NRK Meny
Normal

- Calle var i praksis død

- Det er helt absurd det som skjedde, og det var helt absurd etterpå, sier Branns lege Asle Kjellsen etter Carl Erik Toprs dramatiske hjertestans i Sogndal søndag.

Video - Hjertestarteren reddet livet hans

Hjertestarteren reddet livet til Carl Erik Torp

Han var den som måtte løpe til og ta seg av Torp, som segnet om tre minutter før full tid i kampen mellom Sogndal og Brann. Mandag ettermiddag stilte han opp på et pressemøte og fortalte om det som skjedde i de dramatiske minuttene.

- Reddet dere livet hans?

- Ja. I og med at han hadde hjertestans, hadde han dødd hvis det ikke fantes noen som kunne hjelpe ham. Han var jo i praksis død før han fikk sjokk og hjerte- og lungeredning.

- Jeg er ikke sikker på om jeg husker detaljene. Jeg så at Calle falt om ute på banen. Vi ble umiddelbart tilkalt av de andre spillerne. Da vi kom fram, klarte han såvidt å si noe, han hadde urytmisk puls, og han hadde kramper. Vi valgte å flytte ham til et annet og tørt underlag, og utenfor banen stanset også pulsen. Da sette vi i gang med hjerte- og lungeredning, sa Kjellsen om sin tøffe dag på jobben.

Takker for støtten

Fra sykesengen er Torp rørt over alle meldingene dagen etter dramatikken på Fosshaugane.

- Tusen takk for all støtte og ønsker om god bedring. Jeg har fått og får fantastisk god hjelp og er rørt av alle som bryr seg. Igjen takk!!, skriver Torp på sin Twitter-konto.

- Hjertestarteren reddet livet hans

- Vi klarte å få ham ned trappen og inn på "akuttrommet". Der hadde han hjerteflimmer, og vi brukte hjertestarteren. Hjertet sluttet ikke å slå, men det "krampet seg", det vil si at det slo tett i tett i tett, uten noe funksjenelt slag.

- Dermed kunne vi bruke hjertestarteren, og det var trolig det som reddet livet hans, sier Kjeldsen, som synes det er enormt at Torp overlevde.

- Hvor lang tid hadde han hjertestans?

- Jeg vet ikke. Hele hendelsen tok kanskje fem-seks-sju-åtte minutter, men hjertet var ikke stoppet hele den tiden. Det er i grunnen umulig å si, og helt irrelevant så lenge man jobber med å få hjertet i gang igjen.

- Har du vært borti noe så dramatisk tidligere?

- I jobben på sykehuset har jeg vært borti litt av hvert. Men i en slik situasjon har jeg ikke det. Som klubblege kommer man tett innpå alle i klubben, derfor er det ekstra dramatisk når dette skjer noen i denne kretsen. Det er selvsagt også en stor påkjenning for de andre spillerne og andre i klubben, sier Kjellsen, som roser mannskapet på Fosshaugane.

Skryter av mannskapet

- De var utrolige. De var veldig gode til å beære ut, snakke sammen, og sette i gang med hjerte- og lungeredning, sa Kjellsen.

Torp er fortsatt på Haukeland sykehus der legene nå prøver å finne en forklaring på hjertestansen søndag kveld. Selv husker han lite fra det som skjedde.

- Vi vet nok mer før mandagen er over, sier Knut Fjeldsgaard, en av de andre legen som er tilknyttet Brann.

Trener Rune Skarsfjord og spillerne visste ikke at legen kjempet for Carl Erik Torps liv mens kampen ble avsluttet.

- Da Calle ble båret ut, så det ut til at det gikk bra. Vi forsto ikke alvoret før etter kampen. Det hadde ikke vært lett å stå på sidelinjen de siste minuttene hvis vi hadde visst det, sier Skarsfjord til Branns nettsted.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia