Hopp til innhold

Braga-treneren var Porto-stjerne

Braga-trener Domingos Paciencia kan mer enn de fleste om motstanderen Porto før kveldens europaligafinale.

Domingos Paciencia

Braga-trener Domingos Paciencias største øyeblikk i trenerkarrieren var da laget slo ut Benfica i semifinalen (innfelt).

Foto: Scanpix/AFP

Mens Porto-trener Andre Villas Boas omtales som den nye Mourinho før kveldens finale, så er det Domingos Paciencia som virkelig har utrettet mirakler.

Han har ført lille Braga til kveldens finale i Dublin mot Porto i europaligaen.

Få kampfakta her fra kl 20.45

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bortsett fra en seier i den portugisiske cupen i 1966 var Bragas største triumf da laget forrige sesong ble nummer to i den portugisiske ligaen.

For Domingos Paciencia var det hans største prestasjon som trener, etter at han som spiller hadde opplevd triumf på triumf for kveldens motstander Porto.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Braga-spillerne trener i Dublin

Braga-spillerne på trening på Dublin stadion tirsdag.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Oppdaget som 13-åring

Dagens Braga-trener ble oppdaget i den lille klubben Atlético de Leça som 13-åring om brakt til Portos fotballakademi.

Til tross for at han var liten og spe, viste han tidlig frem talentet som spiss, og debuterte for Porto i serien som 19-åring.

Gjennom ti år i klubben scoret han 97 mål, vant sju serie- og fem cupmesterskap, ble kåret til årets spiller i Portugal i 1990 og ble seriens toppscorer i 1996.

Sensasjonen i 1987

Som spiller var det nærmeste Paciencia kom en europacuptriumf da han som 18 år gammel lærling i Porto så laget hans ta en overraskende seier over selveste Bayern München i finalen i serievinnercupen i 1987.

Custodio Castro

Bragas Custodio Castro jublet etter seieren over Benfica i semifinalen. Castro scoret vinnermålet da Braga vant 1-0 hjemme og gikk videre med 2-2 sammenlagt.

Foto: Paulo Duarte / Ap

Finalen fra 1987 huskes fortsatt for at Portos algirske spiss' Rabah Madjers frekke helspark som sørget for 1-1.

Nettopp den seieren tar treneren med seg inn mot kveldens finale.

- Jeg tenker på 1987 da jeg var en del av laget og alle trodde Bayern München skulle vinne, men Porto slo dem. Alt kan skje i en finale, sier Paciencia.

Spiller som navnet

Braga-treneren har siden han overtok laget i 2009 gitt laget en spillestil som passer til etternavnet hans, Paciencia - tålmodighet.

Med et sterkt forsvar har Braga basert seg på å ligge og vente på motstanderen, for så å slå lynraskt til med kontringsfotball.

Det førte til at Braga først slo ut både Celtic og Sevilla i mestersligakvalifiseringen i fjor høst.

I mesterligaens gruppespill endte Braga på 3. plass i sin gruppe, etter blant annet å ha slått Arsenal 2-0 på hjemmebane.

Braga-jubel

Braga-jubel etter seieren over Benfica.

Foto: MIGUEL RIOPA / Afp

Etter at laget kom inn i europaligaen, har laget slått ut storheter som Liverpool og Benfica før Porto venter i kveldens finale.

Får ikke sove

Braga-treneren innrømmer at han selv har vondt for å tro på suksessen.

- Jeg har problemer med å få sove når jeg tenker på at Braga har nådd en europacupfinale. Det virker ikke mulig, sier Domingos Paciencia.

Uansett resultat så blir kveldens kamp Paciencias siste som trener for Braga.

Han har allerede gitt beskjed om at han ikke vil fornye kontrakten med klubben, men vil ikke diskutere fremtiden før etter kveldens finale.

- Akkurat nå er jeg så opptatt av hva vi må gjøre at jeg ikke vil kommentere fremtiden. Uansett hvar som skjer senere i livet vil Braga-supporterne alltid ha en plass i hjertet mitt, sier Domingos Paciecias før den største kampen i klubbbens 96 år lange historie.

Fotball

 • Brann-profil solgt til utlandet

  Brann-spiller Marit Bratberg Lund har spilt sin siste kamp for bergensklubben. 26-åringen har nemlig signert for den portugisiske klubben Benfica.

  Laget er regjerende seriemester i Portugal, og kom like langt som Brann i årets utgave av Champions League da de ble slått ut av Lyon i kvartfinalen.

  Bratberg Lund ble kåret til Toppseriens beste spiller i 2021. Siden Sandviken ble til Brann, har hun totalt spilt 86 kamper Sandviken som senere ble til Brann.

  – Det er veldig trist å dra fra Brann nå, særlig midt i sesongen, men samtidig så kjenner jeg på at jeg har lyst til å prøve meg i utlandet, sier Bratberg Lund til Branns hjemmeside.

  Marit Bratberg Lund
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Haaland og Bobb scoret da Manchester City tapte mot Celtic

  Både Erling Braut Haaland og Oscar Bobb kom på scoringslisten for Manchester City i tirsdagens treningskamp mot Celtic i USA. Skottene vant kampen 4–3.

  Manchester City startet med Erling Braut Haaland, men det var Oscar Bobb som imponerte mest i oppgjøret mot de skotske seriemesterne.

  Den norske 21-åringen herjet på kanten og både scoret og hadde to målgivende pasninger i 3-4-tapet mot Celtic på Kenan Memorial Stadium i North Carolina.

  Mens City mønstret flere unge spillere, stilte skottene med langt flere førstelagsspillere fra start. Og det virket som det engelske laget ikke helt var ute av feriemodus i den første omgangen. Da var Celtic klart best, og de gikk til pause med 3-1-ledelse.

  (NTB)

 • Dzeko med hattrick da Mourinhos Fenerbahce vant mesterligakvalifisering

  Bosniske Edin Dzeko ble tungen på vektskålen med hele tre scoringer da Fenerbahce vant 4-3 borte mot Lugano i mesterligakvalifiseringen tirsdag kveld.

  Tyrkerne fikk en verst tenkelig start i det som var José Mourinhos første offisielle kamp som klubbens hovedtrener. Ayman El Wafi ga Lugano ledelsen etter bare fire minutter.

  Like før pause løsnet det imidlertid for Fenerbahce. Dzeko ekspederte et straffespark i mål, før samme mann fullbyrdet snuoperasjonen kort tid etter sidebyttet. Uran Bislimi kvitterte for Lugano etter 64 minutter, men Dzeko sørget for at gjestene var tilbake i føringen kort tid etterpå.

  Med et drøyt kvarter igjen å spille scoret Ferdi Kadioglu 4-2. På overtid sørget Milton Valenzuela for at Lugano fikk med seg en viktig redusering. Dermed lever spenningen før returkampen i Istanbul neste uke.

  Ringreven Mourinho tok over som Fenerbahces hovedtrener i begynnelsen av juni. Han har tidligere ledet klubber som Porto, Inter, Chelsea, Real Madrid og Manchester United.

  (NTB)

  Fenerbache-spillere feirer etter seier.
  Foto: AP
 • Botheim og Berg Johnsen sentrale da Malmö slo Klaksvik i mesterligakvalifiseringen

  Lasse Berg Johnsen og Erik Botheim var toneangivende da Malmö slo Klaksvik 4-1 i den første av to kamper i mesterligakvalifiseringens 2. runde tirsdag kveld.

  Dermed har det svenske storlaget skaffet seg et strålende utgangspunkt før returkampen på Færøyene neste uke.

  Botheim var nest sist på Berg Johnsens første nettkjenning. Den kom etter 21 minutter. Hugo Bolin doblet svenskenes ledelse, før Berg Johnsen scoret sitt andre for kvelden like før pause. Arni Frederiksberg reduserte for Klaksvik etter 71 minutter. Fem minutter før slutt scoret Søren Rieks 4-1.

  Malmö ble i fjor seriemestere i Sverige etter en dramatisk kamp i siste runde mot Elfsborg. Da var Berg Johnsen involvert. Det var ikke Botheim, som signerte for klubben i slutten av januar i år.

  Tidligere tirsdag scoret norske Kristoffer Hansen polske Jagiellonia Bialystoks fjerde mål da de slo Panevezys fra Litauen 4-0 i mesterligakvalifiseringen. Kristoffer Zachariassen har tegnet seg på scoringslisten for Ferencvaros. De leder 3-0 mot The New Saints fra Wales til pause.

  (NTB)

  Botheim
  Foto: BILDBYRÅN
 • VAR-protest da Levanger knuste Raufoss

  En VAR-markering av det beskjedne slaget sørget for et lite stans i spillet da Levanger slo Raufoss 3-0 i 1. divisjon tirsdag kveld.

  Få minutter etter sidebyttet signaliserte hoveddommeren at spillet skulle stanses da en tennisball ble kastet mot banen. Det tok imidlertid ikke mer enn et drøyt minutt før spillet var i gang igjen. VAR benyttes ikke i 1. divisjon i Norge.

  Snaue fem minutter før sidebyttet skaffet Arne Gunnes seg rom etter fint forarbeid fra Sanel Bojadzic, og Levanger-angriperen ekspederte ballen flott i mål med venstrefoten.

  Tidligere i omgangen var Raufoss svært nære scoring ved flere anledninger, men stolpen og en god Morten Sætra sto i veien for vertenes forsøk.

  Tjue minutter etter sidebyttet doblet Gunnes bortelagets ledelse etter et langt innkast, før Jonas Pereira fastsatte resultatet til 3-0 snaue fem minutter før slutt.

  Tre poeng tar Levanger helt opp i ryggen på Raufoss. Kun ett poeng skiller lagene på 10.- og 11.-plass. Opp til kvalifiseringsplass er avstanden henholdsvis fire og fem poeng.

  I neste serierunde skal Raufoss på besøk til Åsane, mens Levanger gjester tabellfemmer Kongsvinger.

  (NTB)

  Levanger slo Raufoss 3-0
  Foto: NTB
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria