NRK Meny
Normal

Brann har 17 ganger lønna - men Åsane leder serien

Lønnsslippene viser at det er kontrastenes år i 1. divisjon. Erik Huseklepp alene tjener nesten dobbelt så mye som hele spillertroppen til Åsane.

Branns økonomiske muskler

NRKs gjennomgang av spillerlønninger i 1. divisjon viser hvordan Brann-spillerne tjener like mye som åtte hele lag til sammen.

Foto: Joakim Nordström / NRK

Vibeke Johannesen

Vibeke Johannesen, konstituert daglig leder i Brann, kan boltre seg i fantastiske lokaler på Brann Stadion.

Foto: BRANN.NO

Daglig leder Vibeke Johannessen går nedover de elegante lokalene på Brann Stadion og peker og forklarer.

– Her har vi administrasjonen. Her sitter økonomiavdelingen, og så kommer medieavdelingen. Her sitter arrangementsavdelingen, og på den andre siden der har vi sport og utvikling. Og så har vi markedsavdelingen og resepsjon nede, ramser hun opp.

De har to restauranter, 36 losjer og sitteplass til over 17.000 tilskuere.

Selv om de spiller i 1. divisjon, er budsjettet til Brann SK på over 93 millioner kroner.

Den billigste klubben i 1. div

Noen steinkast unna ligger Åsane Fotball. De har det laveste budsjettet for spillerlønninger i hele 1. divisjon: 1,5 millioner kroner. For de pengene kunne de betalt rundt halve årslønna til Vadim Demidov.

Likevel leder Åsane 1. divisjon etter søndagens seier over Kristiansund. Den nyopprykkede klubben har vunnet alle sine tre første kamper, mens Brann står med én seier og én uavgjort.

Siden det er midt på formiddagen, møter vi bare én mann hos Åsane: daglig leder Roald Bruun-Hansen. I gangen utenfor kontoret hans ligger det overtrekksdrakter, frysere med iskrem, five-a-side-mål og alt annet klubben ikke har egen lagringsplass til.

– Det er ingen tvil om at enkeltspillere i Brann tjener mer enn hele spillergruppen i Åsane til sammen, sier Bruun-Hansen til NRK.

53-åringen vet hva han snakker om. Han var daglig leder i Brann SK fram til i fjor.

– Kontrasten er rimelig stor. Vi har ingen storskjermer eller digitale reklameskilt rundt banen. Men likevel spiller vi i samme liga. Og det er noe som motiverer oss veldig, sier Bruun-Hansen.

Roald Bruun-Hansen

Velkommen til Åsane Fotball. Her er Roald Bruun-Hansen daglig leder. Ja, den samme Roald Bruun-Hansen som var daglig leder i Brann i fjor.

Foto: Gjermund Midtbø / NRK

Like mye som åtte klubber sammenlagt

Kontrastene blir enda tydeligere når NRK går gjennom budsjettet for spillerlønninger i alle klubbene i 1. divisjon.

Brann er den eneste klubben i 1. divisjon som nekter å oppgi spillerbudsjettet, men etter det NRK erfarer regner de med rundt 25 millioner kroner - over dobbelt så mye som alle andre klubber i divisjonen.

Branns budsjett er like stort som åtte av motstanderklubbene oppå hverandre:

Brann = 25 millioner kroner.

Åsane + Follo + Nest-Sotra + Bærum + Strømmen + Jerv + Levanger + Ranheim = 25,4 millioner kroner.

Budsjett for spillerlønninger i 1. divisjon 2015

Brann

25 millioner kroner

Sogndal

11 millioner

Fredrikstad

8,4 millioner

Sandnes Ulf

8,2 millioner

Hønefoss

7,6 millioner

Bryne

7,5 millioner

Kristiansund

5,5 millioner

Hødd

5,2 millioner

Ranheim

5 millioner

Levanger

4,3 millioner

Jerv

3,5 millioner

Strømmen

3,1 millioner

Bærum

3 millioner

Nest-Sotra

3 millioner

Follo FK

2 millioner

Åsane

1,5 millioner

Har ikke tak - selger regn-ponchoer

Og spillerbudsjettene er bare halve historien.

Åsane-leder Bruun-Hansen viser oss rundt på klubbens kommunale anlegg, som er 20 år gammelt. De har én tribune, med plass til litt over 2000 tilskuere.

– Vi har dessverre ikke tak, og det kan jo være litt kjedelig i Bergen. Så vi selger regn-ponchoer for 20 kroner stykket, sier han og plukker opp et pappkrus fra tribunen.

– Hva er den største forskjellen på å jobbe i Brann og Åsane?

– I Brann var min hovedoppgave å lede bortimot 60 mennesker. Her er det betydelig mindre. De fleste er her bare på ettermiddagene og kveldene, så her må jeg i langt større grad ta tak i oppgavene selv og løse dem, sier han og kaster pappkruset i søpla.

– Merker du noen forskjell i presset?

– Jeg opplever stor glede og takknemlighet for at jeg er her og prøver å bidra. Jeg opplevde positiv innstilling i Brann også, men du blir utsatt for misnøye hvis du ikke oppnår resultater, det er klart. Først og fremst fra publikum. Det tror jeg ikke vil skje her.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kontrastene i norsk fotballs 1. divisjon er enorme mellom den største og den minste klubben.
I hardtsatsende Brann tjener enkeltspillere mer enn hele spillertroppen til 1. divisjonskollega, og nå serieleder Åsane. Reporter: Knut Skeie Solberg Foto: Kjetil Rydland Redigering: Øistein Solli

Spillerne: – Det er ekstra stort press

På treningsfeltet i Brann er de smertelig klar over nettopp det presset Bruun-Hansen snakker om.

– Om vi fortjener lønna? Vi gjorde vel ikke det i fjor i hvert fall, ler Erik Huseklepp, som er blant de Brann-spillerne som tjener mer enn hele spillerstallen til Åsane.

– Det er et krav at vi skal rykke opp. Og det skulle bare mangle. Folk skal få lov til å kreve det, sier Huseklepp kontant.

Marcus Pedersen mener at klubbens budsjett i seg selv gjør at de må regne med høye krav.

– I Brann er det press uansett, men det er klart det er ekstra stort nå. Det forventes at vi skal rykke opp igjen, og det bør vi også med det budsjettet vi har, sier Marcus Pedersen til NRK.

– Vi er fortsatt en toppklubb i alles øyne, og er store favoritter i år. Det er litt spesielt, for du får ekstra press på deg. Du merker det utenfor banen også, sier Pedersen.

Brann-supportere

Brann budsjetterer med 9500 tilskuere i snitt per hjemmekamp i år. De holdt skjema i første kamp.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det handler bare om i år for oss

Nå er spørsmålet hva som skjer hvis Brann ikke greier å rykke opp. Etter to serierunder har de fire poeng. Etter det kaotiske årsmøtet i starten av mars, hvor Kjell Tennfjord gikk av bare minutter etter han ble valgt til styreleder, er en rekke avgjørende stillinger i klubben ikke besatt. Nytt styre velges ikke før 28. april, og flere stillinger i klubben står ledige fram til det nye styret er på plass.

Konstituert daglig leder Vibeke Johannesen mener klubben er roligere på innsiden enn den kanskje framstår utad, men understreker at det er viktig å rykke opp allerede i år.

– Hvordan er økonomien deres rustet for et år i 1. divisjon?

– Vi har gjort de tilpasningene vi mener er nødvendige. Vi har gjort betydelige nedjusteringer i inntektsbudsjettet, men vi har fortsatt et godt inntektsbudsjett. Vi vet vi har et litt større budsjett enn de andre klubbene. Vi er glade for at vi har så mange gode støttespillere, og verdens beste supportere, sier Johannesen.

– Hvor bærekraftig er klubben hvis dere ikke rykker opp på første forsøk?

– Det er et veldig godt spørsmål, men for oss handler det bare om i år nå. Det handler om å finne balansen mellom å satse så bra som mulig for at dette bare blir en gjestevisitt, og samtidig ha en realisme i inntektene. Fokuset vårt er å finne riktig kostnads- og inntektsnivå for å rykke rett opp igjen, sier Johannesen.

Ifølge flere artikler i BT tjener de best betalte spillerne i Brann nå rundt 2,8 millioner. Det er snakk om spillere som Vadim Demidov, Erik Huseklepp og Marcus Pedersen.

– Hva tenker du om at flere av enkeltspillerne deres tjener mye mer enn hele Åsane?

– Jeg har ikke sett så nøye på hva de andre klubbene har av lønnsbudsjetter, det er ikke viktig for oss. Vi kommer fra en annen divisjon, og avtalene er gjort på et annet nivå. Det å være Brann-spiller er noe helt annet, det innebærer helt andre forventninger og krav, sier hun.

Roald Bruun-Hansen gleder seg i hvert fall stort over at de inntil videre leder 1. divisjon.

– Når guttene trekker drakten over hodet, har det ingenting å si hvor mye de tjener, sier den tidligere Brann-sjefen med et bredt smil.

Fotballnyheter