskuerne, men det var for seint. Brennende ved falt fra taket og ned på tilskuerne. Røyken la et tjukt og nesten ugjennomtrengelig teppe over alle fluktveiene.

Det var totalt kaos.

Da tribunen var nedbrent og røyken hadde lagt seg, lå det 56 døde igjen. Tre av dem ble funnet på toaletter der de var sperret inne. 27 av dem ble funnet ved utgangene - de døde da de prøvde å flykte. To eldre mennesker døde mens de fortsett satt i sine seter. Noen ble knust da de prøvde å krype under tribunene og unnslippe den veien.

Sigarettglo trolig årsaken

265 mennesker ble behandlet for skader etter den ufattelige tragedien.

- Jeg forstår ikke at noen i det hele tatt kunne komme seg ut herfra i live, og jeg føler meg nesten skyldig fordi jeg kom meg unna når så mange ikke klarte det, sier én av de overlevende.

Umiddelbart satte man tragedien i sammenheng med tribunevolden og urolighetene som preget engelsk fotball på den tiden. Samme dag ble to tilskuere drept på tribunen i en kamp i Birmingham.

Men denne gangen var årsaken en helt annen.

Etterforskningen viste at brannen hadde startet i noe gammelt og tørt rusk under tribunen. Trolig har noen mistet en sigarett ned gjennom en sprekk. Klubben hadde året før blitt advart mot brannfaren ved akkurat dette.

De fleste av brannslokkingsapparatene var også fjernet – dette fordi klubben hadde hatt flere episoder der apparatene var blitt misbrukt av pøbler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbud mot tre-tribuner

Som følge av denne brannen ble det umiddelbart innført forbud mot å bygge tribuner eller tribuneseksjoner i tre.

Det ble også umiddelbart startet et fond som samlet inn penger til ofrene for brannen. Ett av tiltakene for å skaffe penger var en kamp mellom VM-finale-lagene i 1966, England og Vest-Tyskland, med de samme startoppstillingene som den gang.

Valley Parade ble bygget opp igjen og tatt i bruk igjen 14. desember året etter. Fasilitetene er nå moderne, men det gamle klubbhuset står der fortsatt som et minne.

Mer Dagsrevy-video fra brannen:

Video VALLEY PARADE 2

Dagsrevyens innslag 12. mai 1985

Verst i England

Dette var den verste tragedien som til da hadde rammet engelsk fotball, og den nest verste i hele Storbritannia. Bare tragedien på Ibrox Park i skotske Glasgow i 1971, der 66 mennesker mistet livet, var ”verre”, målt i antall døde.

Bare to-tre uker etterpå omkom 39 mennesker i europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus på Heysel stadion i Brussel. Og fire år seinere mistet 96 mennesker livet på Hillsborough stadion i Sheffield - også det i Yorkshire.

Bradford-brannen manglet Heysels europeiske rekkevidde og innslag av fyll og tribunevold, og den manglet Hillsboroughs omfang og raseri mot politiets og myndighetenes hjelpeløse håndtering. Det var "bare" en ulykke.

Derfor er den blitt "den glemte tragedien".

Fotball

 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Guardiola avkrefter De Bruyne-rykter: – Kevin drar ikke

  Manchester City-manager Pep Guardiola er klokkeklar på at Kevin De Bruyne ikke skal selges til Saudi-Arabia.

  De Bruyne, som har kontrakt med Manchester City ut 2025, sa forrige måned at han ikke utelukker en overgang bort fra klubben.

  Guardiola mener imidlertid at det ikke vil skje noen store endringer i troppen før overgangsvinduet stenger 30. august.

  – Kevin drar ikke, sier Guardiola på en pressekonferans natt til tirsdag norsk tid, ifølge BBC.

  – Jeg har vært fornøyd med troppen i mange år. Jeg vet ikke hva som vil skje i markedet. Hvis noen drar, kan vi snakke om det, fortsetter han.

  De Bruyne har vært i Manchester City siden 2015, og belgeren har etablert seg som en av verdens beste midtbanespillere siden den gang.

  Natt til onsdag spiller City – med Erling Braut Haaland og Oscar Bobb i troppen – sommerens første treningskamp mot skotske Celtic i Chapel Hill i den amerikanske staten Nord-Carolina.

  18. august starter jakten på klubbens femte strake Premier League-tittel borte mot Chelsea. (NTB)

  Pep Guardiola og Kevin de Bruyne
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters
 • Messi mister MLS' stjernekamp

  Inter Miamis Lionel Messi får ikke vært med i onsdagens MLS All-Star-kamp etter at han skadet seg i Copa América-finalen.

  MLS har ført opp Messi blant de utilgjengelige spillerne til kampen i Colombus. Der skal stjernelaget til MLS – USAs fotballiga – møte de beste spillerne fra den mexicanske eliteserien.

  Kampen ville vært 37-åringens All-Star-debut etter at han gjorde overgang til Inter Miami i fjor sommer.

  Messi har notert seg for 12 mål og 13 målgivende på de 12 første ligakampene til Inter Miami i år. Det er rekord for det raskeste en spiller har notert seg for 25 målpoeng i MLS.

  Tidligere denne uken annonserte Inter Miami at en leddbåndsskade i Messis ankel vil holde ham ute av spill på ubestemt tid.

  Til tross for Messis fravær er det en rekke andre stjerner som skal spille stjernekampen, deriblant den tidligere Barcelona-trioen Jordi Alba, Sergio Busquets og Riqui Puig. (NTB)

  Lionel Messi med skinne før Inter Miamis kamp mot Chicago Fire
  Foto: Sam Navarro / Reuters
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria