NRK Meny
Normal

De ti viktigste Premier League-kjøpene

KOMMENTAR: Det britiske overgangsvinduet ble nok en gang innholdsrikt. Her er kjøpene som vil ha størst påvirkning på Premier League-tabellen.

Overganger

Alle disse fem er blant overgangsvinduets viktigste signeringer ifølge NRKs Premier League-ekspert Thore Haugstad. Fra venstre: Angel Di Maria, Cesc Fabregas, Radamel Falcao, Alexis Sanchez og Mario Balotelli.

Foto: Fotomontasje/Scanpix

Vi visste det ville bli dramatisk, men den siste dagen overrasker likevel alltid.

Det var nok en gang kaos i Manchester United, hvor Falcao kom inn og Danny Welbeck gikk ut. Flere lag gjorde sene investeringer, mens andre allerede hadde gjort sine sommerkjøp.

Enkelte overganger er viktigere enn andre. Gjennom sommeren har topplag hentet profiler som kan vippe tittelkampen i deres favør. Middelhavsfarere har funnet gull; mindre lag har kapret spillere som kan fornye kontrakten.

Her er de ti viktigste Premier League-signeringene i dette overgangsvinduet.

10. Romelu Lukaku til Everton

Lukaku
Foto: GLYN KIRK / Afp

Mange sperret øynene opp da Everton betalte 28 millioner pund for Romelu Lukaku. Klubbens forrige overgangsrekord var 15 millioner pund for Marouane Fellaini i 2008. Svir mann av en slik sum, bør spilleren helst slå til.

Roberto Martínez har typisk nok prøvd å sette overgangen i et alternativt fokus for å dempe forventningene prislappen medfører. Treneren hevder at hvis han hadde hatt pengene, ville han betalt 100 millioner pund om nødvendig. Om Lukaku ikke slår til, er det ikke på grunn av mangel på tillit fra treneren.

På en måte vet Martínez hva han får. Den belgiske spissen var på lån i Everton forrige sesong og noterte seg for 15 mål på 31 ligakamper. Men som en dyr spydspiss i et ambisiøst lag bør Lukaku helst forbedre de tallene denne sesongen.

Starten har ikke vært god. Everton har scoret syv mål på tre ligakamper og Lukaku har kun bidratt med én målgivende – som burde vært annullert for offside. Steven Naismiths storform har satt den statistikken i skyggen, men dette vil neppe vare.

Om Everton skal ha en ny god sesong, bør Lukaku komme i gang.

9. Leonardo Ulloa til Leicester City

Ulloa
Foto: Rui Vieira / Ap

Da Leicester slo sine egen overgangsrekord og betalte åtte millioner pund for Leonardo Ulloa, visste de hva de fikk. Argentineren scoret to mål mot Leicester da de tapte 4-1 på hjemmebane mot Brighton i april. Det var Leicesters eneste nederlag på sine 27 siste kamper i Championship.

Klubbens sjef for spillerrekruttering, Steve Walsh, hadde allerede speidet spissen. Walsh spurte så midtstopperne sine, Marcin Wasilewski og Wes Morgan, hvilken spiss de syntes hadde vært vanskeligst å markere så langt i sesongen. Begge svarte Ulloa.

Den luftsterke angriperen har vært en hit i Storbritannia. Han ble hentet fra spanske Almería til Brighton av Gus Poyet i begynnelsen av 2013 og befinner seg nå i Premier League. Det har blitt to mål på tre ligakamper så langt; det siste en flott heading bak ryggen på Laurent Koscielny.

En kvalitetsspiller på topp kan utgjøre forskjellen på nedrykk og fornyet kontrakt, spesielt for nyopprykkede lag. Ved siden av en hardtarbeidende David Nugent er Ulloa brodden i et Leicester-lag som ser imponerende solid ut. Mye tyder på at Walsh kan si seg godt fornøyd.

8. Gylfi Sigurdsson til Swansea City

Gylfi Sigurdsson
Foto: Jon Super / Ap

Oppholdet i Tottenham ble ingen suksess for Gylfi Sigurdsson. Diverse trenere brukte ham ofte på venstrekanten og han kom aldri til sin rett som en innflytelsesrik playmaker sentralt i banen. Islendingen forlot White Hart Lane etter to sesonger.

Ferden har gått tilbake til Swansea, hvor han scoret syv mål på 18 ligakamper under et låneopphold fra tyske Hoffenheim for to år siden. Denne sommeren var han en del av en byttehandel, hvor den lovende venstrebacken Ben Davies og målvakten Michel Vorm gikk motsatt vei. Så langt har Sigurdsson vært en av ligaens beste spillere. Det har blitt ett mål og fire målgivende på tre kamper.

Sigurdsson er utvilsomt begavet, men tilhører samtidig den kategorien spillere som krever at laget bygges rundt dem. I Swansea spiller han i sin naturlige posisjon, med to mer dynamiske midtbanespillere like bak seg. Han trives.

Med en følsom pasningsfot, et susende langskudd og glitrende dødballer kan Sigurdsson bli en uvurderlig signering for et Swansea-lag som allerede har vunnet tre av tre kamper.

7. Alexis Sánchez til Arsenal

Sanchez
Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

For andre sommer på rad har Arsène Wenger øst ut penger for en spiller som ikke var ønsket av en av Spanias to største klubber. Prestasjonene til Alexis Sánchez i VM var imponerende og chilenerens ankomst skapte stor spenning på øya.

Starten har vært ujevn. Sánchez scoret sitt første ligamål mot Leicester i helgen og har vært hardtarbeidende og bevegelig. Men han har også mistet ballen mye. Ingen betviler den tidligere Barcelona-spillerens potensial, men det kan ta litt tid før Sánchez føler seg komfortabel.

Det ligger ekstra press på nyervervelsen. Sammen med Danny Welbeck er han den eneste store signeringen i Arsenal denne sommeren og forventes å tilføre mye av det som manglet forrige sesong. Fart og bevegelighet er to av stikkordene, spesielt så lenge Theo Walcott er ute.

I Barcelona bidro Sánchez til å hjelpe Lionel Messi. Nå er det han som står i sentrum.

6. Mario Balotelli til Liverpool

Balotelli
Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Det vil alltid knyttes spenning til en av fotballens mest enigmatiske personligheter. Mario Balotelli kan fort floppe i Liverpool, men italienerens vanvittige potensial gjør overgangen til en av sommerens viktigste.

Årsaken er at om Balotelli virkelig slår til, er Liverpool plutselig blant de heteste tittelkandidatene. De røde besitter åpenbart fortsatt sin enorme intensitet, hurtighet og bevegelighet – selv uten Luis Suárez. Legger man til en spiss i verdensklasse, får man et slagkraftig kollektiv som blir vanskelig å stoppe.

Tålmodigheten Brendan Rodgers har overfor Balotelli ble demonstrert i en vidunderlig situasjon i kampen mot Tottenham. Spissen hadde bommet på åpent mål fra langt hold. En smilende Rodgers responderte med applaus på sidelinjen.

Liverpool-sjefen er dyktig til å behandle spillere og har allerede fått det beste ut av Daniel Sturridge og Philippe Coutinho; talenter som ikke slo ut i full blomst før de ankom Anfield. Om Balotelli kan legges til den listen, vil gevinsten bli enorm.

5. Falcao til Manchester United

Falcao
Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Afp

Denne kom som lyn fra klar himmel. Det var lenge trodd at Real Madrid eller Manchester City ville signere Falcao. Så kapret plutselig Manchester United colombianeren.

Hovedårsaken til kjøpet er at United frykter at Robin van Persie kan bli ute i lengre tid med skade. Med Javier Hernández sendt til Real Madrid på lån og Welbeck solgt, var Wayne Rooney klubbens eneste spiss. De trengte kvalitet. Og de trengte det kjapt.

Få måljegere er bedre enn Falcao i toppform, men spørsmålet er om 28-åringen kan komme tilbake for fullt etter langtidsskaden som kostet ham VM. Overgangen kommer med en viss risiko.

Men potensialet er samtidig enormt – og United mangler en luftsterk spiss som kan dominere i boksen. Falcao kan fort bli spilleren som drar United tilbake til mesterligaen.

4. Danny Welbeck til Arsenal

Danny Welbeck
Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Få supportere så denne komme før mandag. Klokken to på natten norsk tid ble Welbeck offisielt klar for Arsenal. Han vil erstatte skadde Olivier Giroud som Wengers spydspiss.

Det er en lur signering av Wenger. Situasjonen var tross alt kritisk. Dyktige spisser er vanskelige å finne så sent i overgangsvinduet, og Welbeck er en kapabel spiller med Premier League-erfaring. Han er ingen verdensstjerne, men vil gi Arsenal fart, bevegelighet og flere muligheter på topp.

Alternativene var skumle. Få hadde gitt ferske Yaya Sanogo tillit som lagets fremste målscorer. Sánchez er en finfin avslutter, men er ingen typisk toppscorer. Mange har kritisert Welbecks målstatistikk for Manchester United, men om 23-åringen får sjansen alene på topp kan overgangen fort bli en suksess.


3. Cesc Fàbregas til Chelsea

Fabregas
Foto: BEN STANSALL / Afp

José Mourinho trodde Cesc Fàbregas alltid ville bli i Barcelona «fordi han er så god». Da midtbanespilleren ble tilgjengelig, krevde det ikke et geni for å se at Chelsea kunne trenge hans pasningsfot og overblikk.

Fàbregas har gitt Chelsea en ny dimensjon. Laget er nå bedre til å sirkulere ballen og styre tempoet, noe som er spesielt viktig i bortekamper. Seieren borte mot Burnley var et godt eksempel: hjemmelaget tok ledelsen og satte Chelsea under press med høy intensitet. Men da Fàbregas begynte å styre spakene, tok gjestene kontroll på midtbanen og slo tilbake med 3-1.

Mourinho har gitt Fàbregas en smart rolle. Playmakeren vandrer fritt rundt på midtbanen, fra høyre til venstre, fra dypt i banen til helt fremme bak alenespissen. Denne friheten øker hans innflytelse og evne til å kontrollere kamper.

Det har blitt fire målgivende på tre kamper så langt. Fàbregas er den midtbanespilleren Chelsea har savnet.

2. Ángel Di María til Manchester United

Angel Di Maria
Foto: steve parkin / Afp

Da Ángel Di María ble tilgjengelig, kastet Manchester United seg over argentineren og betalte Real Madrid omtrent 60 millioner pund. Uniteds kaotiske overgangsstrategi har medført mange andre signeringer, men dette er den viktigste.

Grunnen er at Di María besitter de kvalitetene så få medlemmer av United-stallen har. Lagets angrep har virket skremmende statisk og idéløst i sesonginnledningen. Di María har den farten, kreativiteten og dynamikken som åpenbart har manglet.

Uniteds håp er at midtbanespilleren kan reprodusere den formen som skapte 17 målgivende i La Liga forrige sesong. Louis van Gaal brukte ham i en slags venstre indreløperrolle mot Burnley og ble belønnet med en energisk prestasjon. Medspillerne var ikke alltid med på notene. Enkelte poengterte, med glimt i øyet, at om Di María hadde levert de samme pasningene i Real Madrid, hadde han stått igjen med tre målgivende.

United-gåten vil selvsagt ikke løses av én spiller. Men av ingrediensene som skal utgjøre Van Gaals vinnerformel, er Di María den viktigste.

1. Diego Costa til Chelsea

Diego Costa
Foto: LINDSEY PARNABY / Afp

Vi kan bare spekulere i hvordan Chelsea hadde gjort det forrige sesong hadde Diego Costa spilt for klubben. Mangelen på en «skikkelig spiss» var et problem på Stamford Bridge. Nå har de funnet løsningen.

Det var alltid sannsynlig at Diego Costa ville tilpasse seg Premier League. Han er en streetfighter; en tøff og intensiv type som spiller på fysikk og stor bevegelighet. Chelsea seiler opp som tittelfavoritter, spesielt etter de tre første kampene. Det hadde ikke vært tilfelle uten spanjolen.

Han har vist sin verdi allerede. Som hos sin forrige arbeidsgiver, Atlético Madrid, har han ikke bare scoret mange mål, men også viktige mål. Han stod for utligningen borte mot Burnley, og noterte seg også for de første målene mot Leicester og Everton.

Han er definisjonen på en matchvinner og kan bli gull verdt. Om det er én overgang som virkelig kan avgjøre tittelkampen, så er det denne.

Og videre i Europa...

3. James Rodríguez til Real Madrid

James Rodriguez
Foto: Jose Ignacio Unanue / Ap

James Rodríguezs prestasjoner i VM ble for mye å motstå for Real Madrid-president Florentino Pérez. Spanjolene skal visst nok ha betalt Monaco rundt 63 millioner pund for colombianeren, som kan regnes som sommerens galáctico.

Stortalentet har imidlertid ikke fått spille i sin favorittposisjon like bak spissen, hvor han glitret i VM. Så langt har Carlo Ancelotti holdt fast på 4-3-3-systemet som fungerte så godt forrige sesong. Det har gjort at Rodríguez har måttet spille både venstre indreløper, venstre kant og høyre kant.

Det er ikke ideelt for nyervervelsen, men Ancelotti mener systemet gir laget den beste balansen og har virket uvillig til å endre. Utfordringen for Rodríguez blir å tilpasse seg Ancelottis slagplan samt bli like innflytelsesrik som han var i Brasil.

2. Robert Lewandowski til Bayern München

Robert Lewandowski
Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Det hadde lenge svirret rykter om Robert Lewandowski, spesielt ettersom kontrakten hans har gått mot slutten, og denne sommeren gikk han endelig fra Borussia Dortmund til Bayern München. Gratis. Polakken er en oppgradering fra kroatiske Mario Mandžukić, som har blitt solgt til Atlético Madrid.

Få spillere kommer nærmere den komplette spisstypen enn Lewandowski. Han er stor, men bevegelig. Han er rask, men også god i lufta. Han er teknisk glimrende. Og han er fortsatt kun 26.

Spissens mobilitet gir Pep Guardiola en ny dimensjon og gjør Bayern enda mer giftige enn forrige sesong. Så spørs det om dette er nok til å føre tyskerne tilbake til den europeiske tronen.

1. Luis Suárez til Barcelona

Suarez
Foto: QUIQUE GARCIA / Afp

Luis Suárez trenger ikke bite noen for å få oppmerksomhet i Barcelona. Uruguayaneren er suspendert fra alle offisielle kamper og returnerer den 26. oktober – den samme helgen Barça møter Real Madrid i el clásico.

Om den kampen blir spennende, kan det samme sies om Luis Enriques oppgave med å finne en effektiv offensiv formel når Suárez kommer tilbake. En angrepstrio bestående av Suárez, Messi og Neymar innehar vanvittige ferdigheter, men kan de fungere sammen?

Om svaret blir ja, vil Real Madrid få en tøff oppgave med å stoppe katalanerne.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.